ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Χατζηχριστοδούλου: Τι είπε για το 4ο κύμα πανδημίας, το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών και τις αλλαγές στον τουρισμό (βίντεο)

Για την εκπαίδευση των εργαζόμενων στον τουρισμό στη Θεσσαλία (και όχι μόνο) και το γεγονός ότι θα εκπαιδευτούν μέσα από ειδική εκδήλωση που γίνει διαδικτυακά με επικεφαλής τον ίδιο και τους συνεργάτες του, αλλά και για το ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας μίλησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λάρισα και ειδικότερα στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος  της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.

Σχετικά με την εκδήλωση που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή (4μ.μ.) προκειμένου να ενημερωθούν για τις αλλαγές στα πρωτόκολλα σχετικά με τον τουρισμό, οι εργαζόμενοι, αποκτώντας και πιστοποιητικό, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, τόνισε τα εξής:

«Καταρχάς, ευχαριστώ τον κ. Περιφερειάρχη, δεν το κάνω τυπικά, ξενυχτήσαμε πολλές φορές αντιμετωπίζοντας κρίσεις με την πανδημία. Είναι τυχερή η Λάρισα που έχει αυτόν τον περιφερειάρχη και αυτούς τους συνεργάτες που τον περικλείουν. Είμαι περήφανος για την συνεργασία που απέδωσε.

Έτσι κάναμε αυτό το υλικό που απευθύνεται στους εργαζόμενους στις ξενοδοχειακές μονάδες και στηρίζεται πάνω στα πρωτόκολλα τα υγειονομικά. Στην επιτροπή που τα δημιούργησε είχα την τιμή να είμαι και εγώ.

Υπάρχουν μερικές σημαντικές αλλαγές σε σχέση με πέρσι. Επικαιροποιήθηκε το υλικό. Την Παρασκευή στις 4 η ώρα θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια εκδήλωση διαδικτυακή, ένα webinar, για αυτές ακριβώς τις αλλαγές στα πρωτόκολλα τι οποίες και θα παρουσιάσω. Θα κάνουμε μια συζήτηση για τρεις ώρες και όσο πάει για να απαντήσουμε σε όλες τις απορίες.

Η πλατφόρμα θα είναι συνέχεια ανοιχτή, οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν και ένα τεστ στο τέλος, θα πάρουν και πιστοποιητικό ότι εκπαιδεύτηκαν.

Θεωρώ ότι ο τουρισμός θα είναι διαφορετικός φέτος στην Ελλάδα. Θα είναι καλύτερα τα πράγματα και με καλύτερη ασφάλεια, έχουμε στα χέρια μας πια και το εμβόλιο».

Ο κ. Αγοραστός με την σειρά του επισήμανε: «Με τον κ. Χατζηχριστοδούλου έχουμε μια διαχρονική συνεργασία που είναι πολύ σημαντική. Χρειάζεται η εκπαίδευση των εργαζομένων στον τουρισμό για να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα. Ύστερα από την περσινή θετική πορεία και με την συμμετοχή άνω των 500 χρηστών στο πρόγραμμα, ξεκινάει και πάλι το επιμορφωτικό πρόγραμμα με σκοπό την πιστοποίηση των εμπλεκομένων. Είναι ένα διαβατήριο καλής συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Κάτι που χρειαζόμαστε στον τουρισμό. Ο τουρισμός θα δώσει εξετάσεις και πρέπει να πετύχουμε».

Για το 4ο κύμα της πανδημίας και για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού

Σχετικά με το ενδεχόμενο  νέο κύμα πανδημίας τον ερχόμενο χειμώνα ο καθηγητής σημείωσε: «Ένα τέταρτο κύμα δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα. Ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλέον. Θα έχουμε τον ερχόμενο χειμώνα μια αύξηση κρουσμάτων και αν θέλετε το ονομάζουμε και 4ο κύμα, δεν θα εξαφανιστεί ο ιός. Ένα κομμάτι του πληθυσμού δεν θα είναι εμβολιασμένο, οπότε θα έχουμε κρούσματα, όμως δεν νομίζω να έχει την ένταση των προηγούμενων κυμάτων. Τα μέτρα όμως θα συνεχιστούν, όπως η μάσκα και το χειμώνα. Δεν θα είμαστε τελείως ελεύθεροι σαν να μην υπήρξε ποτέ κορωνοϊός.

Σε κάποιους κλάδους υπάρχουν σκέψεις και στην κυβέρνηση και στην επιτροπή να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί, όπως στους υγειονομικούς και στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων, όπου προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο να μην είναι όλοι εμβολιασμένοι.

Τέλος, ο περιφερειάρχης συμπλήρωσε: «Πρέπει όλοι να εμβολιαστούν για να δημιουργήσουμε ένα τοίχος απέναντι στην διασπορά. Έχουμε τα εργαλεία σήμερα και αυτά είναι ο εμβολιασμός, τα self tests και τα Rapid tests. Να μην εφησυχάζουμε, όμως καθόλου. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το 8ωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έχει τη  μορφή βιντεομαθημάτων και  οργανώνεται σε 6 ενότητες.

Όπως διευκρινίζεται με το άρθρο 3 της εγκυκλίου του Υπουργείου Τουρισμού (Νο 7227/27.04.2021, ΑΔΑ: ΨΟ3Α465ΧΘΟ-6ΕΗ), η εκ νέου εκπαίδευση των συντονιστών τουριστικών καταλυμάτων είναι υποχρεωτική και συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία κάθε επιχείρησης διαμονής.Σημειώνεται ότι η πιστοποίηση της εκπαίδευσης από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα παραμένει προαιρετική. Η προθεσμία ολοκλήρωσης εκπαίδευσης του ιδιοκτήτη/συντονιστή για την τουριστική περίοδο 2021 πρέπει να γίνει έως 15.06.2021. Το σήμα πιστοποίησης Health First παραμένει σε ισχύ. Για όσους δεν έχουν εκδώσει το σήμα, αυτό εκδίδεται από το Υπουργείο Τουρισμού https://www.healthfirsttourism.gr  Η επανέκδοση του σήματος πιστοποίησης Health First απαιτείται μόνο σε περίπτωση αλλαγής του υπευθύνου για την εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης.

Μεθοδολογία Αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των εκπαιδευομένων γίνεται μέσω ερωτηματολογίων/quiz στο τέλος κάθε ενότητας. Για να είναι επιτυχής η ολοκλήρωση της ενότητας το ποσοστό επιτυχίας του ερωτηματολογίου θα πρέπει να είναι >= 80% και ο εκπαιδευόμενος να έχει παρακολουθήσει το αντίστοιχο βίντεο.

Εγγραφές 

Η αίτηση συμμετοχής για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19» γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.

Αιτήσεις συμμετοχής:

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, στον ιστότοπο http://learning.uth.gr/helath-protocol-thessaly/

Ε.Μ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες