ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τράβελ Στοπ: Το εστιατόριο που άφησε εποχή στη Λάρισα (φωτό)

Όταν τη δεκαετία του ΄80 τα μεσημέρια της Κυριακής της παιδικής μου ηλικίας ήταν συνδεδεμένα με το οικογενειακό γεύμα στο «Τράβελ Στοπ», το θρυλικό εστιατόριο του Λάμπρου Γιαννακού και του Γιάννη Παράσχη διένυε τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του στη Λάρισα.

Το επιτυχημένο επιχειρηματικό δίδυμο είχε ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα από το κέντρο «Φρούριο» και προς το τέλος του ΄70 έψαχνε την επόμενη κίνησή του. Τους προσεγγίζει η εταιρία Mobil που, εκείνη την εποχή, επένδυε σε εστιατόρια για ταξιδιώτες στην Εθνική οδό. Η συμφωνία κλείνει και το 1968 το «Τράβελ Στοπ» ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Μόνο που οι ιδιοκτήτες του κατάφεραν να απογειώσουν την ιδέα, δημιουργώντας το καλύτερο εστιατόριο της Λάρισας σε αυτό το περίεργο σημείο δίπλα στο βενζινάδικο. Η φήμη του «Τράβελ Στοπ» ξεπερνά τα τοπικά όρια και γίνεται γνωστό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την εξαιρετική κουζίνα του, το προσεγμένο αστικού στυλ περιβάλλον του και την άψογη εξυπηρέτηση.

Χαρακτηριστικά τα μεγάλα γυάλινα παράθυρα με τις κουρτίνες που το καλοκαίρι άνοιγαν τελείως, ο πέτρινος τοίχος πίσω από το μεγάλο μπαρ με το μικρό παραθυράκι που κρυφοκοίταζες στην κουζίνα και τη γωνία του μπαρ, στην είσοδο όπως έμπαινες, με τις καραμέλες, τα μπισκότα και τις σοκολάτες που εμείς τα μικρά τρελαινόμασταν… Με θυμάμαι να σκαρφαλώνω στο ψηλό σκαμπό για να πάρω τις χαρακτηριστικές σκούρες καφέ και ακατέργαστα κομμένες καραμέλες μέσα στο στρογγυλό μεταλλικό κουτί με τα ζωγραφισμένα χαμομήλια και το κίτρινο αεροστεγές καπάκι, καθώς και τη σοκολάτα Toblerone…

Εκτός από την «καλή κοινωνία» της Λάρισας, επί δεκαετίες φιλοξένησε πολιτικούς, επιχειρηματίες και διάσημους καλλιτέχνες που στο ταξίδι τους Αθήνα – Θεσσαλονίκη πάντοτε σταματούσαν για να απολαύσουν το διάσημο φρικασέ, τα ντολμαδάκια και το ζεστό χαλβά του. Είναι γνωστή η ιστορία ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης σταματούσε πάντα στη Λάρισα για να φάει το ζεστό χαλβά του «Τράβελ Στοπ»…

Οι περισσότεροι Λαρισαίοι θυμόμαστε όντως τι τρώγαμε στο «Τράβελ». Αρνάκι γάλακτος φρικασέ, φιλέ μινιόν αλά κρεμ ή με σως μαδέρα, συναγρίδα, γιουβέτσι ατομικό με χυλοπίτες στο πήλινο, βραστά κολοκυθάκια και ντολμαδάκια για ορεκτικό, χειροποίητη μαγιονέζα. Απίστευτα ήταν και τα γλυκά και τα παγωτά του σερβιρισμένα στις μεταλλικές γόνδολες… τούβλο παρφέ νουγκαντίν, ατομικές πουτίγκες, προφιτερόλ… που τα τρώγαμε μετά το φαγητό ή όταν πηγαίναμε για καφέ. Τα καλοκαίρια δε, στην πίσω αυλή τα γλυκά είχαν την τιμητική τους.

Ο γνωστός μαιτρ του «Τράβελ Στοπ» και στην πορεία μέτοχος σε αυτό κ. Απόστολος Ζιάκας διηγείται ιστορίες στο onlarissa.gr από τη διαδρομή του στο γνωστό εστιατόριο της πόλης… Μιλά για τον Λάμπρο Γιαννακό και την επιχειρηματική του ιδιοφυΐα «Στον Λάμπρο χρωστάμε την επαγγελματική μας εξέλιξη και επιτυχία. Είχε απίστευτες ιδέες και ήταν πολύ επικοινωνιακός με τον κόσμο. Έφτασε εποχή που είχαμε περισσότερα από 20 άτομα προσωπικό και δουλεύαμε 18 ώρες την ημέρα. Με έπαιρνε και πηγαίναμε στα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας της εποχής, στο Ιντεάλ, το Κεντρικόν, στο Ζόναρ΄ς, αλλά και στη Θεσσαλονίκη για να παίρνουμε ιδέες. Ο Γιάννης Παράσχης ήταν εξαιρετικός στην κουζίνα. Αργότερα ακολούθησε ο Τάκης Ξυπόλυτος που ήταν νέος και πολύ καλός σεφ. Μετά το θάνατό του Λάμπρου ανέλαβε επικεφαλής ο γιος του Χρήστος Γιαννακός».

Ο κ. Απόστολος θυμάται όλους τους πολιτικούς που πέρασαν… «Όλοι έφαγαν στο «Τράβελ Στοπ»… Ανδρέας Παπανδρέου, Χρήστος Σαρτζετάκης, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Πρίγκιπας Νικόλαος, Μελίνα Μερκούρη, Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιώργος Γεννηματάς, Γιώργος Λίανης, Δημήτρης Σιούφας, Κώστας Λαλιώτης, Προκόπης Παυλόπουλος… Είχε έρθει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τον περιμέναμε, αλλά τελικά δεν κατάφερε να φάει ποτέ λόγω μιας διακοπής ρεύματος».

Πρίγκιπας Νικόλαος και Απόστολος Ζιάκας

Υπήρξε σταθερό στέκι και του Τάκη Δημητρακόπουλου, εκδότη της εφημερίδας «Ελευθερίας»· πήγαινε σχεδόν καθημερινά και όλες τις συναντήσεις του τις έκανε εκεί… «Ήμουν μπροστά την ημέρα που μάλωσε με τον Τσιτουρίδη· σε δέκα λεπτά είχα μαθευτεί στην Αθήνα και μας παίρνανε τηλέφωνο δημοσιογράφοι για να μάθουν ποιοι μάλωσαν στο «Τράβελ Στοπ»… αναφέρει ο κ. Απόστολος. Ο καυγάς του Δημητρακόπουλου με τον Σάββα Τσιτουρίδη που τότε ήταν Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, είχε κάνει αίσθηση όταν συνέβη, καθώς ο Τσιτουρίδης είχε ορμήσει προς τον Δημητρακόπουλο μετά από εμπαθή κριτική που του είχε ασκήσει.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου μπήκε πρώτη φορά στο «Τράβελ Στοπ» ένα πρωινό του 1974, μόλις είχανε ανοίξει και ακόμη σκουπίζανε, με το ζιβάγκο και το τσιμπούκι του. Η επόμενη φορά ήταν ως Πρωθυπουργός, κάποια χρόνια αργότερα, όταν είχε επισκεφτεί τη Λάρισα για την επέτειο του Κιλελέρ, όπου έφαγε συνοδευόμενος από την Μελίνα, τον Τσοχατζόπουλο και τον Γεννηματά.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός παραμονές εκλογών της πρώτης του θητείας, είχε έρθει στη Λάρισα. Η κεντρική του ομιλία θα ήταν το βράδυ. Έμενε στο Grand Hotel, αλλά ζήτησε να φάει από το «Τράβελ Στοπ» και συγκεκριμένα συναγρίδα και βραστά κολοκυθάκια.

Το «Τράβελ» έχουν επισκεφτεί και πολλοί Πρέσβεις από πολλές χώρες με πιο χαρακτηριστικούς τον Μάικλ Σωτήρχο, τον Χένρι Τάσκα και τον Νίκολας Μπερνς των ΗΠΑ.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Μάικλ Σωτήρχος υπογράφει το βιβλίο εντυπώσεων

Αλλά το «Τράβελ» ήταν αγαπημένο στέκι και πολλούς διάσημους καλλιτέχνες, λέει ο κ. Απόστολος… «θυμάμαι την Αλίκη Βουγιουκλάκη που είχε έρθει το 1973 πρώτη φορά μαζί με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και είκοσι χρόνια μετά, το 1993, με τον Κώστα Σπυρόπουλο.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη υπογράφει στο βιβλίο εντυπώσεων

Ο Νίκος Κούρκουλος επέστρεψε μετά από 24 χρόνια συνοδευόμενος από τη Μαριάννα Λάτση· την πρώτη φορά ήταν με την πρώην γυναίκα του και το γιο τους Άλκη μικρό με ένα πράσινο Citroen. Όταν του το θύμισα και του έδειξα το βιβλίο των υπογραφών που είχαμε πάντα, εκείνος συγκινήθηκε και η Λάτση με προσκάλεσε να καθίσω μαζί τους για της πω λεπτομέρειες…

Δημοσίευμα στην εφημερίδα “Ελευθερία” από την επίσκεψη του Νίκου Κούρκουλου και της Μαριάννας Λάτση στο Τράβελ Στοπ

Συχνά συνέβαιναν τέτοιες ιστορίες να ξαναέρχονται μετά από χρόνια ηθοποιοί και τραγουδιστές με άλλους πλέον συντρόφους. Αστεία είναι η ιστορία με τον Φίλιππο Νικολάου και τη Γιούλη Σταμουλάκη… Μόλις είχαν χωρίσει και έτυχε να έρθουν στο μαγαζί με διαφορά μιας μέρας. Όταν πήγε να γράψει στο βιβλίο εντυπώσεων η Σταμουλάκη είδε από πάνω την καταχώρηση του Νικολάου και έγραψε το απίστευτο «Το πρόσωπο που γράφει από πάνω μου τη δίνει».

Η σχετική σελίδα από το βιβλίο εντυπώσεων… Φίλιππος Νικολάου και Γιούλη Σταμουλάκη

Και πόσοι άλλοι… Κώστας Βουτσάς, Μάρω Κοντού, Άννα Φόνσου, Πέτρος Φυσσούν, Έλενα Ναθαναήλ, Μαρία Αλιφέρη, Σταύρος Παράβας, Ελένη Ανουσάκη, Λάκης Λαζόπουλος, Φίλιππος Νικολάου, Παντελής Βούλγαρης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Μανώλης Μητσιάς, Πύρρος Δήμας και πολλοί πολλοί ακόμη…

Το βιβλίο εντυπώσεων και υπογραφών

Ο Απόστολος Ζιάκας, όταν συναντηθήκαμε για να μιλήσουμε για την ιστορία του «Τράβελ Στοπ» εκτός από φωτογραφίες μου έφερε και το βιβλίο… Ένα λεύκωμα δερματόδετο σε σκούρο μπορντό- καφέ χρώμα στο οποίο υπέγραφαν όλοι οι επώνυμοι. Το φυλάγανε στο χρηματοκιβώτιο του μαγαζιού…

«Να το προσέξεις», μου λέει ο κ. Απόστολος «και να μου το επιστρέψεις. Έχει τεράστια αξία για μένα συναισθηματική. Το κρατάω για να το δώσω στην εγγονή μου την Αγγελική όταν μεγαλώσει…»

Οι άνθρωποι του «Τράβελ Στοπ» άνοιγαν πάντα το βιβλίο και εξηγούσαν στους «επώνυμους» επισκέπτες πότε ήταν η τελευταία φορά που ξαναβρέθηκαν εκεί… και για μας πλέον αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο της ιστορίας της πόλης και της κεντρικής πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής της Ελλάδας…

Δείτε τι έγραψαν επιφανείς πολιτικοί…

1984: Ανδρέας Παπανδρέου, τέως Πρωθυπουργός
1986: Γ.Ι. Ράλλης, τέως Πρωθυπουργός
1990: Άκης Τσοχατζόπουλος, τέως υπουργός ΠΑΣΟΚ
Αντώνης Σαμαράς, τέως Πρωθυπουργός
1972, Ιωάννης Καστρήσιος, Νομάρχης Λάρισας
2008, Μαριλίζα Ξενογιακοπούλου, τέως υπουργός ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Λεωνίδας Κύρκος, πρόεδρος του ΚΚΕ Εσωτερικού και της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ), βουλευτής επί σειρά ετών
1987, 1994: Ντόρα Μπακογιάννη, υπουργός επί σειρά ετών ΝΔ, Δήμαρχος Αθηναίων
1992: Γιώργος Σουφλιάς, τέως υπουργός επί σειρά ετών ΝΔ
1993: Γιώργος Γεννηματάς, τέως υπουργός επί σειρά ετών ΠΑΣΟΚ

Δείτε τι έγραψαν διάσημοι καλλιτέχνες:

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη επισκέφτηκε το Τράβελ Στοπ πολλές φορές…

Το ίδιο και η Μάρω Κοντού…

Μάρω Κοντού
Μάρω Κοντού
Μάρω Κοντού
Η πρώτη επίσκεψη του Νίκου Κούρκουλου το 1983 και η δεύτερη με τη Μαριάννα Λάτση
Ο Κώστας Βουτσάς το 1976, το 1992 και το 1996
Η Άννα Φόνσου το 1986 και το 1994
Μαρία Αλιφέρη
Παντελής Βούλγαρης το 1994
Ο Πέτρος Φυσσούν το 1988
Κώστας Τσιάνος
1992: Άννα Βαγενά, ηθοποιός, νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας
Ο Λευτέρης Πανταζής το 1995 και το 2000
Η Λίτσα Διαμάντη το 1987

Επώνυμοι φωτογραφίζονται στο Τραβελ Στοπ…

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε γεύμα με τον Χρήστο Ζώη, πρώην υπουργό ΝΔ
Ο τέως υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης με τον τότε Νομάρχη Λάρισας Γιάννη Καρατζιώτη και τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Γ. Χατζή φωτογραφίζονται στο Τράβελ Στοπ με τον μαιτρ Απόστολο Ζιάκα
Δείπνο του ζεύγους Σουφλιά
Η ηθοποιός Κοραλία Καράντη με τον Γιώργο Λίανη, τέως υπουργό ΠΑΣΟΚ
Ο Δημήτρης Σιούφας, τέως υπουργός ΝΔ, υπογράφει το βιβλίο εντυπώσεων στο μπαρ του Τραβελ Στοπ
Λάκης Λαζόπουλος
Ο συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος μετά από συναυλία του στη Λάρισα
Μανώλης Μητσιάς, Πασχάλης και Απόστολος Ζιάκας
Ο μαιτρ και οι σερβιτόροι του Τράβελ Στοπ φωτογραφίζονται με τον χρυσό Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα
Λευτέρης Πανταζής

Ρεποτάζ: Εύη Μποτσαροπούλου

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες