ΕΛΛΑΔΑ

«Stop» στην επιστράτευση ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

«Η επιστράτευση και οι επιτάξεις είναι μέτρα αυταρχικά και αναποτελεσματικά»

Αντίθετος στην παραμονή και την παράταση του μέτρου της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών, που εδώ και έναν μήνα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

«Το Υπουργείο Υγείας είχε στη διάθεση του χρόνο για να δρομολογήσει επαρκείς λύσεις για την κάλυψη των έκτακτων και διαρκών αναγκών στα δημόσια Νοσοκομεία», αναφέρει ο ΠΙΣ, σημειώνοντας ότι «η εργαλειοποίηση της επιστράτευσης και των επιτάξεων στο δημόσιο διάλογο, δεν βοηθά στην ανεύρεση συναινετικών και ουσιαστικών λύσεων για τη στήριξη του ΕΣΥ».

Αναφέρει ότι «η επιστράτευση και οι επιτάξεις είναι μέτρα αυταρχικά και αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία ενδέχεται να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου», υποστηρίζει ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί αναγκαίο ανάχωμα για την αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ και καλεί το Υπουργείο Υγείας «να προχωρήσει άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ και να αξιοποιήσει τις προτάσεις του έστω και τώρα, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα και στην εξυπηρέτηση των πολιτών στα ιατρεία της γειτονιάς, όπου πρέπει να επιστρέψουν οι επίστρατοι».

Επιπλέον, τονίζει ο ΠΙΣ, είναι αναγκαία η έμπρακτη αναγνώριση και έγκαιρη αποζημίωση των υπηρεσιών τους, όπως και των μονίμων στελεχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δικαιούνται επίδομα πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη στάση απέναντι στην παραμονή του μέτρου της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών διατηρεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Πηγή: news.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις