ΛΑΡΙΣΑ

Συνεχίζονται οι περιοδείες της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποζημίωση και αποκατάσταση των σεισμόπληκτων του Δήμου Ελασσόνας

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν ακόμη οι σεισμόπληκτοι της περιοχής της Ελασσόνας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης η οποία αναφέρει τα εξής:

Με περιοδείες στα σεισμόπληκτα χωριά συνεχίζει τις παρεμβάσεις της η Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποζημίωση και αποκατάσταση των σεισμόπληκτων του Δήμου Ελασσόνας, που αποτελείται από φορείς και σωματεία της περιοχής.

Σαράντα  μέρες μετά τον κύριο σεισμό και αυτό που έχει μείνει από τα επείγοντα μέτρα που ανακοίνωσαν οι υπουργοί και οι αρμόδιοι τοπικοί παράγοντες της περιφέρειας και του δήμου, είναι τα πολλά προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ακόμα οι πληγέντες κάτοικοι:

-Σε αρκετά χωριά, για δεκάδες οικογένειες δεν έχει λυθεί ακόμα το ζήτημα της στέγασης, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι οικίσκοι-κοντέινερ ή τροχόσπιτα που έχουν αιτηθείμε αποτέλεσμα πολλές από αυτές να μένουν σε πρόχειρα παραπήγματα ή ακόμη και μέσα σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα».

-Συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετές ενστάσεις σεισμόπληκτων κατοίκων για τα αποτελέσματα των ελέγχων, που μια σειρά επικίνδυνα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ως πράσινα.

-Στο Δήμο Ελασσόνας δεν έχει καταφθάσει άλλη επιπλέονκρατική χρηματοδότηση πέρα από τα αρχικά 300 χιλ. ευρώ.

– Από το επίδομα των 600 ευρώ έχουν αποκλειστεί εκατοντάδες οικογένειες και οι αυτοψίες για το επίδομα των 1.200-6.000 ευρώ για απλές επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

-Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τις πληγείσες επιχειρήσεις(μικρομάγαζα, καφενεία, παντοπωλεία,σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες κ.ά.) για την αποκατάσταση των ζημιών τους, δυσχεραίνουν ως και απαγορεύουν τους πληγέντες να πάρουν έστω κάποια αποζημίωση.

-Επίσης δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια από το κράτος, την περιφερειακή ή τη δημοτική αρχή για την απομάκρυνση των μπάζων από τα πεσμένα σπίτια και την κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτηρίων.

-Η αποκατάσταση των σχολείων από τις καταστροφές που έχουν υποστεί δεν προχωρούν με αποτέλεσμα οι μαθητές του Λυκείου Δομένικου να είναι αναγκασμένοι από τη Δευτέρα 12-04 να στεγαστούν στο Λύκειο Ελασσόνας, με το χρόνο της μετακίνησης τους να διπλασιάζεται(1,5 ώρα πήγαινε-έλα) και ενώ την ίδια στιγμή στο συγκεκριμένο Λύκειο φιλοξενούνται ήδη 200 παιδιά. Επιπλέον δεν έχουν διατεθεί ειδικοί χώροι ή κοντέινερ αποκλειστικά για μελέτη και με παροχή ίντερνετ για τους μαθητές που ζουν στους καταυλισμούς.

– Δεν υπάρχει καμία νεότερη απόφαση για τους εμβολιασμούς κατά της νόσου covid-19 ώστε να  δρομολογηθούν κατ’ εξαίρεση για τους σεισμόπληκτους την στιγμή που βρισκόμαστε στην κορύφωση του 3ου κύματος της πανδημίας.

-Οι σεισμόπληκτοι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι μικροί επαγγελματίες, μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και τη νέα που έχει ξεσπάσει τώρα, έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στα εισοδήματα τους.Από τη μια λοιπόν, δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν οι προβλεπόμενες μελέτες και να πληρωθούν οι μηχανικοί και από την άλλη καμιά τράπεζα δεν υποχρεούται να δώσει άτοκο δάνειο. Το έργο αυτό το έχουμε δει και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, γι’ αυτό  και για την αποκατάσταση κατοικιών -ζημιών πρέπει να αποζημιωθούν όλοι στο 100%.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αντιπροσωπεία της Επιτροπής Διεκδίκησης και Αλληλεγγύης των σεισμόπληκτων του Δήμου Ελασσόνας θα πραγματοποιήσει παράστασηδιαμαρτυρίας στην περιφέρεια Θεσσαλίας για να επιδώσει το πλαίσιο αιτημάτων της,την Τετάρτη 14 Απρίλη στις 13.30 και θα επιδιώξει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για όλη αυτή τη κατάσταση. Στις άμεσες – κατεπείγουσες ανάγκες των σεισμόπληκτων δεν μπορεί να απαντά με ρυθμούς χελώνας και με το «νίπτω τας χείρας μου».

Δική μας ευθύνη και χρέος είναι να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με τους σεισμόπληκτους, με όλο το λαό της περιοχής μας, για να υπάρξουν άμεσες, δίκαιες και ολικές αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες