ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη διαδηλώνει υπέρ της Παλαιστίνης

Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαδηλώνουν μαζικά σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και κατά των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, που έχουν αφήσει πίσω τους πάνω από 1οο νεκρούς. Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης έγινε σήμερα και στην Αυστραλία, ενώ το απόγευμα νέες κινητοποιήσεις οργανώνονται στην Αθήνα.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των παλαιστινιακών αρχών κάνει λόγο για 139 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 39 παιδιά και 1.000 τραυματίες, στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από τη Δευτέρα.

Στο Ισραήλ, περισσότερες από 2.300 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί και ένας στρατιώτης. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε περισσότερους από 560, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

Λονδίνο

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση να παρέμβει για να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο Μάρμπλ Άρτς, δίπλα στο Χάιντ Παρκ, απ’ όπου κατευθύνθηκαν προς την πρεσβεία του Ισραήλ, στην άλλη πλευρά του πάρκου, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα υπέρ της «απελευθέρωσης» των παλαιστινιακών εδαφών.

«Είναι απαραίτητο η βρετανική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα», δήλωσαν οι διοργανωτές, μεταξύ των οποίων ο συνασπισμός Stop the War, η μουσουλμανική ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οργάνωση Palestine Solidarity Campaign και η Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό.

«Δεν πρέπει να επιτρέπουμε οι βιαιοπραγίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και η καταπίεση από το Ισραήλ να μένουν ατιμώρητες» συμπλήρωσαν, καταγγέλλοντας τους βομβαρδισμούς που έχουν σκοτώσει αμάχους στη Γάζα ως «εγκλήματα πολέμου».

«Η βρετανική κυβέρνηση είναι συνεργός αυτών των ενεργειών για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς προσφέρει στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική στήριξη στο Ισραήλ», υποστηρίζουν, επίσης, οι διοργανωτές.

Μαδρίτη

Περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα, σε ειρηνικό κλίμα, και στο κέντρο της Μαδρίτης, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή του στους Παλαιστίνιους, με φόντο τη στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία.

«Η σιωπή του ενός είναι η οδύνη του άλλου», «Ιερουσαλήμ, αιώνια πρωτεύουσα των Παλαιστινίων», έγραφαν μεταξύ άλλων τα πανό και τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές, μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες.

«Δεν είναι ένας πόλεμος, είναι μια γενοκτονία», φώναζε το πλήθος, κατά τη διάρκεια της πορείας από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα στην Πουέρτα ντελ Σολ.

Πολλοί νέοι είχαν τυλιχθεί με την παλαιστινιακή σημαία.

«Μας σφαγιάζουν. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η Νάκμπα (η καταστροφή στα αραβικά) συνεχίζεται στον 21ο αιώνα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σέιχ-Άλι, 37 ετών, κόρη Παλαιστινίων μεταναστών, αναφερόμενη σε έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί η έξοδος των Παλαιστινίων μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

«Θέλουμε να ζητήσουμε από την Ισπανία και από τις ευρωπαϊκές αρχές να μην συνεργάζονται με το Ισραήλ, διότι συμβάλλουν με τη σιωπή τους» στη βία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, είπε, από την πλευρά του, η Ικλάς Αμπουσουσιάνε, 25 ετών, μια νοσηλεύτρια μαροκινής καταγωγής.

Ελλάδα

Μετά την συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη και στην οποία σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, νέες διαδηλώσεις έγιναν χθες, Παρασκευή και προγραμματίζονται για σήμερα, Σάββατο, στην Αθήνα.

Την Παρασκεή, οι νομαρχιακές οργανώσεις Αττικής και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και με αίτημα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην περιοχή.

Μεγάλες διαδηλώσεις προγραμματίζονται και για σήμερα, 15 Μαΐου, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να καλεί σε συγκέντρωση στο Μετρό Πανόρμου στις 5 το απόγευμα και σε πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία, ενώ πολλές αριστερές οργανώσεις και κινήματα αλληλεγγύης θα συμμετάσχουν στην ίδια διαδήλωση.

Με σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποίησαν σήμερα, επίσης,  η ΕΔΥΕΘ και η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας και ο αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας, Μουσαλάμ Σαλίμ.

Οι ομιλητές κατήγγειλαν τις «νέες βάρβαρες και κτηνώδεις επιθέσεις» του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία της ΕΔΥΕΘ και της Παλαιστινιακής Παροικίας θυροκόλλησε ψήφισμα στο αμερικανικό προξενείο.

Να σημειωθεί ότι και στην Ελλάδα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καλούν την κυβέρνηση να αποχωρήσει από κάθε είδους συνεργασία με το Ισραήλ, κατηγορώντας την για «συνενοχή».

Αυστραλία

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία σήμερα στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, διαμαρτυρόμενοι για τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Στο Σίδνεϊ, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της πόλης και πραγματοποίησαν πορεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη», «Ελεύθερη, ελεύθερη Γάζα».

«Βλέπω μια εξέγερση», δήλωσε ο Ουάλα Αμπού Έιντ, ένας διαδηλωτής από το Σίδνεϊ. «Βλέπω ανθρώπους που δεν θα παραμείνουν σιωπηλοί, ανθρώπους που απαντούν στην καταπίεση και τη βία υπερασπιζόμενοι τους εαυτούς τους», πρόσθεσε.

Δανία

Στη Δανία, την Παρασκευή, συνελήφθησαν τρία άτομα στην πρωτεύουσα Κοπεγχάγη, μετά τα βίαια επεισόδια στη διάρκεια διαδήλωσης σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους, καθώς ορισμένοι από τους συμμετέχοντες πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης και της πρεσβείας του Ισραήλ, όπως ενημέρωσαν αστυνομία και ΜΜΕ.

Η αστυνομία επρόκειτο να συνεχίσει να είναι παρούσα όλη τη νύχτα στον χώρο όπου έγινε η κινητοποίηση, διαβεβαίωσε ο επιθεωρητής Πάου Κάλτοφτ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο DR.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, στην κινητοποίηση πήραν μέρος περίπου 4.000 άνθρωποι.

Το DR μετέδωσε ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και ροπάλων για να τους διαλύσει.

Η διαδήλωση, με γενικό σύνθημα «Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη», οργανώθηκε εν μέσω της κλιμάκωσης της βίας στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι συμμετέχοντες αξίωσαν η κυβέρνηση της Δανίας να καταδικάσει τις ενέργειες του Ισραήλ.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις