ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Extreme Kart: Εκεί όπου οι Λαρισαίοι δίνουν… γκάζια και δραπετεύουν στον κόσμο της ταχύτητας (φωτο – βίντεο)

Όλα ξεκίνησαν από ένα ταξίδι στην Νότια Αφρική. Δεκαετία του ΄90 και ο Πασχάλης Ντόρμπας, νεαρός τότε, επισκέπτεται στο Γιοχάνεσμπουργκ ένα θεματικό πάρκο. Είχε πίστες καρτ, πισίνες, extreme λούνα παρκ, στρουθοκάμηλους και πολλά άλλα. Τότε γεννιέται η ιδέα. Να δημιουργήσει κάτι τόσο διαφορετικό στη Λάρισα.

Σε ένα χωράφι της συζύγου του Μαργαρίτας, στο 7ο χλμ. Λάρισας – Καρδίτσας, εκεί που το τοπίο του κάμπου αρχίζει να αλλάζει να δημιουργεί μικρά λοφάκια, το 1997 ο Πασχάλης ξεκινά να εφαρμόζει το όνειρο του να δημιουργήσει μια πίστα καρτ στη Λάρισα. Ένα χώρο διασκέδασης διαφορετικό για τα δεδομένα της πόλης με υψηλές προδιαγραφές.  Χρειάστηκαν χρόνια έργων και προσωπικής εργασίας της οικογένειας Ντόρμπα για να ανοίξει το 1999 το Extreme Kart. Το όνειρο για την πισίνα στο χώρο έπρεπε να περιμένει μια δεκαετία ακόμη…

Ρεπορτάζ: Ευη Μποτσαροπούλου

Ενώ γνώριζα πολλούς Λαρισαίους να πηγαίνουν συστηματικά στην πίστα κάρτ και ότι είχαν αρχίσει να γίνονται μόδα τα παιδικά πάρτι στο χώρο ως μια μορφή εναλλακτικής διασκέδασης, η έκπληξη μου όταν έφτασα ήταν τεράστια…

Ανάμεσα στα χωράφια μέσα στον κάμπο, βλέπεις από μακριά ένα αλσύλλιο δέντρων που περιφράσει τα 20 στρέμματα του χώρου του Extreme Kart. Μπαίνεις από την είσοδο και κινείσαι παράλληλα με το κομμάτι της πρώτης από τις δύο πίστες που διαθέτει για να καταλήξεις στο χώρο του αναψυκτήριου. Σχεδόν δύο στρέμματα γκαζόν, περίτεχνα τραπεζάκια και καναπέδες, ψηλά δέντρα, εξωτερικό μπαρ, τεράστια δέντρα και στο βάθος η πισίνα. Ο χώρος θυμίζει τον κήπο ενός ξενοδοχείου και όχι μια αγωνιστική πίστα για άντρες που αγαπούν τα extreme sport και την ταχύτητα.  Λιακάδα και ένα δροσερό αεράκι να κυκλοφορεί· η θερμοκρασία είναι πάντα 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη σε σχέση με το κέντρο της Λάρισας.

 

«Όλα όσα βλέπεις, έγιναν με προσωπική εργασία δική μου και της Μαργαρίτας αρχικά και στη συνέχεια και τον δύο γιων μας, του Γιάννη και του Κωνσταντίνου. Ακόμη και τα τραπέζια και τους καναπέδες, ο γιος μου τα έφτιαξε. Ξεκινήσαμε αρχικά με την πρώτη πίστα καρτ, μετά κάναμε το χώρο του αναψυκτήριου, τη δεύτερη πίστα, την πισίνα… Κάθε χρόνο προσθέτουμε και κάτι. Τα δέντρα και αυτά μόνοι μας τα φυτέψαμε, το γκαζόν είναι το ίδιο εδώ και είκοσι χρόνια» μου εξηγεί ο Πασχάλης.

Η πίστα Extreme Kart είναι η μοναδική πλέον πίστα καρτ στη Λάρισα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, με αγωνιστικές προδιαγραφές για πανελλήνιους αγώνες, καρτ, drift αυτοκινήτων, mini bikes. Μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί πολλοί αγώνες, πρωταθλήματα, σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης και ειδικές συγκεντρώσεις με συμμετοχές από όλη τη Ελλάδα σε συνεργασία με γνωστά περιοδικά και εταιρίες. Από το 2015 δε, που έγιναν ειδικές εργασίες η πίστα του Extreme Kart είναι κατάλληλη και drift αυτοκινήτων.

Διαθέτει πάνω από 50 αυτοκινητάκια καρτ, αγωνιστικά και μη, καθώς και παιδικά. Τα ιδιωτικά καρτ Λαρισαίων που φιλοξενούνται στο χώρο φτάνουν τα σαράντα. Τα Σαββατοκύριακα εκτός από τους Λαρισαίους, στον χώρο του Extreme Kart συγκεντρώνεται κόσμος από Λαμία, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Γιάννενα, συχνά μεταφέροντας και τα ιδιωτικά τους καρτ, για να απολαύσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει η ταχύτητα… Νιώθεις σχεδόν ένα με το έδαφος και η αίσθηση της επιτάχυνσης απογειώνεται σε αυτά τα μικροσκοπικά και τελείως ανοιχτά μηχανοκίνητα.

Από το 2000 στον χώρο του Extreme Kart έχουν ξεκινήσει μαθήματα καρτ για μικρά παιδιά. «Τα παιδιά με την ενασχόληση τους με το σπορ των καρτ, αναπτύσσουν ιδιαιτέρως τα αντανακλαστικά τους, μαθαίνουν να ελέγχουν την ταχύτητα, εκπαιδεύονται στην ασφαλή οδήγηση και στο σεβασμό στον συνάνθρωπο, ενώ ταυτόχρονα διασκεδάζουν» μου εξηγεί ο κ. Ντόρμας και αναφέρεται στο επόμενο project της επιχείρησής τους, τη δημιουργία μιας Ακαδημίας Καρτ για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. «Οι γιοι μου ξεκίνησαν να κάνουν καρτ από 3,5 χρονών. Ο ένας από τους δύο, ο Γιάννης, συμμετείχε πέρυσι στο Ελληνοβαλκανικό Πρωτάθλημα και βγήκε πρώτος. Μετά ακολούθησε, τον Οκτώβριο που μας πέρασε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κάρτ της FIA, κατηγορίας Κ1 και Κ2, που διεξήχθη στην πίστα South Garda Karting Circuit στο Λονάτο της Ιταλίας. Η εμπειρία για τον ίδιο, αλλά και για μας που αποτελούσαμε την ομάδα του, ήταν απίστευτη. Συνυπήρξαμε, συναγωνιστήκαμε και γνωρίσαμε ανθρώπους μύθους της Folmula 1 και τις ομάδες τους… Σαρλ Λεκλέρκ, Μίκαελ Σουμάχερ, Φερνάντο Αλόνσο, Φελίπε Μάσα… Εκεί προέκυψε η ιδέα της Ακαδημίας ώστε Λαρισαίοι να εκπαιδευτούν στο αγωνιστικό καρτ και να συμμετέχουν σε αγώνες σε παγκόσμιο επίπεδο».

  

Τα τελευταία 6 χρόνια υπάρχει μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την ερευνητική ομάδα Centaurus Racing Team, μια ομάδα φοιτητών που από το 2009 έχει στόχο τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή πλήρως λειτουργικών μονοθέσιων τύπου Formula, και συμμετάσχει στο μεγαλύτερο παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό μηχανικών, Formula Student. «Έρχονται με το Formulaki τους, όπως το αποκαλούν οι ίδιοι, και κάνουν στην πίστα μας τις δοκιμές, τις βελτοποιήσεις και τις τροποποιήσεις που χρειάζονται· συχνά τους έχουμε δώσει ιδέες πάνω σε κάποιο μηχανολογικό θέμα που τους προβληματίζει. Η ενασχόλησή μας με τα παιδιά είναι πολύ σημαντική για μας, για αυτό θέλουμε να επενδύσουμε στη νέα γενιά» τονίζει ο κ. Ντόρμπας.

Στις πίστες του Extreme Kart έχουν διοργανωθεί Πανελλήνια Πρωταθλήματα (Super Motar, 2001), σεμινάρια και happenings ασφαλούς οδήγησης για αυτοκίνητα και μηχανές (σε συνεργασία με τον Τάσο Ιαβέρη – 2003, με το περιοδικό Moto – 2005 και 2006, με την εταιρία Collori – 2006), η πρώτη Πανελλήνια Συγκέντρωση για αξεσουάρ ήχου και βελτιωτικά μηχανών αυτοκινήτων (περιοδικό Power, Max Power, Tecknic – 2005), η πρώτη Πανελλήνια Επίδειξη Trial Jeep (2009). Το 2015 έγιναν οι πρώτοι Αγώνες Drift Αυτοκινήτων Λάρισας με 75 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα τους οποίους παρακολούθησαν περί τους 5000 θεατές· για τους συγκεκριμένους αγώνες, οι οποίοι επαναλήφθηκαν και την επόμενη χρονιά, χρειάστηκε η αλλαγή της πίστας ώστε να έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές. Το 2017 δε, διοργανώθηκαν αγώνες και σεμινάρια οδήγησης Super Motar για ιδιώτες.

Πλέον, η οικογενειακή επιχείρηση επεκτείνεται… Οι Γιάννης και Κωνταντίνος Ντόρμας, γιοι του Πασχάλη και της Μαργαρίτας, έχουν αναλάβει την ιταλική αντιπροσωπεία αγωνιστικών καρτ BRM και συνδυάζουν την εμπειρία της εταιρίας με τη δική τους που αποκτήθηκε από τα πρώτα τους βήματα στο Extreme Kart σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Λάρισας…

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες