ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αμερικανικά F-15 προσγειώθηκαν στη Λάρισα – Θα λάβουν μέρος σε εκπαίδευση με Έλληνες πιλότους

Πριν καν καθίσει η ‘’σκόνη’’ από την τεράστια επιτυχία του ‘’ΗΝΙΟΧΟΥ’’ και τα πολλαπλά μηνύματα από Συμμάχους και φίλους προς την Άγκυρα οι Αμερικανοί προχώρησαν σε μια νέα κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Δώδεκα μαχητικά F-15 της USAFE ήδη προσγειώθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα για συνεκπαίδευση με την Πολεμική μας Αεροπορία. Οι Αμερικανοί με τα υπερσύγχρονα F-15 Eagle σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα παραμείνουν στην Ελλάδα για δύο εβδομάδες και θα λάβουν μέρος σε μια σειρά από εκπαιδευτικά σενάρια που έχει ήδη σχεδιάσει το ΓΕΑ και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Τα Αμερικανικά μαχητικά φυσικά και δεν θα πετάξουν μόνο με τα ‘’Φαντάσματα’’ της 337 Μοίρας που έχει έδρα την 110 Πτέρυγα Μάχης αλλά θα συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις με όλες τις Πολεμικές Μοίρες της ΠΑ. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για δύο ‘’γεμάτες’’ εβδομάδες κοινής εκπαίδευσης με τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ σε όλο το FIR Αθηνών ακόμα και Ανατολικά σε περιοχές στις οποίες η αδιάλειπτη παρουσία της HAF έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στους γείτονες.

Η νέα Αμερικανική αποστολή στην Ελλάδα και στη Λάρισα αυτή τη φορά, εκτός από τα δώδεκα μαχητικά αποτελείται συνολικά από περισσότερους των 200 ιπτάμενους, τεχνικούς και βοηθητικό προσωπικό. Ενώ μεταγωγικά έχουν χρησιμοποιηθεί από την USAFE για την υποστήριξη της παραμονής των Αμερικανών στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Έτσι, έπειτα από τα F-16 της USAFE τα οποία είχαν προσγειωθεί στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα για να λάβουν μέρος τον περασμένο μήνα στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ 2021’’ οι Αμερικανοί μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδας στέλνουν ξανά μαχητικά τους στη χώρα μας σε ένα ‘’σερί’’ παρουσίας στην Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί συνεκπαίδευση των Ελληνικών ‘’γερακιών’’ με μαχητικά McDonnelDouglas F/A-18 Hornet του Αμερικανικού Ναυτικού (US NAVY AIR FORCE) τα οποία είχαν απονηωθεί από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower κατά το πέρασμά του Νότια της Κρήτης. Δεν περνά ούτε μήνας πλέον φέτος από τις αρχές του χρόνου που Αμερικανικά μαχητικά είτε να προσγειωθούν σε Ελληνικά αεροδρόμια είτε να πετάξουν μαζί με αεροσκάφη της HAF στο FIR Αθηνών. Και μόνο τυχαία δεν φαίνεται να είναι με δεδομένη την αλλαγή στάσης των Αμερικανών απέναντι στην Άγκυρα η ξεκάθαρη διάθεσή τους να στέλνουν συνεχώς το μήνυμα στους γείτονες ότι επιλέγουν την Ελλάδα και την HAF.

Για την Πολεμική Αεροπορία και τα ‘’γεράκια’’ της η δυνατότητα για συνεχείς ασκήσεις με τις καλύτερες πολεμικές αεροπορίες του κόσμου όπως η USAF, η Israeli Air Force και φυσικά η Armee De L’Air αποτελεί ευκαιρία να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τον πήχη του ήδη υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης που διαθέτουν. Από την άλλη πλευρά, οι κορυφαίοι ξένοι ιπτάμενοι που έρχονται στη χώρα μας δείχνουν κάθε φορά εντυπωσιασμένοι όταν καλούνται να λάβουν μέρος στα πιο δύσκολα σενάρια είτε δίπλα είτε απέναντι στους Έλληνες αεροπόρους.

Το επίπεδο των ιπτάμενων της HAF αλλά και το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζει 84 F-16 σε επίπεδο Viper, αποκτά 18 υπερσύχγρονα Γαλλικά Rafale μαζί με τα ‘’φονικά’’ τους όπλα κάνει τα Ελληνικά ‘’φτερά’’ την δεύτερη πιο ισχυρή-μετά την Armee De L’Air-πολεμική αεροπορία στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα που η TuAF δείχνει εμφανή σημάδια ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα ‘’γεράκια’’ της HAF.

 newpost.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις