ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Καλογιάννης: Δεν κηρύχθηκε λόγω κινδύνου σε έκτακτη ανάγκη ο δήμος Λάρισας – Από Παρασκευή οι αιτήσεις για τα βοηθήματα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης στην οποία εξέθεσε στοιχεία για τις ενέργειες του Δήμου ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τη ισχυρή σεισμική δραστηριότητα που έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες μέρες στην Π.Ε. Λάρισας και οδήγησε στην απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί ο Δήμος Λαρισαίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων διευκρίνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν αφορά την επικινδυνότητα ή την πιθανότητα νέου πολύ ισχυρού σεισμού, αλλά την ενεργοποίηση ειδικών νομοθεσιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη κατάσταση ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ενίσχυση των σεισμοπαθών πολιτών και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες σε επίπεδο Δήμου και υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών ώστε να επιστρέψουμε γρήγορα και αποτελεσματικά σε συνθήκες ομαλότητας.

Μέχρι χθες το βράδυ έχουν υποβληθεί 1844 αιτήματα από πολίτες για φθορές σε κτίρια και μέχρι προχθές το βράδυ έχουν διενεργηθεί 277 αυτοψίες, οι οποίες κατέδειξαν 174 μη κατοικήσιμα κτίρια και 103 κατοικήσιμα, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται στα χωριά της Κοιλάδας, ενώ μόλις 11 είναι μέχρι σήμερα οι μη κατοικήσιμες οικοδομές στην πόλη της Λάρισας. Ο στόχος δε της δημοτικής αρχής είναι μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες να έχει ολοκληρωθεί πρωτογενής έλεγχος των 1844 αιτημάτων, καθώς σε ημερήσια βάση διενεργούνται περί τις 250 αυτοψίες.

Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, αυτή τη στιγμή επιχειρούν 24 συνεργεία του Δήμου με τη συνδρομή των μηχανικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου, 9 συνεργία του ΔΑΕΦ, συνεργεία της αρμόδιας υπηρεσίας για τους ελέγχους δημόσιων κτιρίων, η οποία αφού έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο σε νοσοκομεία και δικαστήρια προχωρά στο έλεγχο των σχολικών μονάδων, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί ειδικό συνεργείο για τις γέφυρες.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 12 Μαρτίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το κοινωνικό βοήθημα των 600 ευρώ του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο θα διαχειριστεί ο Δήμος μετά από την υπογραφή της σχετικής απόφασης την οποία αναμένεται να υπογράψει ο Δήμαρχος εντός της ημέρας. Το επίδομα αφορά στους πολίτες των οποίων η κύρια κατοικία έχει κριθεί μη κατοικήσιμη και θα αποδεικνύεται με την υποβολή του Ε1 και δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα, θα δοθεί επίδομα έως 6.000 ευρώ για την οικοσκευή.

Σήμερα, θα παραδοθούν 2 τροχόσπιτα σε δύο οικογένειες με ειδικά χαρακτηριστικά που τα έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο της δημιουργίας οικισμών με κοντέινερ σε ειδικά διαμορφωμένους δημόσιους χώρους.

Στο τέλος των δηλώσεων του ο κ. Καλογιάννης έκανε ειδική μνεία στα σχολεία, τονίζοντας ότι ο Δήμος πιέζει για να ολοκληρωθούν οι κτιριακοί έλεγχοι και διευκρινίζοντας ότι η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι να μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση την είσοδο μαθητών σε σχολικές δομές οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί.

Ρεπορτάζ: Εύη Μποτσαροπούλου / Φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις