ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος από τη Φαλάνη: Άμεσα “οδικός χάρτης” για τα ακατάλληλα σχολεία (φώτο)

«Ευλόγως οι κάτοικοι της Φαλάνης διεκδικούν ένα σύγχρονο και ασφαλές νέο δημοτικό σχολείο μετά τις “πληγές” που άφησε στο ιστορικό διδακτήριο ο πρόσφατος σεισμός. Επ’ ουδενί, όμως, δεν πρέπει να κατεδαφιστεί το διδακτήριο που χρονολογείται από το πρώτο τέταρτο του αιώνα, επαναλαμβάνοντας το Λάθος που έγινε πριν λίγα χρόνια με το διδακτήριο της Φιλιππούπολης, από τα ελάχιστα, αν όχι το μόνο, που θύμιζε τα πρώτα χρόνια της έλευσης των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία. Το σχολείο της Φαλάνης πρέπει, πάση θυσία, να διασωθεί ως νεώτερο μνημείο και άμεσα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κωμόπολης». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από εκπαιδευτικούς του σχολείου, τον διευθυντή κ. Νίκο Κολοβό, την υποδιευθύντρια κ. Ιφιγένεια Λάππα, τη δασκάλα κ. Ευανθία Παλιοτζήκα, και τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Κώστα Λυγούρα, τον δημοτικό σύμβουλο κ. Κώστα Βλαχούλη και τα μέλη της Τ.Κ. κ. Ρένο Καρυώτη και κ. Μαρία Σταύρου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός πρόσφατα είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη για την στέγαση των μαθητών των οποίων τα σχολεία χτυπήθηκαν από τον σεισμό, κατά την οποία ανακοινώθηκε και χρονοδιάγραμμα για την έλευση των πρώτων 12 οικίσκων-αιθουσών διδασκαλίας. Όπως είπε στους συνομιλητές του, «τώρα που ολοκληρώθηκε ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των μηχανικών των ΚΤΥΠ, θα πρέπει να υπάρξει ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης, α) για την απρόσκοπτη διδασκαλία στα παιδιά των σχολείων που κρίθηκαν ακατάλληλα για το υπόλοιπο του σχολικού έτους και β) για τις διαδικασίες που χρειάζονται ώστε να συντηρηθούν τα σχολεία που χρήζουν επισκευών και να ανεγερθούν νέα όπου δεν κρίθηκαν επισκευάσιμα, όπως το διδακτήριο της Φαλάνης. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τις ανάγκες σε οικίσκους-αίθουσες διδασκαλίας ώστε άμεσα να δρομολογηθεί η αποστολή τους στον νομό. Επιπλέον, να διατυπωθεί επίσημα το αίτημα για την ανέγερση νέων σχολείων αλλά και η διαδικασία που προκρίνεται να ακολουθηθεί. Μακάρι να υπάρξει χορηγός, όπως συνέβη με το σχολείο που κατεδαφίστηκε στο Δαμάσι. Ωστόσο, επειδή ο χρόνος τρέχει και σε λίγες μέρες, όπως φαίνεται θα μπορούν να γίνουν μαθήματα δια ζώσης, θα πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις».

“Γέφυρα πολιτισμού”

Όσον αφορά στο παλιό σχολείο του 1925, στην οικοδομή του οποίου, όπως έδειξε ο διευθυντής του, έχουν ενσωματωθεί ως υλικά και σπαράγματα από την αρχαιοελληνική και οθωμανική περίοδο, ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να αποτελέσει εστία πολιτισμού ως γέφυρα με το παρελθόν».

Όπως επισήμαναν ο πρόεδρος και οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του σχολείου και των εκπαιδευτικών, η διατήρηση του πετρόκτιστου κτιρίου είναι επιθυμία της τοπικής κοινωνίας. Μαζί με αυτό, θα παραμείνει αδιατάρακτη και η ιστορία των τελευταίων 100 ετών για την περιοχή. Ωστόσο, επεσήμαναν ότι ζητούν τη μέριμνα της πολιτείας για τη δημιουργία νέου κτιρίου το συντομότερο δυνατό, για να στεγαστούν με ασφάλεια οι μαθητές του σχολείου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες