ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ : Ο Νετανιάχου ξανά στο εδώλιο, η χώρα σε πολιτικές συμπληγάδες

Ημέρα πολιτικού σασπένς η σημερινή στο Ισραήλ, όπου τα βλέμματα όλων εστιάζουν σε δύο μέρη ταυτοχρόνως.

Από τη μία σε δικαστήριο της Ιερουσαλήμ και στην επανάληψη της δίκης του κατηγορούμενου για διαφθορά πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την ενακτήρια αγόρευση της εισαγγελίας και την κατάθεση μαρτύρων.

Κι από την άλλη, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρίβλιν άρχισε τις μετεκλογικές διαβουλεύσεις με τα κόμματα, διερευνώντας τα περιθώρια σχηματισμού νέας κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά και του μέλλοντος του ίδιου του Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ρέουβεν Ρίβλιν, σε διαβουλεύσεις με τα κόμματα

Ρευστές ισορροπίες

Το δεξιό κόμμα του, το Λικούντ, κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές της 23ης Μαρτίου: 30 σε σύνολο 120 στην Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή).

Χρειάζεται ωστόσο ευρείες συμμαχίες για να εξασφαλίσει τις 61, που απαιτούνται για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης. Απέναντί του έχει πολλά κόμματα, που θέλουν να ανακόψουν στον μακροβιότερο πρωθυπουργό τον δρόμο προς την εξουσία.

«Προς το παρόν, δεν βλέπω πώς μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση», ανέφερε σήμερα, μετά από έναν πρώτο γύρο επαφών, ο Ρέουβεν Ρίβλιν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός πρόεδρος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να προσμετρήσει κι άλλους παράγοντες, πέραν από τον αριθμό των εδρών, για την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

Ζητούμενο, ανέφερε, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης «που θα μπορεί να ξεπεράσει τη διχόνοια (…) και θα ανοικοδομήσει την κοινωνία». Δήλωση, που προκάλεσε την αντίδραση του Λικούντ, καθώς ερμηνεύτηκε ως έμμεσα επικριτική προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Επιπλοκές από τη δίκη;

Το προφίλ του Ισραηλινού πρωθυπουργού υπέστη, εν τω μεταξύ, νέο πλήγμα. Στην σημερινή ενακτήρια αγόρευσή της, η εισαγγελέας Λιάτ Μπεν-Αρι ήταν καταπέλτης κατά του Νετανιάχου.

Έκανε λόγο για «σημαντική και σοβαρή υπόθεση κυβερνητικής διαφθοράς», με «βασικό ύποπτο τον πρωθυπουργό», που σύμφωνα με το κατηγορητήριο «χρησιμοποίησε τις σημαντικές εξουσίες του με απαγορευμένο τρόπο».

Ένας δε από τους βασικούς μάρτυρες στο σκάνδαλο «Υπόθεση 4000» μπορεί να έριξε «λάδι» στη πολιτική «φωτιά» στην Ιερουσαλήμ, με τη σημερινή κατάθεσή του.

Πρόκειται για τον Ιλάν Γεσούα, πρώην αρχισυντάκτη του ειδησεογραφικού ιστότοπου Walla, ο οποίος λίγο-πολύ επιβεβαίωσε το κατηγορητήριο για , σε ένα σκάνδαλο που αφορά σε ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ του ομίλου τηλεπικοινωνιών Bezeq από τον Νετανιάχου, με αντάλλαγμα την εξυπηρέτηση των πολιτικών συμφερόντων του, μέσω του (ιδιοκτησίας του Bezeq) Walla.

Όπως κατέθεσε ο Γεσούα, δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις και παρεμβάσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Bezeq, Σαούλ Έλοβιτς, για συνεχείς αναφορές είτε υπέρ του Νετανιάχου, είτε κατά πολιτικών του αντιπάλων.

Μεταξύ αυτών, ανέφερε, ήταν και ο Ναφτάλι Μπένετ, σήμερα επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Γιαμίνα και αναγκαίου εταίρου, προκειμένου ο Νετανιάχου και το Λικούντ να ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού στη χώρα.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις