ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

«Πράσινα» διμερή συμβόλαια, επέκταση net metering και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο Σκρέκας για τη στήριξη της βιομηχανίας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΘΕΒ

Τρεις παρεμβάσεις «κλειδιά» για την ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης εν μέσω πανδημικής ύφεσης, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας στη δεύτερη διαδικτυακή Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΘΕΒ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε μεταξύ άλλων πως «είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και επιτέλους η βιομηχανία, η μεταποίηση να λάβει πιο ισχυρό ρόλο στην οικονομία. Γι’ αυτό και είναι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, στο δίχτυ προστασίας που έχει φέρει σπουδαία αποτελέσματα και η Ελλάδα αρκετά χαμηλότερη ύφεση εξαιτίας της πανδημίας, σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες».

Σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος, ο Τρικαλινός υπουργός υποστήριξε πως «δε μπορούμε να συνεχίσουμε με παραδοσιακούς τρόπους αντιμετώπισης του θέματος. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι το κόστος ενέργειας αυξάνεται όσο στο ενεργειακό μείγμα μπαίνουν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Εμείς πρέπει να θέσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην υπηρεσία τις παραγωγικής βάσης της Ελλάδας».

Αυτό, συνέχισε να συμβεί με τρεις παρεμβάσεις: Πρώτον «με «πράσινα» διμερή συμβόλαια, ώστε να μπορούν να συνάπτουν παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ κατευθείαν συμβάσεις με ενεργοβόρους καταναλωτές ενέργειας με χαμηλές τιμές μέσα από ένα μηχανισμό που θα έχει αναπτυχθεί μέχρι το καλοκαίρι θα έχει κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας».

Δεύτερον με την επέκταση του net metering για να μπορέσει να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων. Με αυτό το μέτρο επίσης θα επιτύχουμε και την προστασία του περιβάλλοντος. Τρίτον με την επέκταση του φυσικού αερίου και την αντικατάσταση άλλων πηγών ενέργειας.

Ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στο τοπίο που διαμορφώνεται στη γηραιά ήπειρο εν μέσω σημαντικών ζητημάτων όπως η πανδημία, η οικονομική ύφεση και το μεταναστευτικό, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «συνεχίζουμε τη δουλειά μας για μία Ευρώπη που προστατεύει. Αυτό δε σημαίνει μόνο ισχυρή υγεία και οικονομία, αλλά ισχυρά σύνορα και ισχυρή πολιτική για μετανάστευση για την οποία ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε. Δουλεύουμε με την πίστη στην προοπτική μίας μεγάλης ευρωπαϊκής συμφωνίας που θα βρίσκει το σωστό μείγμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Έχουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε αυτή την πολιτική με όρους καλύτερους».

Ο Έλληνας αξιωματούχος κατέληξε με την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν αλλάξει θεμελιωδώς. Περάσαμε από μία περίοδο ευρωπαϊκής αθωότητας σε μία φάση ευρωπαϊκής ωριμότητας, συνειδητοποίησης της συλλογικής μας δύναμης, των όσων διακυβεύονται, μας απειλούν και είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε αν δουλέψουμε συλλογικά και αποτελεσματικά».

Η ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε πως η χώρα μας είναι στην Τρίτη χειρότερη θέση στην ευρωζώνη σε επίπεδο ύφεσης το 2020, εξηγώντας πως «η κατάσταση αυτή αντανακλά και στη βιομηχανία καθώς ο γενικός δείκτης εργασιών παρουσίασε μία πολύ σοβαρή μείωση. Το πιο δυσμενές είναι ότι δεν έχουν δημιουργηθεί την περίοδο αυτή οι βασικές προϋποθέσεις για να ανακάμψουμε το επόμενο διάστημα.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Να υπάρχουν ισχυρότερες δημόσιες δαπάνες πρωτίστως για τη δημόσια υγεία. Γιατί η χώρα μας έχει το πιο μακρόχρονο lockdown στην Ευρώπη; Γιατί δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αν είχαμε καλύτερο σύστημα υγείας, δε θα χρειάζονταν να πιέσουμε τόσο την αγορά» κατέληξε.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

«Οι αντοχές εξαντλούνται και είναι η ώρα ο καθένας μας να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι απολύτως αναγκαίο. Η Ευρώπη, η Ελλάδα πρέπει να δείξουν ευελιξία και να δώσουν πρακτικές λύσεις» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Ο Λαρισαίος αυτοδιοικητικός είπε επίσης πως «η φύση και η διάρκεια της οικονομικής κρίσης από τον κορωνοϊό θα εξαρτηθούν από δύο μεταβλητές, από τον τρόπο που θα δράσουν οι υπεύθυνοι για την οικονομική πολιτική και από την προσπάθεια να ελεγχθεί η νόσος.

Η οικονομία που θα αναδειχθεί μετά το τέλος της πανδημίας πρέπει να ανασχεδιαστεί από ανθρώπους που έχουν δεσμευτεί για την βιωσιμότητα. Είναι σημαντικό να αποφασίσουμε να μην επιστρέψουμε στον κόσμο του φόβου, της αστάθειας και της οικονομικής δυσπραγίας».

Ο ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κ Ευθύμιος Βιδάλης έκανε λόγο για μία «συγκυρία που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας».

Τόνισε επίσης ότι «είναι σημαντικό στο μέλλον συντονίσουμε περαιτέρω τις δράσεις μας για την επίλυση σημαντικών περιφερειακών προβλημάτων και των αναγκών της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας όπως πως θα συνδεθούν οι βιομηχανικές συγκεντρώσεις με κεντρικά δίκτυα υποδομών, οδικούς άξονες, δίκτυα ενέργειας, τηλεπικοινωνίες, στη διαχείριση των αποβλήτων καθώς και οι οδικές συνδέσεις μεταξύ των πρωτευουσών της περιφέρειας και η διασύνδεση των βιομηχανικών συγκεντρώσεων με το λιμάνι του Βόλου».

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΝΤΑΒΕΛΗΣ

Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης υπογράμμισε πως «η εξέχουσα συγκυρία επιβάλει για το κοινό καλό και το εθνικό συμφέρον μία ελάχιστη συνεννόηση. Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε, συνέχισε, να αντιληφθεί το σύνολο του πολίτικου προσωπικού την κρίσιμη αυτή αναγκαιότητα.

Είναι προφανές ότι μεταξύ των κομμάτων για το καλό της δημοκρατίας πάντοτε θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και ενίοτε και διαφωνίες. Το καλό του τόπου, η κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, η οικονομία και η  ανάπτυξη επιβάλει την ελάχιστη συνεννόηση» κατέληξε.

Ρεπορτάζ: Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις