ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Όσοι γονείς δεν έχετε προμηθευτεί self tests, σπεύσατε στα φαρμακεία της Λάρισας

Τη Δευτέρα, 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, τα οποία στη Λάρισα, πλην των Λυκείων που άνοιξαν πριν το Πάσχα, παραμένουν κλειστά από τις 3 Μαρτίου, ημέρα που σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός.

Η επανέναρξη των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες θα συνδυαστεί με την υποχρεωτική χρήση του self test. Συγκεκριμένα, τα παιδιά είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους και δήλωση του αποτελέσματος του self test που θα επιδεικνύεται στον εκπαιδευτικό κατά την είσοδο του παιδιού στην τάξη τη Δευτέρα και την Πέμπτη κάθε εβδομάδας. Η διάθεση των τεστ έχει ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη στα φαρμακεία.

Αναλυτικές οδηγίες για τη διεξαγωγή του τεστ και για τη δήλωση του αποτελέσματος έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: https://self-testing.gov.gr/ , η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) και, αφού επιλέξουν την κατηγορία «Σχολική Κάρτα για COVID-19», στη συνέχεια αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.

Επισημαίνουμε πως το αποτέλεσμα του αρνητικού τεστ υποχρεωτικά:

  • δηλώνεται ηλεκτρονικά στην παραπάνω σελίδα προς ενημέρωση των κρατικών φορέων.
  • εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία αφού εκτυπώσουν οι μαθητές την επιδεικνύουν κατά την προσέλευσή τους στο σχολείο και είναι απαραίτητη για την είσοδο του παιδιού στην τάξη.

Εφόσον το παιδί έχει υποβληθεί σε τεστ και το αποτέλεσμα είναι θετικό στον νέο κορωνοϊό, το σχολείο θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ώστε να ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα από τον ΕΟΔΥ. Επίσης, ο μαθητής χρειάζεται να υποβληθεί σε νέο τεστ προς επιβεβαίωση του πρώτου. Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε ιδιωτικά ή δημόσια εντός των επόμενων 24 ωρών. Στην περίπτωση που το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο μαθητής θα λάβει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα την έχει μαζί του ώστε να επιστρέψει στο σχολείο.

Στην ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε στις 5 Μαΐου, βρίσκονται όλα τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα, 10 Μαΐου και αφορά τόσα σε μαθητές όσο και εκπαιδευτικούς.

Σχολεία: Η προμήθεια των self tests

Στο άρθρο 2 της ΚΥΑ εξηγείται αρχικά η διαδικασία με την οποία οι μαθητές και εκπαιδευτικοί προμηθεύονται τα self test από τα φαρμακεία:

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.) του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α΄ 36) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Μαζί με τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια.

Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς

Στην εν λόγω ΚΥΑ τονίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επισκέπτονται την πλατφόρμα self-testing.gov.gr, επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής αποτελέσματος, αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet) σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020.

Επιπλέον:

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν τα ανωτέρω πρόσωπα και επιδεικνύουν, χωρίς να παραδίδουν, κατά την προσέλευσή τους στην σχολική μονάδα στον/στη Διευθυντή/τρια/Υποδιευθυντή/τρια, Προϊστάμενο/νη.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα αντίστοιχη δήλωση του αποτελέσματος, την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα εκτυπώνουν. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov. gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.. Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, οι εκπαιδευτικοί τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό επιστρέφουν στο χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας στον/στη Διευθυντή/ τρια / Υποδιευθυντή/τρια, Προϊστάμενο/νη την ως άνω βεβαίωση κατά την προσέλευσή τους. Αντί του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου, οι ανωτέρω δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή η οποία γίνεται με επιβάρυνσή τους.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο έλεγχος είναι θετικός, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες εκπαιδευτικοί, μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.. Στην περίπτωση κατά την οποία ο έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης και οι ανωτέρω επιστρέφουν στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση. Η αυθεντικοποίηση και η έκδοση και διαχείριση των ανωτέρω εγγράφων μέσα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης γίνονται σύμφωνα με τα άρθρα 23 έως 29 του ν. 4727/2020.

Τι ισχύει αν ο μαθητής/τρια δεν επιδείξει τη σχολική κάρτα

Βάσει του νέου κανονισμού, στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, τότε δεν γίνεται δεκτός/ή, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από τη σχολική μονάδα.

Οι γονείς / κηδεμόνες ενημερώνονται από τους εκπαιδευτικούς για την υποχρέωση της διενέργειας του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης κατά του κορωνοϊού COVID-19 τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για κάθε μαθητή/τρια προκειμένου να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες