ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λάρισα: Οι τοπικές διαφορές των εδαφικών συνθηκών διαμόρφωσαν ανάλογα τον ισχυρό σεισμό – Τι λέει σχετική προκαταρκτική έκθεση

«Οι τοπικές διαφορές των εδαφικών συνθηκών διαμόρφωσαν ανάλογα τον ισχυρό σεισμό στην Θεσσαλία στις 3 Μαρτίου όπως δείχνουν οι καταγραφές των επιταχυνσιογράφων στην προκαταρκτική έκθεση του ΙΤΣΑΚ-Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης» αναφέρει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμος Χουλιάρας.

Μάλιστα παραπέμπει στην προκαταρκτική έκθεση του ΙΤΣΑΚ-Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου αναλύονται τα πάντα για τον πρόσφατο σεισμό που έγινε στην περιοχή της Ελασσόνας.

Μεταξύ άλλων στην εν λόγω έκθεση αναφέρεται πως: «Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός στην περιοχή σχετίζεται με το κανονικό ρήγμα του Τυρνάβου (Παπαζάχος και Παπαζάχου, 2003) το οποίο βρίσκεται ΒΑ της πόλης και δεν φαίνεται να έχει δραστηριοποιηθεί στη παρούσα φάση.

Από παρατηρήσεις πεδίου Ganas et al (2021), Pavlides et al., (2021) προκύπτει ότι η ακολουθία του Μαρτίου 2021, προήλθε από αχαρτογράφητο τυφλό ρήγμα, το οποίο είναι παράλληλο και δυτικότερα από γνωστά ρήγματα. Τα χαρακτηριστικά του ρήγματος της ακολουθίας είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

  • Κατανομή της Ισχυρής Σεισμικής Κίνησης στη Πλειόσειστη Περιοχή

Στη πόλη της Λάρισας το ΙΤΣΑΚ έχει εγκατεστημένους 2 επιταχυνσιογράφους. Επίσης στη πόλη o Δήμος Λαρισαίων λειτουργεί δίκτυο οκτώ επιταχυνσιογράφων από τους οποίους οι δύο είναι τηλεμετρικά συνδεδεμένοι (τηλεφωνική τηλεμετρία) για τη λήψη των δεδομένων. Οι επιταχυνσιογράφοι του ΙΤΣΑΚ είναι o LAR1 τύπου QDR με ανάλυση ψηφιοποιητή 11 bits, ενώ o LAR4 είναι τύπου GURALP-CMG-5TD EAM με ανάλυση 24 bits. Οι επιταχυνσιογράφοι S4 και S5 του Δήμου είναι GeoSIG ανάλυσης 22 bits και βρίσκονται περιμετρικά της πόλης. Λόγω της εγκατάστασης τους σε σχολεία και των περιοριστικών μέτρων δεν κατέστη δυνατή η συλλογή των δεδομένων από τους λοιπούς σταθμούς.

Εντός του κέντρου της Λάρισας καταγράφηκε μέγιστη εδαφική επιτάχυνση ~10%g στο Νοσοκομείο της Λάρισας.

Στο χάρτη τους σχήματος ΣΕΙΣ 3 δίνεται η θέση των τεσσάρων επιταχυνσιογράφων από τους οκτώ εγκατεστημένους στη πόλη της Λάρισας».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται τα εξής:

«Συμπεράσματα

Η σεισμική ακολουθία της BΑ. Θεσσαλίας με δύο σεισμούς περίπου ιδίου μεγέθους, Μ6.3 και Μ6.1 προκλήθηκε από κανονικές διαρρήξεις με διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ.

Η μέγιστη εδαφική επιτάχυνση στη πόλη της Λάρισας ήταν ~140 cm/sec2, με επιτάχυνση σχεδιασμού κατά τον ΕΑΚ2000, ag:24%g.

Τα φάσματα απόκρισης και των δύο σεισμών διαφοροποιούνται αρκετά στις 4 θέσεις της πόλης της Λάρισας παρά το γεγονός ότι έχουν παρόμοιες επικεντρικές αποστάσεις (~25km).

Η παρατήρηση αυτή αναδεικνύει το ρόλο των διαφορετικών τοπικών εδαφικών συνθηκών στις θέσεις των επιταχυνσιογράφων που διαμόρφωσαν ανάλογα τη σεισμική δόνηση μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα. Επιπλέον, η σημαντική διαφοροποίηση στις δύο οριζόντιες συνιστώσες των φασμάτων απόκρισης του ίδιου σταθμού, υποδεικνύει 2Δ ή και 3Δ επίδραση,

γεγονός που μπορεί να διερευνηθεί με σχετική μοντελοποίηση της δυναμικής απόκρισης των επιφανειακών γεωλογικών σχηματισμών. Η υφιστάμενη μικροζωνική μελέτη στην πόλη της Λάρισας μπορεί να συμβάλει σε μια τέτοια διερεύνηση καθώς επίσης να τεκμηριωθεί ανάλογα».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες