ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη από το δήμο Τεμπών: «Ολοσχερής πάλι η καταστροφή των αμυγδαλοπαραγωγών» (φώτο)

Στην περιοχή του Δήμου Τεμπών βρέθηκε σήμερα από νωρίς το πρωί, συνοδευόμενη από πληγέντες παραγωγούς προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στους αμυγδαλώνες που καταστράφηκαν από τον χθεσινό παγετό, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εσωτερικών, Ευαγγελία Λιακούλη.

Μετά την περιοδεία στην περιοχή η κα Λιακούλη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, παρεμβαίνοντας για ακόμη μια φορά υπέρ των αμυγδαλοπαραγωγών τόσο του Δήμου Τεμπών, όσο και όλων των δήμων του νομού, οι οποίοι υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή στις καλλιέργειές τους, από τον παγετό τα ξημερώματα της 26ης Μαρτίου, που αφάνισε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τις καλλιέργειες.

Στο κείμενο της ερώτησής της η Λαρισαία βουλευτής επισημαίνει πως για πολλοστή φορά, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ασχολείται με τις καταστροφές που υφίστανται οι αμυγδαλοπαραγωγοί του νομού και το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει και το οποίο είναι πλέον δεδομένο, καθώς τίθεται θέμα στοιχειώδους επιβίωσης.

Ειδικότερα η κα Λιακούλη επισημαίνει:

«Οι αμυγδαλοπαραγωγοί του νομού, έχουν εξαντληθεί οικονομικά και ψυχολογικά. Για τρίτη συνεχόμενη φορά υφίστανται από τον παγετό τεράστια καταστροφή, που φαίνεται μάλιστα ότι είναι ολοσχερής. Το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ είναι άκρως προβληματικό και ανεπαρκές. Εδώ και χρόνια, λέμε τα ίδια και τα ίδια και αυτό δεν διορθώνεται, ούτε από τους προηγούμενους, ούτε από τους τωρινούς. Το πολιτικό σύστημα υπήρξε διαχρονικά εξαιρετικά άτολμο και δεν προέβη στις τομές που είναι αναγκαίες για να προσλάβει τον προστατευτικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα που οφείλει, ο κομβικός αυτός Οργανισμός. Έτσι, ο κύκλος γίνεται φαύλος και ο καθένας κατηγορεί κάποιον άλλο, για την κατάσταση που βρήκε… Φτάνει πια αυτό! Είναι ξεπερασμένο και είναι πολιτικά φθηνό. Η παραγωγή αμυγδάλου είναι μια δυναμική παραγωγή, με μεγάλες προοπτικές, που χρειάζεται όμως άμεση στήριξη. Η κλιματική κρίση είναι πια οριστικά και μόνιμα παρούσα, με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως την παγωνιά μέσα στην καρδιά της άνοιξης, που σαρώνει και καταστρέφει τα πάντα. Αυτονόητες είναι οι άμεσες καταγραφές και αποζημιώσεις, όμως πλέον αυτό δεν φθάνει.

Μετά από τρία συνεχόμενα χρόνιας ολοσχερούς καταστροφής, απαιτείται ειδικό πρόγραμμα παράλληλης στήριξης των παραγωγών και των τοπικών κοινωνιών, πέρα των αποζημιώσεων. Επιπλέον, πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι τα χρήματα που καταβάλλονται για τις αποζημιώσεις είναι πολλαπλάσια των χρημάτων που απαιτούνται για την μελέτη και την υλοποίηση ενός πλήρους προγράμματος προστασίας από τον παγετό με την εγκατάσταση ειδικών, σύγχρονων μηχανημάτων – ανεμομεικτών, που επεμβαίνουν κατά τη διάρκεια του παγετού και αναμιγνύουν τις αέριες μάζες, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τις θερμοκρασίες στις καλλιέργειες, με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα , για τις παραγωγές. Ζητώ άμεσα από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση να εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα στήριξης των πληγέντων αμυγδαλοπαραγωγών τον νομού μας, που έχουν αφανιστεί πλέον , ενώ παράλληλα ζητώ άμεσα την δημιουργία προγράμματος μελέτης και εφαρμογής προστασίας από τον παγετό, με προμήθεια και τοποθέτηση ανεμομεικτών σε όλη την περιοχή. Κάτι που έπρεπε να γίνει χθες…»

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες