ΛΑΡΙΣΑ

Επερώτηση για το φωτοβολταϊκό σταθμό στο Γεντίκι στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Επερώτηση για το Φωτοβολταϊκό σταθμό στο Γεντίκι στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Δέσποινα Αράπκουλε και  Πέτρος Τσακνάκης.

Στην επερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού σταθμού στο Γεντίκι, θέση «Γιδομάντρι» του Δήμου Τεμπών, σε πολύ μικρή απόσταση από την περιοχή των νεότερων λατομείων, του ξακουστού και μοναδικού Πράσινου Θεσσαλικού Λίθου, Χασάμπαλης. Από τις πληροφορίες που δημοσίευσε ο τοπικός τύπος φαίνεται πως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής είναι διεκδικούμενο από τον δήμο Τεμπών οπότε η όποια ιδιωτική επένδυση, με άδεια από άλλον φορέα, είναι αμφισβητούμενη

Το θέμα του Πράσινου Λίθου, αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την ευρύτερη  περιοχή η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν κατεξοχήν αναπτυξιακό πόρο. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει και την επανέκδοση ενός βιβλίου για το εν λόγω θέμα και την περιοχή. Με την παρέμβαση που επιχειρείται, ακυρώνεται, σε μεγάλο βαθμό, αν όχι ολοκληρωτικά, η όποια ευοίωνη αναπτυξιακή προοπτική υπήρχε για την περιοχή.

Επειδή το θέμα αυτό συσχετίζεται άμεσα με την ανάδειξη σημαντικών χαρακτηριστικών τοπίων και κατ επέκταση την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας έρχεται στην επικαιρότητα το μείζον θέμα της αναγκαιότητας της χωροθέτησης που κατ’ επανάληψη αναδεικνύουμε στα Περιφερειακά συμβούλια με τα ψηφίσματα μας στην επιτροπή Περιβάλλοντος. Το Περιφερειακό συμβούλιο εκτός από θεσμικό όργανο είναι και πολιτικό και οι αποφάσεις αποτελούν πυξίδα τόσο στην αποκεντρωμένη όσο και στη κεντρική εξουσία.

Θεωρούμε δε ότι για θέματα περιβαλλοντικά, που εγείρουν κοινωνικές αντιδράσεις, θα έπρεπε και θα πρέπει να συγκαλείται η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, η οποία μπορεί να προσκαλεί  ειδικούς επιστήμονες και φορείς για την καλύτερη αποτύπωση και διαχείριση του προβλήματος.

Έτσι επερωτάται η Περιφερειακή Αρχή

  • Ποια θα είναι η στάση σας απέναντι σε ζητήματα που αγγίζουν τις τοπικές κοινωνίες και εγείρουν κοινωνικές αντιδράσεις σε οποιαδήποτε επένδυση που δημιουργεί προβλήματα στη αναπτυξιακή προοπτική του τόπου ενώ δεν προσφέρει τα αντίστοιχα κοινωνικά οφέλη, όπως αυτό της ανάπτυξης Φ/Β στο Γεντίκι του Δ. Τεμπών.
  • Προτίθεστε να αναλάβετε κάποιες δράσεις που να αφορούν τον ολοκληρωμένο και βιώσιμο ενεργειακό σχεδιασμό σε συνεργασία με τους Δήμους και αντίστοιχους φορείς για μια ορθή και αποτελεσματική χωροθέτηση; έτσι ώστε να προλάβετε τυχόν προβλήματα στο εγγύς μέλλον.»
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις