ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ανοίγουν οι μετακινήσεις: Πώς θα ταξιδεύουμε – Τι ανοίγει το προσεχές διάστημα

Με αγωνία αναμένονται την Τετάρτη οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με το νέο ωράριο στην εστίαση, τα SMS και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Οπως όλα δείχνουν, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα επιτραπούν από τις 14 Μαΐου, μία ημέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν εκτός νομού θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Σε όσους ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα
Σε όσους ταξιδέψουν στα νησιά
Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, θα ισχύει ισχυρή σύσταση, αλλά όχι υποχρέωση, για διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν από το ταξίδι, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και βεβαιώσεις εμβολιασμού.

Για μετακίνηση στα νησιά, ωστόσο, ενδέχεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι ή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

Τι θα γίνει με click away και click in shop

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων των λοιμωξιολόγων αναμένεται να πέσει την τρέχουσα εβδομάδα το νέο καθεστώς λειτουργίας του λιανεμπορίου, μετά και το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας στις 15 Μαΐου.

Όπως έχει τονιστεί από το κυβερνητικό επιτελείο, η πρόταση προς την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων είναι το τέλος του click away και του click in shop.

Ετσι, την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί το τέλος των SMS στο 13033 για μετακινήσεις και στο 13032 για το λιανεμπόριο και τα πολυκαταστήματα στο 13032, αλλά και το τέλος των μεθόδων click inside και click away.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είχε τονίσει ότι τα SMS για τις μετακινήσεις τελειώνουν το προσεχές Σάββατο. Παράλληλα, όπως είπε, το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί κατά μία ώρα, ενώ μια μέρα νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, θα καταργηθεί το ραντεβού για τα ψώνια.

Το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί κατά τουλάχιστον μία ώρα, ενδεχομένως και έως τις 12.30, και αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν πιθανότατα την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη και θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα,

Σημειώνεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν το πρώτο με ανοικτή εστίαση και οργανωμένες παραλίες, με τα μηνύματα που έρχονται από τους επιχειρηματίες να είναι ιδιαίτερα θετικά.

Ωστόσο, αυτό που ικανοποιεί μέχρι στιγμής κυβερνητικό επιτελείο και λοιμωξιολόγους είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε καταστρατήγηση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ για την πανδημία. Το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο ήταν ένα πρώτο κρας τεστ ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού στις 15 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα επαναλειτούργησαν διά ζώσης νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, με τα self test να αποτελούν το όπλο για την επιστροφή στα θρανία, όπως έγινε και με τα λύκεια τον Απρίλιο.

Επίσης, επαναλειτούργησαν τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών, όπως και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Τι ανοίγει το προσεχές διάστημα

Παράλληλα, «ανάσα» αναμένεται να πάρουν το προσεχές διάστημα και αρκετοί κλάδοι του πολιτισμού, κλάδος ο οποίος ζημιώθηκε αρκετά από την πανδημία, με τους καλλιτέχνες όλο αυτό το διάστημα να προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την επαφή με το κοινό μέσω της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, ενώ στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του iefimerida.gr.

Επίσης, από 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Ακόμη, στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτό αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50%, με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Αναμονή για τα γυμναστήρια

Τέλος, ενώ η επιτροπή λοιμωξιολόγων άναψε το «πράσινο φως» για την επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού από το προσεχές διάστημα, αποδεχόμενη το πλάνο που κατέθεσε το υφυπουργείο Αθλητισμού (δείτε αναλυτικά εδώ), τα ιδιωτικά γυμναστήρια εξακολουθούν να παραμένουν στον «πάγο».

Οπως ανέφερε το υφυπουργείο Αθλητισμού για τα ιδιωτικά γυμναστήρια, τα μέλη της υποεπιτροπής αθλητισμού θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στη ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξής τους, π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες, και να γίνει εισήγηση στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Πηγή: iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες