ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Γονάτισε ο νομός, πάγωσαν όλα, απόγνωση στους  παραγωγούς –Ζητάμε ΤΩΡΑ ειδικό πρόγραμμα στήριξης »

Αμέσως έσπευσε επιτόπου η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με κλιμάκιο συνεργατών της, στις περιοχές του Δήμου Τυρνάβου και του Δήμου Κιλελέρ, που χτυπήθηκαν για ακόμη μια φορά από εκτός εποχής παγετό, ο οποίος απειλεί την αγροτική παραγωγή και των εν λόγω περιοχών με ολοσχερή καταστροφή, βυθίζοντας περαιτέρω τους παραγωγούς του νομού σε απόγνωση.

Σημειώνεται πως η βουλευτής έχει επανειλημμένα καλέσει την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω ερωτήσεων, ομιλιών στη Βουλή και άλλων δημοσίων παρεμβάσεων να κινηθεί άμεσα στην κατεύθυνση αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, δεδομένου ότι οι αργόσυρτες διαδικασίες του, αλλά και οι «ελλειμματικές» προβλέψεις του για τις αποζημιώσεις των αγροτών από εκτός εποχής θεομηνίες, τον καθιστούν ιδιαίτερα προβληματικό ως υποτιθέμενη «γραμμή προστασίας» της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Επισκεπτόμενη της καλλιέργειες του Δήμου Τυρνάβου, στο Δαμάσι και Αμπελώνα, που σημειώθηκαν ολοσχερείς καταστροφές στα αμπέλια και δέντρα, αλλά και σε περιοχές του Δήμου Κιλελέρ που καταστράφηκαν τα σιτηρά, η Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε:

«‘’Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις’’ από τα όσα λέγαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη σύσκεψη του Δήμου Τεμπών για τον παγετό και τις εκεί καταστροφές, αλλά και πριν περάσουν δυο ημέρες από την τοποθέτησή μου στην Ολομέλεια της Βουλής, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάγκη επικαιροποίησης του απαρχαιωμένου ΕΛΓΑ, νέο ‘’χτύπημα’’ από παγετό στην αγροτική παραγωγή του ν. Λάρισας σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, αυτή τη φορά στους δήμους Τυρνάβου και Κιλελέρ.

Έλεγα μόλις προχθές στον κ. Λιβανό λοιπόν, πως ‘’στην καρδιά της άνοιξης, στην καρδιά της κλιματικής κρίσης ,  στη Λάρισα καταστράφηκαν τα πάντα. Δεν έμειναν οι ανθισμένες αμυγδαλιές, οι κερασιές, οι ροδακινιές και όλα τα δέντρα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά…

Κακά τα ψέματα, όμως, κι από ό,τι φαίνεται ‘’το αυτί του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ιδρώνει’’ , παρά το γεγονός ότι του επαναλαμβάνουμε πως ακόμη κι αν έρθουν γρήγορα οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να καταγράψουν τις ζημιές, οι καταστροφές από τους εκτός εποχής παγετούς είναι δύσκολα αποζημιώσιμες, μειωμένες, άδικες και το σύστημα βασανιστικά αργό και απελπιστικά άδικο . Το Υπουργείο, πρέπει να εκσυγχρονίσει τον κανονισμό του απαρχαιωμένου ΕΛΓΑ, αλλά και να εισαγάγει τις νέες τεχνολογίες αντιπαγετικής προστασίας, όπως οι ανεμομείκτες, όχι σήμερα, όχι αύριο, αλλά χθες

Όμως, σήμερα και τώρα- και μέχρι να εκσυγχρονιστεί το απαρχαιωμένο σύστημα του ΕΛΓΑ που μοιάζει σαν το γεφύρι της Αρτας, ζητάμε την πλήρη αποζημίωση των παραγωγών στο 100% της παραγωγής τους , όπως ακριβώς ζημιώθηκαν, με ειδικό πρόγραμμα για το νομό Λάρισας, τύπου «ΙΑΝΟΥ»

Γιατί τι άλλο μένει αλήθεια;;

Τι θα πούνε στο σεισμόπληκτο Δαμάσι, που μετά τα σπίτια του, καταστράφηκαν σήμερα ολοσχερώς και τα αμπέλια του ; Θα τους πούνε «περιμένετε τους εκτιμητές»  Δεν θα ντραπεί κανείς ;;;;».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες