ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ανυπόμονοι για την έναρξη των ημιτελικών της Basket League δήλωσαν οι τέσσερις προπονητές

Η «μάχη» της πρόκρισης στους τελικούς της Basket League αρχίζει την Τετάρτη (19/5), όταν εκκινεί και η ημιτελική σειρά των πλέι οφ. Με πλεονέκτημα έδρας ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την ΑΕΚ στο ένα ζευγάρι, ενώ το Λαύριο έχει το πλεονέκτημα έδρας έναντι του Προμηθέα Πάτρας.

Οι τέσσερις προπονητές δήλωσαν ανυπόμονοι για την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων στους «4», στη συνέντευξη Τύπου του ΕΣΑΚΕ, με τον πρόεδρο της Λίγκας, Βαγγέλη Γαλατσόπουλο να παίρνει πρώτος τον λόγο. O πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ έδωσε έμφαση στις αντοχές που έδειξε η Basket League τη φετινή σεζόν σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω COVID-19. Επίσης, ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος τόνισε πώς στόχος είναι να γίνει η Α1 ανδρών στο μπάσκετ «ένα πρωτάθλημα σύγχρονο κι ελκυστικό».

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ημιτελική και την τελική φάση των πλέι οφ της Basket League:

«Σας καλωσορίζουμε στην συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει ο ΕΣΑΚΕ και με την οποία γίνεται το άτυπο τζάμπολ των δύο καθιερωμένων κορυφαίων φάσεων του Πρωταθλήματος μας, της ημιτελικής και τελικής φάσης των πλέι οφ. Το ενδιαφέρον φτάνει στο αποκορύφωμα καθώς σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε τον Πρωταθλητή Ελλάδας για την σεζόν 2020-21 και την τελική σειρά για τις υπόλοιπες θέσεις της τετράδας. Πιστεύω και εύχομαι να γίνουν εξαιρετικοί αγώνες στις σειρές της ημιτελικής και της τελικής φάσης των πλέι οφ της Basket League, αντάξιοι της φήμης και της ποιότητας των τεσσάρων ομάδων που συμμετέχουν και της πορείας του Πρωταθλήματος έως τώρα.

Η κανονική περίοδος και η πρώτη φάση των πλέι οφ της Basket League της φετινής σεζόν έγιναν σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Χωρίς θεατές στις κερκίδες, τον έκτο παίκτη του Πρωταθλήματος, με την τήρηση αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου και ενώ γενικότερα η οικονομία της χώρας λειτουργούσε με μεγάλους περιορισμούς. Οι ομάδες, το Πρωτάθλημα και ο ΕΣΑΚΕ ως οργανισμός, ωστόσο, έδειξαν μεγάλες αντοχές. Η Basket League της φετινής σεζόν παρότι οι ΚΑΕ έχασαν την σημαντική πηγή εσόδων από τα εισιτήρια και οι παίκτες ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα τους, την παρουσία του κόσμου στις εξέδρες, πρόσφερε όμορφο θέαμα, συναρπαστικούς αγώνες και συγκινήσεις. Είδαμε νέες δυνάμεις, όπως το Λαύριο που τερμάτισε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου, να αναδεικνύονται, όπως και νέους Έλληνες παίκτες να πρωταγωνιστούν, όπως ο Βασίλης Μουράτος που έχουμε κοντά μας.

Να υπενθυμίσω ότι η αγωνιστική χρονιά άρχισε με τον νέο θεσμό που δημιουργήσαμε το Super Cup, το οποίο κατέκτησε ο Προμηθέας και έγινε η πρώτη ομάδα της περιφέρειας που πανηγύρισε πανελλήνιο τίτλο. Η εξέλιξη του Πρωταθλήματος της φετινής σεζόν μας γεμίζει αισιοδοξία αλλά και ευθύνη για το μέλλον. Την φετινή αγωνιστική περίοδο η Basket League κράτησε ψηλά την σημαία του ελληνικού μπάσκετ, καθώς το ερασιτεχνικό μπάσκετ και ο αθλητισμός γενικότερα επλήγησαν από την πανδημία. Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι η επόμενη αγωνιστική χρονιά θα είναι ακόμη καλύτερη. Πρώτα από όλα γιατί ελπίζουμε ότι έστω και σταδιακά ο κόσμος θα επιστρέψει στις εξέδρες των γηπέδων και θα δώσει ξανά παλμό στα γήπεδα. Για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα πρέπει ως ΕΣΑΚΕ και ομάδες να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε με την λήξη του Πρωταθλήματος της φετινής σεζόν.

Πιστεύουμε ότι η νέα σεζόν θα είναι ακόμη καλύτερη, επίσης, γιατί έχουμε προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές για την θωράκιση της αξιοπιστίας του Πρωταθλήματος. Για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι ο ΕΣΑΚΕ θα έχει συμμετοχή στην αδειοδότηση των ΚΑΕ. Συνεπώς ο ΕΣΑΚΕ και οι ομάδες θα έχουμε την ευθύνη για την τήρηση του «υγιούς» ανταγωνισμού του Πρωταθλήματος.

Σε καιρούς πανδημίας καταφέραμε να επιστρέψει το Πρωτάθλημα σε κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η σημαντική αυτή επιστροφή ύστερα από 20 χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή συνεργασίας με την ΕΡΤ για ολόκληρη την Basket League που έδωσε μεγάλες «ανάσες» στο σύνολο των ομάδων, που στερήθηκαν το έσοδο των εισιτηρίων. Η συνεργασία αυτή αναβαθμίστηκε με τη δημιουργία εβδομαδιαίας εκπομπής για το μπάσκετ, κάτι που έλειπε από την «ανοιχτή» τηλεόραση. Η συνεργασία μας με την ΕΡΤ θα κυλήσει ακόμη καλύτερα την καινούργια σεζόν.

Επίσης, στον σχεδιασμό των ρόστερ τους εν όψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς, οι ΚΑΕ θα υπολογίζουν επιπλέον έσοδο από το Στοίχημα, ύστερα από την πρόσφατη ικανοποίηση από την Πολιτεία του πάγιου αιτήματος των ομάδων. Οι ομάδες αποκτούν μια ακόμη πηγή εισόδων σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία και ευχαριστούμε την Πολιτεία γιατί ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας.

Ο ΕΣΑΚΕ, ακόμη έχει «χτίσει» μια ισχυρή και σταθερή σχέση με τους χορηγούς του και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως όλες τις εταιρείες που μας στηρίζουν. Τον Μεγάλο Χορηγό της Basket League, την Stoiximan, τον Ασημένιο Χορηγό την κορυφαία ελληνική εταιρεία πετρελοειδών, την ΕΚΟ, τον Χορηγό Ενέργειας, την WATT+VOLT, την Υδρόγειο Ασφαλιστική, που παραμένει πολλά χρόνια μαζί μας, την TOP TRENDS η οποία μας προσφέρει τις μπάλες SPALDING του Πρωταθλήματος και την AVANCE. Θέλουμε έναν ΕΣΑΚΕ και ένα Πρωτάθλημα σύγχρονο και ελκυστικό για τις οικογένειες και τις νέες γενιές, γι’ αυτό θα προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση της Λίγκας, την αναβάθμιση του site και των Social Media.

Θεωρούμε ακόμη ότι το ενδιαφέρον για το Πρωτάθλημα αλλά και γενικότερα για τα εθνικά Πρωταθλήματα στην Ευρώπη δεν πρέπει να περιοριστεί από την δημιουργία κλειστών λιγκών. Τέτοιοι περιορισμοί αφαιρούν το στοιχείο της έκπληξης και της ανατροπής που αποτελούν το αλατοπίπερο του αθλητισμού. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω στην διοίκηση του ΟΑΚΑ για την παραχώρηση της αίθουσας που φιλοξενεί την σημερινή συνέντευξη, αλλά και τη γενικότερη συνεργασία που έχουμε. Εύχομαι να απολαύσουμε ωραίους αγώνες στην ημιτελική και τελική φάση των πλέι οφ της Basket League και στις 4 ομάδες υγεία και καλή επιτυχία».

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Όντεντ Κάτας τόνισε πριν τη σειρά των ημιτελικών με την ΑΕΚ: «Από τη στιγμή που ο κορωνοϊός έφτασε στη ζωή μας, τα πάντα άλλαξαν και δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως φτάσαμε ως εδώ. Συγχαρητήρια σε όλους και υγεία πάνω από όλα. Θα πρέπει να αποφύγουμε τα εύκολα καλάθια σε όλα τα ματς και να δούμε τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται. Συχνά οι παίκτες σε μεγάλα ματς επιζητούν κάτι φαντασμαγορικό, αλλά χρειάζεται να κάνουν αυτό που πρέπει, με σταθερότητα. Έχουμε ξεκάθαρο τρόπο για να παίζουμε το παιχνίδι. Αυτό μας αρέσει, θεωρώ πως είμαστε σε καλή κατάσταση και οι παίκτες καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν σε άμυνα κι επίθεση. Όμως πρέπει να το κάνουμε συνέχεια, από το πρώτο παιχνίδι. Ειδικά η άμυνα είναι το πρώτο μας μέλημα. Είμαστε το φαβορί, αλλά πρέπει να μας αρέσει και να παίζουμε με τον σωστό τρόπο. Θα πρέπει ως παίκτες ή προπονητές να αγαπάς την πίεση. Επίσης, θα πρέπει να προσπαθείς να ελέγξεις τα στοιχεία που μπορείς περισσότερο. Η ΑΕΚ έχει πολλή ποιότητα και εμπειρία. Θα σε τιμωρήσει για κάθε λάθος σου και έχει παίκτες που ξέρουν αυτά τα παιχνίδια και δεν θα τα βάλουν κάτω. Γι’ αυτό θα πρέπει να μπούμε έτοιμοι για μάχη και να είμαστε επιθετικοί. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σειρά όπως τα παιχνίδια στην εβδομάδα του Κυπέλλου. Με πολύ σεβασμό, αλλά και με αυτοπεποίθηση».

Ο τεχνικός της ΑΕΚ, Βαγγέλης Αγγέλου επισήμανε: «Ο Παναθηναϊκός έχει μια ταυτότητα και παίκτες που μπορούν να παίξουν σε πολλές θέσεις. Είναι μια ομάδα μοντέρνα “χτισμένη” και παίζει… ισραηλινό μπάσκετ. Στηρίζεται στις γρήγορες επιθέσεις και τα επιθετικά ριμπάουντ και έχει καταφέρει να ξεχωρίσει δημιουργούς από σουτέρ. Εμείς έχουμε προβλήματα, προσπαθούμε όμως να βρούμε δομή και ρόλους. Η ΑΕΚ στηρίζεται στους σκόρερ της, αλλά δεν υπολογίζουμε τον Λάνγκφορντ και πρέπει να προσαρμοστούμε. Στο μπάσκετ ισχύει ο νόμος του Μέρφι, αλλά εμείς θα πάμε με τον νόμο του… Έντι Μέρφι (σ.σ. κωμικός Αμερικανός ηθοποιός). Αντιμετωπίζουμε το θέμα με χαμόγελο. Είμαι πολύ ικανοποιημένος έως τώρα από την ομάδα. Πιστεύω πως ο αριθμός των κατοχών θα κρίνει πολλά στη σειρά και φυσικά η ποιότητα, που έχει σχέση με την έξτρα πάσα και το σουτ».

Ο προπονητής του Λαυρίου, Χρήστος Σερέλης, τόνισε για την ιστορική πρώτη παρουσία της ομάδας στους «4» του ελληνικού πρωταθλήματος: «Προφανώς, είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Είναι τεράστια τιμή που εκπροσωπούμε το Λαύριο και θα συναγωνιστούμε με τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον Προμηθέα. Η παρουσία μας εδώ μαζί με τον Μάκη πρέπει να δώσει δύναμη, κουράγιο και θέληση σε όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό, ιδιαίτερα στις χαμηλές κατηγορίες. Να δουν εκείνοι πως τα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν, όταν υπάρχει μεγάλη όρεξη για δουλειά. Είναι προφανές ότι περιμέναμε πως τον Μάιο θα κάναμε διακοπές, όταν κάναμε τον σχεδιασμό το καλοκαίρι. Η ομάδα μας είναι ήδη πετυχημένη. Έχουμε πετύχει και τον στόχο της Ευρώπης, είναι κάτι πρωτόγνωρο. Υπάρχει διάθεση και όρεξη από όλους. Δεν ξέρουμε αν θα μπορούμε να βρεθούμε ξανά εδώ. Όλοι είναι πιο έμπειροι από εμάς, όπως και ο Προμηθέας. Θα είμαστε έτοιμοι, το έχουμε δείξει όλη τη σεζόν. Θα είμαστε πολύ δυνατοί και ανταγωνιστικοί. Γνωριζόμαστε πολύ καλά, θα γίνουν ενδιαφέροντα παιχνίδια. Θεωρώ πως ο κόσμος του μπάσκετ θα απολαύσει τα ματς. Ελπίζω να είμαστε όλοι υγιείς. Από εκεί και πέρα, θα παίξει μεγάλο ρόλο η πνευματική ετοιμότητα από παιχνίδι σε παιχνίδι. Παίζουμε στις 21:00 την Πέμπτη και μετά στις 18:00 το Σάββατο. Πρέπει να ξεχάσουμε το πρώτο αποτέλεσμα και πάμε στο δεύτερο ματς, όποιο κι αν είναι».

Τέλος, ο προπονητής του Προμηθέα Πατρών, Μάκης Γιατράς, δήλωσε: «Να δώσω συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που βρίσκονται εδώ. Η σειρά με το Περιστέρι ήταν δύσκολη, αλλά μπορέσαμε να το γυρίσουμε και αυτό ήταν επιτυχία για την ομάδα. Το Λαύριο δεν είναι η ευχάριστη έκπληξη. Είναι μία πολύ καλή ομάδα, έχει πολύ καλά αποτελέσματα, σταθερότητα. Κερδίσαμε από… θαύμα νωρίτερα στη σεζόν. Θέλουμε να συνεχίσουμε και να παλέψουμε. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα προχωρήσει ο καλύτερος. Είναι μία σειρά που θα κριθεί στις 3 νίκες. Είναι θέμα ενέργειας, μυαλού, συγκέντρωσης. Όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες». Για την σχέση του με τον Χρήστο Σερέλη: «Με τον Χρήστο γνωριζόμαστε χρόνια. Ταιριάζουμε σαν χαρακτήρες, δεν είναι μόνο μπασκετική η εκτίμηση. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ δίπλα του, όπως και δίπλα στον κόουτς Αγγέλου, με τον οποίο είχαμε μία σύντομη συνεργασία, που μου έδωσε πολλά. Ο κύριος Κάτας έχει επίσης να προσφέρει πολλά. Είναι τιμή μου να είμαι εδώ».

Πηγή: zougla.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις