ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «”Αόρατοι” οι παραγωγοί λεβάντας για την κυβέρνηση»

Σε νέα ερώτηση – παρέμβαση υπέρ των αγροτών που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια λεβάντας για την παραγωγή αιθέριου ελαίου, με ειδική αναφορά στους καλλιεργητές του νομού Λάρισας, που χρήζουν άμεσων κυβερνητικών μέτρων στήριξης προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό και Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα.

Η βουλευτής, αφού ήρθε εκ νέου σε επαφή με αγρότες κυρίως του Δήμου Κιλελέρ, οι οποίοι συνολικά καλλιεργούν περίπου 700 στρέμματα λεβάντας, επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής της τα εξής:

«Επανέρχομαι με την παρούσα μου στην από 26/1/2021 ερώτησή μου (αρ. πρωτ. 3561), με την οποία καλούσαμε την κυβέρνηση να εντάξει τους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια λεβάντας για παραγωγή αιθέριου ελαίου, στους πληγέντες κλάδους λόγω της πανδημίας. Στην πρώτη ‘’κρούση’’ μου, ωστόσο, η απάντηση από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θύμιζε περισσότερο ‘’ευχολόγιο’’, ενώ το συναρμόδιο και συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών απάντησε δια μιας …’’εύγλωττης’’ σιωπής.

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά την εγχώρια παραγωγή λεβάντας, η Ελλάδα παρόλο που πρόσφατα εισήλθε στην παγκόσμια αγορά παραγωγής αιθέριου ελαίου από το εν λόγω φυτό, αποτελεί μια από της δυναμικότερες χώρες παραγωγής. Ο λόγος είναι οι ιδιαίτερες εδαφολογικές συνθήκες του τόπου μας, οι οποίες καθιστούν το παραγόμενο αιθέριο έλαιο – το οποίο σχεδόν αποκλειστικά εξάγεται – ανώτερης ποιότητας.

Η τελευταία διετία, ωστόσο, αποδείχθηκε για τον κλάδο των παραγωγών λεβάντας σχεδόν καταστροφική. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, πάνω από το 70% της παραχθείσας ποσότητας ελαίου λεβάντας της καλλιεργητικής περιόδου 2019, όλη η ποσότητα του 2020, αλλά και κατά τα φαινόμενα η παραγωγή του 2021 παραμένει απούλητη. Επιπροσθέτως τη δυσβάσταχτη αυτή κατάσταση επιδεινώνει η συνεχής πτώση της τιμής του συγκεκριμένου ελαίου, που το 2019 έφτασε στο -50% (από 90-110 ευρώ/λίτρο), εν συνεχεία το 2020 σε 35-50ευρώ/λίτρο, ενώ εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι η τιμή θα «κατρακυλήσει» κι άλλο κατά το τρέχον έτος, εξαιτίας της υποβάθμισης του προϊόντος, που παραμένει στις αποθήκες.

Δεδομένου ότι η καλλιέργεια λεβάντας εκτός από δυναμική κι εξωστρεφής είναι και περιβαλλοντικά χρήσιμη αφού απαιτεί μικρές ποσότητες, αλλά κι επειδή πολλοί αγρότες λεβάντας δεν έχουν αποπληρώσει ακόμη τα αποστακτήρια για την περυσινή απόσταξη, ρωτώ τους συναρμόδιους Υπουργούς αν σκοπεύουν να μεριμνήσουν για την αποζημίωση ή οικονομική ενίσχυση και όλων των παραγωγών λεβάντας και τους καλώ να εντάξουν τους καλλιεργητές λεβάντας, στα μέτρα για την έκτακτη οικονομική στήριξη των γεωργών, που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, με ελάχιστο ποσό επιδότησης τα 300 το στρέμμα, ώστε να εξισορροπηθεί η απώλεια εισοδήματος των ανωτέρω παραγωγών»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες