ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Φονικό Μακρινίτσας: Στήριξη των παππούδων για να διαχειριστούν το πένθος και την φροντίδα του παιδιού

Σημαντική χαρακτήρισε τη στήριξη των παππούδων από ειδικούς, ώστε, παρά το πένθος από την απώλεια των παιδιών τους να μπορούν να διαχειριστούν και να στηρίξουν το ηλικίας 2,5 χρόνων εγγόνι τους που έχασε τη μητέρα του και ο πατέρας οδηγήθηκε στη φυλακή, μετά το διπλό φονικό στη Μακρινίτσα, η κα Ελευθερία Ράλλη, ψυχολόγος, υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου ΜΕΡΙΜΝΑ που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, με αφορμή το θέμα διαχείρισης του πόνου μετά το έγκλημα.

Η ειδικός, ανέφερε ότι έχει σημασία και η κοινωνία πως θα λειτουργήσει απέναντι σ’ αυτό το παιδί, ώστε να μην στιγματιστεί, γιατί είναι ένα γεγονός που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και δημοσιότητα και είναι σημαντικό οι άνθρωποι που θα είναι δίπλα στο παιδί να δώσουν σημασία στο ότι έχασε τη μητέρα του και όχι στο πως έγινε το περιστατικό.

Η διεργασία του πένθους είναι μακροχρόνια

Ο θάνατος μετά από ένα βίαιο γεγονός, τόνισε η ψυχολόγος, είναι κάτι πολύ δύσκολο να το διαχειριστεί κάποιος και γενικά η διεργασία του πένθους είναι μακροχρόνια, ανέφερε η ψυχολόγος.
«Δεν μπορώ να πω ότι το ξεχνάμε ποτέ, είναι μια διεργασία που θα την έχει ο άνθρωπος όλη του τη ζωή και ένα παιδί που χάνει τον γονιό του σε πολύ μικρή ηλικία, είναι κάτι που σε διαφορετικά στάδια της ζωής του θα έχει και διαφορετικά ερωτήματα και θα το αναβιώνει με έναν διαφορετικό τρόπο», επισήμανε η κα Ράλλη.
Σύμφωνα με την ίδια, έχει πολύ μεγάλη σημασία το ποιος θα σταθεί δίπλα στο παιδί, δηλαδή οι ενήλικες που φροντίζουν τα παιδιά που χάνουν έναν αγαπημένο τους, να έχουν την ανθεκτικότητα και να μπορούν να ακούνε τις ανάγκες του παιδιού.
Η υπεύθυνη του συμβουλευτικού κέντρου επισήμανε ότι παλαιότερα υπήρχε πολύ μεγάλο στίγμα όταν ένα παιδί έχανε τον γονιό του, τώρα δεν είναι έτσι και το παιδί μπορεί να βρει τρόπους να το διαχειριστεί, αν στηριχτεί από την οικογένεια και τους ανθρώπους που είναι κοντά του.
Για το περιστατικό της Μακρινίτσας η κα Ράλλη τόνισε ότι έχει σημασία και η κοινωνία πως θα λειτουργήσει απέναντι σ’ αυτό το παιδί, δηλαδή να μην στιγματιστεί, γιατί είναι ένα γεγονός που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και δημοσιότητα και είναι σημαντικό οι άνθρωποι που θα είναι δίπλα στο παιδί να δώσουν σημασία στο ότι έχασε τη μητέρα του και όχι στο πως έγινε το περιστατικό.

«Το περιστατικό για το παιδί είναι διπλά τραυματικό»

Η ίδια τόνισε ότι το περιστατικό για το παιδί είναι διπλά τραυματικό, γιατί από τη μία είναι η απώλεια και από την άλλη το πώς έγινε.
«Οι ενήλικοι σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται συμβουλευτική και στήριξη, για να ξέρουν και πως θα διαχειριστούν το παιδί. Κι αυτό γιατί το παιδί μπορεί να μην έχει καμία εκδήλωση, να λειτουργεί όπως λειτουργούσε πριν. Χρειάζονται μια στήριξη και μια συμβουλευτική, να καταλαβαίνουν τι πρέπει να τους ανησυχήσει, σε σχέση με τα παιδιά», επισήμανε η ψυχολόγος.
Όπως είπε, ιδιαίτερα μετά από ένα τόσο βίαιο περιστατικό, που οι άνθρωποι που θα είναι δίπλα στο παιδί και είναι φυσιολογικό να είναι όλοι «παγωμένοι» και συγκλονισμένοι απ’ αυτό που έχει συμβεί, είναι καλό να πάρουν στήριξη.
Εξήγησε δε ότι η στήριξη προσαρμόζεται ανάλογα με την περίπτωση, γιατί και ο κάθε άνθρωπος βιώνει την απώλεια και το πένθος με διαφορετικό τρόπο και μάλιστα ο κάθε άνθρωπος μπορεί να βιώσει με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του, όταν χάνει κάποιον δικό του. Όμως σίγουρα τα παιδιά έχουν κάποιες ανάγκες, όπως να τα ακούνε, να κατανοήσουν οι ενήλικοι ότι παρόλο που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο κι εκείνα θρηνούν.

«Και τα παιδιά πονούν και θρηνούν
με τον δικό τους τρόπο»

«Τα παιδιά είναι πολύ πιο εύκολο να παίζουν να ξεχαστούν, θέλουν να δουν τους φίλους τους, ενώ ένας ενήλικας το βιώνει πολύ πιο βαριά, δεν θέλει να δει κανέναν, μπορεί να είναι μέσα κλεισμένος και να θρηνεί πολύ πιο έντονα και μερικές φορές οι ενήλικοι δεν καταλαβαίνουν ότι παρόλα που τα παιδιά έχουν έναν πολύ πιο ανάλαφρο τρόπο κι αυτά πονούν και θρηνούν με τον δικό τους τρόπο», τόνισε κ κα Ράλλη.
Την περίοδο αυτή υπάρχουν περιστατικά απωλειών λόγω του Covid που είναι διπλά δύσκολο, γιατί είναι, λόγω της καραντίνας και πιο απομονωμένοι απ’ ότι ήταν προηγούμενα χρόνια και η στήριξη που έχουν από τον περιβάλλον τους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για να νιώθουν δυνατοί, οπότε είναι κι αυτό πάρα πολύ δύσκολο να το διαχειριστούν οι άνθρωποι, τη μοναξιά που νιώθουν και την έλλειψη στήριξης από τους συγγενείς.

Συμβουλευτική εδώ και 26 χρόνια

Η ΜΕΡΙΜΝΑ, που λειτουργεί εδώ και 26 χρόνια, κάνει συμβουλευτική σε οικογένειες που έχουν χάσει αγαπημένους τους και έχουν παιδιά μέχρι 18 ετών.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο, οι άνθρωποι που απευθύνονται στην ΜΕΡΙΜΝΑ συνήθως και έχουν μικρά παιδιά, ρωτούν τι να πουν και πως τα το πουν στο παιδί τους, όταν κάνουν την ανακοίνωση, αλλά και στη συνέχεια θέλουν να δουν αν ο τρόπος που το παιδί εκδηλώνεται είναι φυσιολογικός ή θα πρέπει να ανησυχούν.
Η κα Ράλλη τόνισε ότι υπάρχουν δύο συμβουλευτικά κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου απευθύνονται κάθε χρόνου περίπου 500 οικογένειες, ενώ η ΜΕΡΙΜΝΑ λειτουργεί τηλεφωνικά για όλη την Ελλάδα, στηρίζοντας ανθρώπους που δεν μπορούν να πάνε στα συμβουλευτικά κέντρα, αλλά και διαδικτυακά μέσω Skype. Τηλ: 210 6463367.

magnesianews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις