ΛΑΡΙΣΑ

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Η θηλυκή πλευρά της Λάρισας – 50 γυναίκες σε θέσεις ευθύνης

Μπορεί στα 44 χρόνια που έχουν περάσει από το 1977, που ο ΟΗΕ θέσπισε για πρώτη φορά την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας, να έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στους αγώνες των γυναικών, αλλά υπάρχει ακόμη διαδρομή να διανύσει η σύγχρονη γυναίκα για να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο του επιχειρείν και για να εξαλείψει τις κοινωνικές ανισότητες.

Σύμφωνα με την έρευνα της διαΝέοσις σχετικά με τη στάση και τη θέση των Ελλήνων για ζητήματα που αφορούν το γυναικείο φύλο, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, προκύπτει ότι το 56% πιστεύει ότι οι γυναίκες δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες απασχόλησης με τους άνδρες, ενώ σχεδόν όλοι (96,4%) αναγνωρίζουν πως μια μητέρα και ένας πατέρας πρέπει να έχουν τις ίδιες ακριβώς ευθύνες για την φροντίδα των παιδιών. Παράλληλα, το 26% των Ελλήνων πιστεύει πως οι άνδρες είναι πιο ικανοί στο να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις από τις γυναίκες και το 30% των Ελλήνων θεωρεί πως, όταν οι δουλειές είναι λίγες, οι άνδρες πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Τέλος το 54,2% θεωρεί πως οι γυναίκες οφείλουν να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην οικογένεια από την καριέρα.

Ένα χρόνο μετά την έρευνα της διαΝέοσις, η πανδημία φαίνεται πως επιδείνωσε κι άλλο τη θέση της γυναίκας στην ελληνική και όχι μόνο κοινωνία.

Η Λάρισα έχει, σε ένα μέτριο και όχι ακόμη επιθυμητό επίπεδο, αναπτυγμένη τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Βάσει πρόσφατης έρευνας της ICAP, οι γυναικείες επιχειρήσεις κατέχουν το 25% επί του συνόλου επιχειρήσεων της χώρας, ποσοστό το οποίο ανταποκρίνεται και στα δεδομένα της Λάρισας: επί συνόλου 18.000 επιχειρήσεων, στο μητρώο τού Επιμελητηρίου Λάρισας είναι εγγεγραμμένες 5.545 επιχειρήσεις στις οποίες ηγούνται γυναίκες.

Με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, το onlarissa.gr επιχειρεί ένα αφιέρωμα σε Λαρισαίες που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, σε γυναίκες που διαπρέπουν επαγγελματικά και κοινωνικά, σε γυναίκες που επιδρούν στη διαμόρφωση του κοινωνικού γίγνεσθαι της πόλης, επιλέγοντας συμβολικά 50 από τις πολύ περισσότερες που έχουν θέσεις ευθύνης σε θεσμικούς φορείς ή επιχειρήσεις.

Ράπτου Μαίρη

Πρόεδρος Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ν. Ράπτου

Η δεσποινίς Μαίρη Ράπτου γεννήθηκε στη Λάρισα, όπου και φοίτησε ως μαθήτρια στο  Γυμνάσιο Θηλέων Λάρισας, στη Γαλλική Ακαδημία και στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και συνέχισε τις σπουδές της Ψυχολογία και στις Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Από το ίδιο πανεπιστήμιο έλαβε ειδικό δίπλωμα στην Εκπαίδευση της Πρώτης Παιδικής Ηλικίας.

Το 1957 ίδρυσε τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου στη Λάρισα, τα οποία από το 2000 περιλαμβάνουν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της προσχολικής και σχολικής ηλικίας και σήμερα είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των Εκπαιδευτηρίων.

Το 2012 παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία ως «Αξιωματούχος» (Officier) της Τάξεως (Ordre) «Palme Académique» για την προσφορά της στην Παιδεία και στη Γαλλοφωνία. Έχει επίσης τιμηθεί για το έργο της από πολλούς συλλόγους και οργανισμούς (Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Λάρισας, Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, Eurobank κ.λπ).

Η δεσποινίς Ράπτου είναι η γυναίκα που εδώ και 64 χρόνια έχει εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες Λαρισαίων.

Κομματά Μαρία

Αστυνομική Διευθύντρια

Η Μαρία Κομματά αποτελεί την πρώτη Λαρισαία αστυνομική διευθύντρια μετά και την προαγωγή της, στο πλαίσιο των τακτικών κρίσεων στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. τον Φεβρουάριο του 2021.

Η κ. Κομματά προήχθη στον βαθμό της αστυνομικής διευθύντριας, ενώ εισήχθη με την πρώτη σειρά εισακτέων στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων το 1995.

Σήμερα υπηρετεί στο επιτελείο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Τσιοφλίκη Μάχη

Διεθνής Διαιτητής Ποδοσφαίρου

Η Μάχη Τσιοφλίκη είναι η πρώτη στην ιστορία Λαρισαία διεθνής διαιτητής και η οποία διαδέχθηκε μετά από έξι χρόνια τη διεθνοποίηση του Λαρισαίου βοηθού διαιτητή της Super League Δημήτρη Γκάγκα.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2015 η Μάχη Τσιοφλίκη ονομάζεται διεθνής διαιτητής παραλαμβάνοντας το σήμα της FIFA στο τριήμερο σεμινάριο που διοργάνωσε η ΚΕΔ/ΕΠΟ, παρουσία του John Ward, υπευθύνου της UEFA για τη σύμβαση διαιτησίας στην Ελλάδα.

Τον Νοέμβριο του 2018, ακολουθεί μια μεγάλη διάκριση για τη Λαρισαία διεθνή σε επίπεδο γυναικών διαιτητή, η οποία προβιβάστηκε και συμπεριλήφθηκε στον πίνακα διαιτητών της Football League, καθώς ορίστηκε να διευθύνει το ματς Αήττητος Σπάτων – Ηρακλής για την 7η αγωνιστική της Football League.

Η Μάχη Τσιοφλίκη είναι η γυναίκα που έχει γράψει ιστορία στο χώρο της διαιτησίας ποδοσφαίρου που αποτελεί τον πιο παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο του αθλητισμού παγκοσμίως.

Σδούγκα Αντιγόνη

Υποθηκοφύλακας Λάρισας και Προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Λάρισας

H Αντιγόνη Σδούγκα είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπότροφος του Ι.Κ.Υ., με σπουδές στο Nancy της Γαλλίας και αρχικά εργάστηκε ως δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας.

Από το 2006 μέχρι και σήμερα ασκεί καθήκοντα Υποθηκοφύλακα Λάρισας και Προϊσταμένης του Κτηματολογικού Γραφείου Λάρισας και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος

Παράλληλα, υπήρξε μέλος για δύο τετραετίες του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Πινακοθήκης Γ. Ι. Κατσίγρα, επί προεδρίας της αείμνηστης Ειρήνης Κατσίγρα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της άλλοτε Ανανεωτικής Κίνησης Επιστημόνων Λάρισας (Αν.Κ.Ε.Λ.) και Αντιπρόεδρος του Ελληνοϊσπανικού Συνδέσμου.

Θεοχαρούλη Κωνσταντίνα

Δημοσιογράφος

Μπαίνει στα σπίτια μας μέσω της μικρής οθόνης από το 1992 όταν ξεκίνησε ως τηλεοπτική ρεπόρτερ στον τηλεοπτικό σταθμό Flash που εξέπεμπε τα πρώτα χρόνια της Ελεύθερης Τηλεόρασης στη Λάρισα.

Η Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη καλύπτει δημοσιογραφικά το θεσσαλικό χώρο για την κρατική τηλεόραση από το 2000 με τόσο αντικειμενικό τρόπο που δεν μπήκε ποτέ στο στόχαστρο καμιάς από τις πολιτικές παρατάξεις που συνήθως αντιπαρατίθενται με επίδικο αντικείμενο τα ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης.

Για μια πενταετία από το 1993 έως το 1998, παρουσίαζε το δελτίο ειδήσεων στην TRT και συμμετείχε ως συμπαρουσιάστρια στην εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα, Καλησπέρα».

Πριν περάσει δε στο χώρο της κρατικής τηλεόρασης, η θητεία της στην ιδιωτική τηλεόραση περιλαμβάνει ένα σύντομο τηλεοπτικό πέρασμα στο Astra TV ως παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων και μιας εκπομπής για το 3ο Κοινοτικό Πακέτο Στήριξης.

Επί δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια του «μαύρου” της ΕΡΤ εργάστηκε ως ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού ANTENNA.

Στο παλμαρέ της η βράβευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην πόλη της Λάρισας.

Καντώνια Εύη

Διευθύντρια Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Ομίλου Βιοκαρπέτ

Η Εύη Καντώνια είναι η Διευθύντρια Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του τμήματος μάρκετινγκ  Ομίλου Βιοκαρπέτ.

Η ενασχόληση της με το σχέδιο ξεκίνησε στην εφηβεία με μαθήματα ζωγραφικής με την Λαρισαία εικαστικό Ιφιγένεια Σδούκου, ενώ πριν τις σπουδές μαθήτευσε στο εργαστήρι της ζωγράφου Έρσης Παπαδοπούλου στη Θεσσαλονίκη. Τελειώνοντας το σχολείο ξεκίνησε τις σπουδές της στο Industrial Design στην AAS στη Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα με τα σχέδια της συμμετείχε στις εξαγωγικές δραστηριότητες  του Ομίλου Βιοκαρπέτ. Οι δημιουργικές της ανησυχίες την ώθησαν στις μετέπειτα σπουδές της στο Λονδίνο στο Middlesex University στο τμήμα του Constructed Textile Design.

Κατά την επιστροφή της στη Λάρισα ανέλαβε το τμήμα σχεδιασμού της Βιοκαρπέτ, όπου εξακολουθεί να δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα, έχοντας αναλάβει παράλληλα και το τμήμα μάρκετινγκ της Βιοκαρπέτ και της Exalco.

Μαζί με τον αδερφό της Γιάννη Καντώνια, ο οποίος είναι ο νυν Πρόεδρος, αποτελούν τη δεύτερη γενιά που βρίσκεται στα ηνία της διοίκησης του Ομίλου.

Η εταιρία αρχικά ιδρύθηκε το 1950 από τον Ιωάννη Καντώνια στη Σαμαρίνα της Πίνδου ως εργαστήρι οικοτεχνίας. Το 1955 μεταφέρθηκε στη Λάρισα και το 1970 μετατράπηκε σε Ανώνυμο Εταιρία με την επωνυμία ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε.

Γκίκα Μόρφω

Πρόεδρος Εφετών Λάρισας  – Διευθύνουσα του Εφετείου Λάρισας

Η Μόρφω Γκίγκα υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Λάρισας στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για τρία περίπου έτη.

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσία της στη Λάρισα γνώρισε το μετέπειτα σύζυγό της, δικηγόρο Λαρίσης, Μιχάλη Ταμπάρα.

Η Μόρφω Γκίγκα, επέστρεψε στη Λάρισα το 2019 μετά τον διορισμό της ως Πρόεδρος Εφετών Λάρισας, του οποίου προηγήθηκε η παραίτηση του συζύγου της Μιχάλη Ταμπάρα από μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας λόγω του ασυμβίβαστου του Κώδικα περί Δικαστικών Λειτουργών.

Τον Ιούλιου του 2020 διορίστηκε στη θέση της Διευθύνουσας του Εφετείου Λάρισας, όπου και θα υπηρετήσει μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2021.

Η Μόρφω Γκίγκα είναι σήμερα η γυναικά η οποία κατέχει την πιο υψηλόβαθμη θέση στο Εφετείο Λάρισας.

Μπίζιου Στέλλα

Βουλευτής Λάρισας με τη Νέα Δημοκρατία

Η Στέλλα Μπίζιου, με καταγωγή από την Ελασσόνα, είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εμπορικό και το Τραπεζικό Δίκαιο και κάτοχος του τίτλου της Διαπιστευμένης Διαμεσολαβήτριας.

Ήταν η «έκπληξη» των εκλογών του 2015. Κατεβαίνοντας για πρώτη φορά υποψήφια με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ τερμάτισε 4η, πίσω από τους βουλευτές Μάξιμο Χαρακόπουλο,– Χρήστο Κέλλα και τον πρώην δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη.

Στις εκλογές δε του Ιουλίου 2019, εξελέγη βουλευτής Λάρισας με τη Νέα Δημοκρατία.

Ως δικηγόρος εργάστηκε αρχικά στη γνωστή Εταιρία Δικηγόρων της Αθήνας «Γ.Σ Κωστακόπουλος και συνεργάτες» και στη συνέχεια στην Κεντρική Νομική Υπηρεσία της Τράπεζας Alpha Bank στην Αθήνα.

Το 2010 επιστρέφει στην Λάρισα και δικηγορεί ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και το επόμενο έτος προσλαμβάνεται ως αποκλειστική Νομική Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Λάρισας έχοντας την επιστασία του Τμήματος ΓΕ.ΜΗ (Γενικού Εμπορικού Μητρώου Εταιριών) του Νομού Λάρισας.

Βαγενά Άννα

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λάρισας

Η Άννα Βαγενά είναι απόφοιτη των δραματικών σχολών του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και του Εθνικού Θεάτρου, ενώ έχει σπουδάσει και στη Νομική Αθηνών.

Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του «Θεσσαλικού Θεάτρου», το οποίο ιδρύθηκε το 1975 και αποτέλεσε πρότυπο μοντέλο θεατρικής αποκέντρωσης και οδηγό για την ίδρυση Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗΠΕΘΕ). Το 1999 ίδρυσε με το σύζυγο της Λουκιανό Κηλαηδόνη το θέατρο «Μεταξουργείο», συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της ομώνυμης υποβαθμισμένης περιοχής Αθηνών και σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τους χώρους προβολής του πολιτισμού.  Κέρδισε το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το 1979 με τη συμμετοχή της ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το προξενιό της Άννας».

Έχει εκλεγεί δύο φορές Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Λάρισας και υπήρξε μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη από τα μαθητικά της χρόνια.

Στις εκλογές του 2009 ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών. Εξελέγη βουλευτής στις 12 Φεβρουαρίου του 2012, μετά από την παραίτηση της Πέμης Ζούνη. Διεγράφη την επόμενη ημέρα, επειδή καταψήφισε το μνημόνιο και παρέμεινε ως ανεξάρτητη μέχρι τη διάλυση της Βουλής.

Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη βουλευτής Λάρισας για πρώτη φορά το 2015 και για δεύτερη το 2019.

Λιακούλη Ευαγγελία

Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ν. Λάρισας

Η Ευαγγελία Λιακούλη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις, ενώ εργάστηκε ως δημοσιογράφος για χρόνια.

Εκλεγόταν συνεχώς από το 1994 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και αργότερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Επιπλέον, είναι Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του ΝΣ, Πρόεδρος επιτροπών κοινωνικών υποθέσεων, υγείας και περιβάλλοντος και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, εκπρόσωπος στην ΕΝΑΕ και ΕΝΠΕ. Το 2009 σύστησε το «Δίκτυο Νέων».

Διετέλεσε εκπρόσωπος της Γ.Γ. Ισότητας και Πρόεδρος του Περιφερειακού Κέντρου Ισότητας. Παράλληλα είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Αιρετών Γυναικών Τ.Α. και του συλλόγου καρκινοπαθών παιδιών «ΙΑΣΩ».

Από το 2011 υπήρξε Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και κατά τη διάρκεια της θητείας της ίδρυσε μια από τις μεγαλύτερες πρότυπες κοινωνικές δομές, το «Εργαστήρι Ζωής», που κατέκτησε το Βραβείο Πρόληψης POMPIDOU 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εξελέγη βουλευτής Λάρισας με το Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Είναι τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής. Συμμετέχει στην Διαρκή Επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης, καθώς και στην Ειδική μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών

Μπασδέκη Νικολέττα

Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας

Η Νικολέττα Μπασδέκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ασκεί μάχιμη δικηγορία  εγγεγραμμένη στο Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας από το 1984.

Το 2017, έγραψε ιστορία στην πόλη της Λάρισας καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας για πρώτη φορά από το 1908 που ιδρύθηκε ο Δικηγορικός Σύλλογος στη πόλη μας. Την ηγεσία του ΔΣΛ ανέλαβε δε, από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Η Νικολέττα Μπασδέκη διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, εκλεγμένη αρχικά με τον Γεώργιο Δουβαλόπουλο, εν συνεχεία με Φεραίο Νάνη, στη θητεία του οποίου υπήρξε αντιπρόεδρος του ΔΣ, και εν τέλει με τον Θεόφιλο Κώτσιου.

Η Νικολέττα Μπασδέκη αποτελεί την απόδειξη της αλλαγής στο δικηγορικό σώμα, το οποίο στο παρελθόν υπήρξε αμιγώς ανδροκρατούμενο ενώ σήμερα η πλειοψηφία των μελών του αποτελείται από γυναίκες οι οποίες κατόρθωσαν να διαπρέπουν και συνεχίζουν να ασκούν τη μάχιμη δικηγορία με πολλά εφόδια και υψηλή επιστημονική κατάρτιση.

Βουλγαράκη Χρύσα

Διευθύντρια Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας

Το Γαλλικό Ινστιτούτο αποτελεί μία από τις 4 Υπηρεσίες Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και έχει τρεις βασικές αποστολές: τη διδασκαλία γαλλικών και την οργάνωση των εξετάσεων, την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων για τη δημιουργία και ανάπτυξη ελληνογαλλικών συνεργασιών και την παροχή πληροφοριών για τη σύγχρονη Γαλλία.

Η Χρύσα Βουλγαράκη, εγγονή του παλιού Λαρισαίου δημοσιογράφου και συγγραφέα Δαμιανού Βουλγαράκη, είναι η Διευθύντρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Λάρισας που λειτουργεί στην πόλη από το 1945.

Ως διευθύντρια έδωσε προτεραιότητα στην  Ελληνογαλλική Συνεργασία και στις πολιτικές ελκυστικότητας της Γαλλίας.

Κατάφερε να εκσυγχρονίσει και να διευρύνει το ρόλο του Ινστιτούτου ως πολιτιστικό φορέα της πόλης εστιάζοντας στη δημιουργία  θεσμών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Σδρόλια Σταυρούλα

Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας

Η Σταυρούλα Σδρόλια είναι αρχαιολόγος, διδάκτωρ βυζαντινής αρχαιολογίας. Υπηρετεί από το 1982 στην αρχαιολογική υπηρεσία και σήμερα είναι Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, όπου ασχολείται ιδιαίτερα με το σχεδιασμό προγραμμάτων αναστήλωσης και συντήρησης μνημείων, καθώς και την προβολή του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Πρόκειται για τη γυναίκα που ενέταξε το Διαχρονικό Μουσείο στη ζωή των Λαρισαίων και αγωνίζεται για την ολοκλήρωση των εργασιών στο Α’ Αρχαίο Θέατρο, έχοντας ξεναγήσει προσωπικά τα τελευταία χρόνια τέσσερις υπουργούς Πολιτισμού, τον Αριστείδη Μπαλτά, τη Λυδία Κονιόρδου, τη Μυρσίνη Ζορμπά και τη Λίνα Μενδώνη, ενημερώνοντάς τους για όσα απαιτούνται ακόμα από την πλευρά της Πολιτείας να γίνουν ώστε να παραδοθεί αυτό προς χρήση στην πόλη.

Μελετά για πολλά χρόνια τη βυζαντινή Θεσσαλία και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί για οχυρώσεις, εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής, ιδιαίτερα στον τομέα της ζωγραφικής.

Καλοκαιρινού Φανή

Διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

Η Φανή Καλοκαιρινού είναι ιστορικός-αρχαιολόγος με εξειδίκευση στο νεότερο ελληνικό πολιτισμό και επιπλέον σπουδές πάνω στην Πολιτισμική Διαχείριση και στη Διοίκηση Μουσείων.

Από το 2000 μαθήτευσε και εργάστηκε κοντά στην αείμνηστη λαογράφο και ιδρύτρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Λένα Γουργιώτη.

Το 2013 γίνεται Διευθύντρια του Μουσείου και είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκθέσεων, ενώ παράλληλα εκπονεί ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια για ενήλικες πάνω σε θέματα που άπτονται της τοπικής παράδοσης και ιστορίας, καθώς και προγράμματα μουσειακής αγωγής για παιδιά.

Είναι η γυναίκα που κατάφερε να μετατρέψει το μουσείο σε ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και να ενισχύσει την εξωστρέφειά του μέσα από συνέργειες με τους πολιτιστικούς και λοιπούς φορείς της πόλης.

Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Λαογραφίας και έχει κάνει σχετικές έρευνες και δημοσιεύσεις.

Σπανού Κυριακή

Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου

Η Κυριακή Σπανού γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι σκηνοθέτης θεάτρου, συγγραφέας, μεταφράστρια, θεατρολόγος και έχει διδάξει δεκαεπτά χρόνια στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.

Από τον Ιανουάριου του 2018 αναλαμβάνει Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου φέρνοντας έναν αέρα ανανέωσης στον θεατρικό οργανισμό με νέες ιδέες και σύγχρονες επιλογές τόσο στο ρεπερτόριο των θεατρικών έργων, όσο και στον γενικότερο προγραμματισμό καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και συνεργασιών.

Η Κυριακή Σπανού, η οποία έχει ενταχθεί πλήρως στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Λάρισας, κατάφερε να ισορροπήσει την μεγάλη παράδοση του Θεσσαλικού με τις προκλήσεις της εποχής. Σημαντική στιγμή της θητείας της, η οποία πρόσφατα ανανεώθηκε, είναι η συμμετοχή του Θεσσαλικού Θεάτρου στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου στο Ανόι τον Οκτωβρίο του 2019.

Στις ειδικές δε συνθήκες της πανδημίας, έδειξε ετοιμότητα και προσαρμοστικότητα με εξωτερικές παραγωγές, χρήση του διαδικτύου και τη ραδιοφωνική εκπομπή Πάμε Θεσσαλικό στο Δημοτικό Ραδιόφωνο.

Καψάλη Αντιγόνη (Νίνα)

Πρόεδρος στο Σωματείο  Εικαστικών Λάρισας 8

Η Αντιγόνη Καψάλη σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου. Είναι επιμελήτρια εκθέσεων και εκπαιδευτικός σε σχολεία της πόλης.

Από το 2017 είναι Πρόεδρος στο Σωματείο  Εικαστικών Λάρισας 8, το οποίο ιδρύθηκε το 2008 με κύριο στόχο την προβολή του σύγχρονου εικαστικού έργου που παράγεται από Λαρισαίους καλλιτέχνες.

Συντέλεσε στην εξωστρέφεια του Σωματείου μέσα από ειδικά projects, όπως την έκθεση Fashion Now, το 2016 στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, η οποία κατάφερε να προσελκύσει το νεανικό κοινό της Λάρισας θέτοντας το επίκαιρο ερώτημα: «Είναι η μόδα τέχνη;», ενώ παράλληλα δημιούργησε συνέργειες με άλλους φορείς της πόλης, αφενός στην έκθεση Μουσικό Κουτί όπου υπήρξε συνεργασία με το ΔΩΛ και την Πινακοθήκη Λάρισας και αφετέρου με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε διάφορες δράσεις της και την έκθεση Ετεροτοπίες στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων.

Καραβάνα Φάνια

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Σχολής Καραβάνα,

Η Φάνια Καραβάνα, κόρη του Παναγιώτη Καραβάνα του ιδρυτή της Σχολής Καραβάνα, εκπροσωπεί τη δεύτερη γενιά που διοικεί σήμερα το σχολείο που λειτουργεί στην πόλη της Λάρισας από το 1974.

Πρόκειται για ένα σχολείο το οποίο στη συνείδηση των Λαρισαίων είναι ισοδύναμο ενός πρωτοποριακού παιδοκεντρικού εκπαιδευτικού ιδρύματος και η φιλοσοφία του συμπυκνώνεται στη φράση «Ελληνική Παιδεία – Ευρωπαϊκή Εκπαίδευση».

Η Φάνια Καραβάνα, ως Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος εστιάζει στην πολύπλευρη παιδεία και επενδύει σε διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων και  εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών που δημιουργούν μια συνομιλία με το πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης.

Ντούγκου Λουίζα

Ιδιοκτήτρια της Οινοποιίας Ντούγκος

Η Λουίζα Ντούγκου είναι χημικός-οινολόγος και συμμετέχει μαζί με τον αδερφό της Θάνο, ο οποίος είναι γεωπόνος, στη διοίκηση της Οινοποιίας Ντούγκος.

Το οινοποιείο δημιουργήθηκε το 1991 από τον πατέρα της Λουίζας, τον Δημήτριο Ντούγκο,  και βρίσκεται στην Ιτέα Τεμπών, στους πρόποδες του Όλυμπου, σε έκταση 8 στρεμμάτων με αμπέλι που περιλαμβάνει και εκθετήριο 29 ποικιλιών σταφυλιού. Το 1994 η Οινοποία Ντούγκου απέκτησε ιδιόκτητους αμπελώνες στην Ραψάνη Λάρισας.

Η Λουίζα Ντούγκου ανέλαβε δράση στην επιχείρηση το 2006 και επιμελήθηκε τα λευκά κρασιά του Οινοποιείου μετά την εμπειρία των σπουδών της στο Friuli, μια περιοχή που έχει παράδοση στα λευκά στη Βόρεια Ιταλία. Η συνδρομή της υπήρξε καταλυτική στην συνολική οινολογική προσέγγιση του λευκού οίνου που περιλαμβάνει κυρίως κρυοεκχυλίσεις και ζύμωση με στέμφυλα, ενώ απαιτεί πιο πολύ δουλειά με τις οινολάσπες και τις ζυμώσεις σε βαρέλια.

Κατσίφα Νικολέττα

Υπεύθυνη της «Γεώργιος Κατσίφας Α.Β.Ε.Ε.»

Η Νικολέττα Κατσίφα είναι εκ των κορυφαίων  της εταιρίας «Κατσίφας Α.Β.Ε.Ε.», η οποία  ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Κατσίφα το 1962.

Η εταιρία, η οποία εδρεύει, σε ιδιόκτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις, στο 7ο χλμ Λάρισας – Φαλάνης, εισάγει, επεξεργάζεται και εμπορεύεται εκλεκτούς καφέδες και μια τεράστια ποικιλία μπαχαρικών και αρωματικών φυτών.

Τα προϊόντα της εταιρίας είναι τυποποιημένα σε μια μεγάλη ποικιλία συσκευασιών και απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες της τροφικής αλυσίδας, με ειδικές συσκευασίες, όσο και στον τελικό καταναλωτή με συσκευασίες οικιακής χρήσης. Εξαιρετικά σημαντική επίσης, είναι η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρίας σε Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη.

Πάτσα Χρύσα

Διευθύντρια της ITBIZ Digital Agency

Η Χρύσα Πάτσα δραστηριοποιείται στον χώρο της πληροφορικής και των ψηφιακών τεχνολογιών, ο οποίος μέχρι και σήμερα θεωρείται ανδροκρατούμενος στην Ελλάδα.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Α.Π.Θ. με εξειδίκευση στην πληροφορική και κάτοχος ΜΒΑ από το πανεπιστήμιο του Sheffield, με ειδίκευση στο marketing και συγκεκριμένα στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το 2005, δημιούργησε τη δική της επιχειρηματική δραστηριότητα με αντικείμενο την ανάπτυξη εφαρμογών Internet και ίδρυσε την εταιρία ITBIZ Digital Agency την οποία και διευθύνει. Η εταιρία αναλαμβάνει έργα τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και του δημόσιου και ευρύτερα δημόσιου τομέα, αριθμώντας σήμερα πάνω από 450 ενεργούς πελάτες και πάνω από 550 project σε όλη την Ελλάδα.

Η Χρύσα Πάτσα ασχολείται εντατικά με την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και είναι μέλος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Γκάφα Δήμητρα

Ιδιοκτήτρια της EuropaSecurity

Η Δήμητρα Γκάφα αποτελεί την πρώτη και μοναδική Λαρισαία γυναίκα που ασχολείται με υπηρεσίες security.

Συγκεκριμένα, το 1992 δημιούργησε την εταιρία Europa Security, η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες φύλαξης υψηλού επιπέδου, καθώς και μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και διαρκή συντήρηση εξελιγμένων συστημάτων προειδοποίησης και προστασίας υψηλής τεχνολογίας. Παράλληλα, αναλαμβάνει χρηματαποστολές και μεταφορά αντικειμένων αξίας.

Η Δήμητρα Γκάφα είναι μια δραστήρια επιχειρηματίας, η οποία παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στο αντικείμενό της, με αποτέλεσμα η εταιρεία, εκτός από συστήματα συναγερμού για επιχειρήσεις και κατοικίες, να διαθέτει κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης CCTV, συστήματα access control και μηχανήματα παραγωγής ομίχλης, ενώ παράλληλα διαθέτει προϊόντα πυρανίχνευσης και κατάσβεσης.


Καματέρη Έλενα

Γενική Διευθύντρια Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ)

Στις αρχές του 2016 η Έλενα Καματέρη ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ).

Η Έλενα Καματέρη συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Θεσσαλίας, η ενασχόλησή της ξεκίνησε το 1991, και θεωρείται ένα από τα παλιότερα στελέχη με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων.

Είναι πτυχιούχος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Μιλάει τέσσερις γλώσσες αγγλικά γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

Τζήκα Καλλιόπη

Γ. Γραμματέας στο Επιμελητήριο Λάρισας – Α’ Αντιπρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ)

Η Καλλιόπη Τζήκα έχει συνδέσει το όνομά της στη Λάρισα με την γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Από τον Μάρτιο του 2019 εκλέχθηκε Α’ Αντιπρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Λάρισας στις εκλογές του ΕΕΔΕΓΕ όπου μάλιστα ήρθε πρώτη σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ όλων των υποψηφίων των Επιμελητηρίων όλης της χώρας.

Η κύρια επαγγελματική της ιδιότητα είναι ασφαλίστρια με ξεχωριστές επιδόσεις στον κλάδο των ασφαλειών  και είναι γνωστή για τη δράση της στο Επιμελητήριο Λάρισας και τις πρωτοβουλίες της για την αναγνώριση και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην πόλη της Λάρισας.

Τσιούρβα Όλγα

Περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας

Η Όλγα Τσιούρβα, με καταγωγή από τους Γόννους, είναι μια δραστήρια γυναίκα σε θέση ευθύνης, καταφέρνοντας να συνδυάσει καριέρα και οικογένεια, αν και παντρεύτηκε ενώ ήταν ακόμη φοιτήτρια και απέκτησε δυο παιδιά.

Ξεκίνησε να δουλεύει στον ΟΑΕΔ στην Ελασσόνα από νεαρή ηλικία και το 2012 προήχθη στη θέση της Περιφερειακής Διευθύντριας του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας, που καλύπτει διοικητικά τη Θεσσαλία, το Καρπενήσι, τη Λαμία και τα Γρεβενά.

Ανέλαβε καθήκοντα σε μία πολύ δύσκολη χρονική περίοδο για την Ελλάδα όταν υπήρχαν πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας και σε μία επίσης δύσκολη προσωπική συνθήκη καθώς μόλις είχε διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού. Αυτό την κάνει ξεχωριστεί αγωνίστρια της ζωής.

Καραγιώργου Καίτη

Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας

Η Καίτη Καραγιώργου είναι απόφοιτος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων και πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, του Ε.Α.Π. καθώς και κάτοχος Magister Artium στις Επιστήμες της Αγωγής του Α.Π.Κ. Επίσης, είναι διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.), της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης.

Έχει υπηρετήσει στη δημόσια εκπαίδευση ως Δασκάλα, Προϊσταμένη ολιγοθέσιων σχολείων, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Π.Ε. Καρδίτσας, Διευθύντρια σχολικής μονάδας και Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70 της 5ης Ενότητας του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας.

Εκτός από την πολύχρονη υπηρεσία της στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, διδάσκει  στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης «Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων/Εκπαιδευτική Ηγεσία» του Ε.Α.Π.

Οι ερευνητικές δράσεις και τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα διοίκησης στην εκπαίδευση, φυσικών επιστημών, λαϊκού πολιτισμού, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής.

Ζιάκα Βασιλική-Λουκανίκα

Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Η Βασιλική Ζιάκα είναι εκπαιδευτικός Φυσικής αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Πτυχιούχος  του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσ/νίκης.

Έχει κάνει περαιτέρω σπουδές στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης  της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Σχεδιασμό Μοντέλων και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Μονάδων», με κατεύθυνση «Διαχείριση και Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών Μονάδων» του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της  Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών  του Παν/μίου Αιγαίου και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, του Προγράμματος  Σπουδών Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕ με Κατεύθυνση στη Διοίκηση, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ βρίσκεται σε μία διαρκή επιμόρφωση παρακολουθώντας διάφορα πανεπιστημιακά προγράμματα.

Είναι η νέα Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Λάρισας και Διευθύντρια Λυκείων της πόλης.

Παράλληλα, είναι Αντιπρόεδρος στο Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (ΕΑΚ) Λάρισας, Τακτικό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Παιδείας, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) και Τακτικό αιρετό μέλος του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  (ΑΠΥΣΔΕ) Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Τέλος, από το 2018 είναι τομεάρχης Παιδείας στη ΝΟ.Δ.Ε. Λάρισας.

Παππά Δήμητρα

Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η Δήμητρα Παππά είναι γιατρός παθολογοανατόμος με μεταπτυχιακές σπουδές στις Υπηρεσίες Υγείας και Ιατρικής Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πρόκειται για μια γυναίκα με μεγάλη εμπειρία στη δημόσια υγεία.

Εδώ και ένα χρόνο, με απόφαση της υφυπουργού Υγείας Δόμνας Μιχαηλίδου ορίστηκε Πρόεδρος στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στεγάζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Δομής Γιάννουλης του Παραρτήματος Α.μεΑ. Λάρισας «Ο Αριστεύς» και παρέχει υπηρεσίες ανοιχτής φροντίδας και κλειστής περίθαλψης σε παιδιά και ενήλικα άτομα με νοητική υστέρηση, διάφορες αναπτυξιακές διαταραχές, σύνδρομα, ψυχολογικά ελεγχόμενα προβλήματα, καθώς επίσης σε άτομα με κινητικές αναπηρίες και με χρόνιες παθήσεις.

Η Δήμητρα Παππά είναι υπεύθυνη για τους 300 περίπου περιθαλπόμενους-ωφελούμενους του Κέντρου και παράλληλα για τον συντονισμό των 200 περίπου εργαζομένων σε αυτό.

Κουφάκη Ειρήνη

Επιστημονική Υπεύθυνη στο Εργαστήρι Ζωής του ΟΚΑΝΑ

Η Ειρήνη Κουφάκη είναι ψυχολόγος PhD και επί χρόνια στέλεχος του κέντρου πρόληψης του ΟΚΑΝΑ Λάρισας.

Συγκεκριμένα είναι η Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων Και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ν. Λάρισας – Ο.ΚΑ.ΝΑ., καθώς και του καινοτόμου θεσμού στην πρόληψη των εξαρτήσεων «Εργαστήρι Ζωής», το οποίο λειτουργεί από το 2015.

Το Εργαστήρι Ζωής του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας – ΟΚΑΝΑ, στο οποίο οι εγγεγραμμένοι ξεπερνούν τα 320 άτομα, υλοποιεί πρωτοποριακές δράσεις πρωτογενούς πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας και διαθέτει τμήματα για ενήλικες, εφήβους και παιδιά στους τομείς της Δημιουργικής Γραφής, της Θεατρικής Παιδείας, του Παραμυθιού, της Ιστορίας-Πολιτισμού, της Φωτογραφίας, του Χορού-Μουσικής, των Εικαστικών και του Εθελοντισμού.

Κουρσούμη Πόπη

Πρόεδρος της της Στοματολογικής Εταιρείας Θεσσαλίας

Η Πόπη Κουρσούμη είναι ιατρός γναθοχειρουργός και Διευθύντρια ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Παράλληλα από το 2010 είναι Πρόεδρος της Στοματολογικής Εταιρείας Θεσσαλίας, η οποία κατά την πολύχρονη λειτουργία της έχει επιδείξει σημαντικό έργο στην επιστημονική επιμόρφωση των μελών της με τη διοργάνωση πλήθους επιστημονικών εκδηλώσεων, συνεδρίων και επιστημονικών ημερίδων με προσκεκλημένους ομιλητές υψηλού κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Πόπη Κουρσούμη ως Πρόεδρος της Στοματολογικής Εταιρείας συντονίζει την Ετήσια Οδοντοστοματολογική Σύνοδο της Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τους τέσσερις Οδοντιατρικούς συλλόγους της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Έχει υπάρξει πολιτευτής ως υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2009, καθώς και διετέλεσε αντιδήμαρχος. Έχει επίσης συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ.

Σουλτούκη Ράνια

Πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Η Ράνια Σουλτούκη είναι γιατρός μικροβιολόγος –  βιοπαθολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο εργαστήριο μικροβιολογίας, μοριακής βιολογίας και κυτταρογένεσης  «Αιμοδιάγνωση» που διατηρεί στη Λάρισα από το 1997.

Από το 2013 έως το 2016 διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Iδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Ν. Λάρισας και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.  Από το 2016 έως σήμερα είναι γραμματέας του Συλλόγου ιδιωτών Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Λάρισας.

Από τον Μάιο του 2013 δε, είναι πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας του παραρτήματος Λάρισας.

Το Φεβρουαρίου του 2018, η Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας της απένειμε τιμητική πλακέτα για την προσφορά της στους ογκολογικούς ασθενείς.

Παπαϊωάννου Ειρήνη

Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λάρισας

Η Ειρήνη Παπαϊωάννου είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας HOTEL METROPOL ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ -ΞΕΝΟΔΟΧΙΑΚΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., η οποία λειτουργεί το ξενοδοχείο Metropol στη Λάρισα από το 1979.

Παράλληλα, η Ειρήνη Παπαϊωάννου είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λάρισας, η οποία αναλαμβάνει αφενός ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων των ξενοδόχων και αφετέρου δράσεις για την  αναγνωρισιμότητα του Νομού και την τοποθέτηση του στον τουριστικό χάρτη.

Η Ειρήνη Παπαϊωάννου από τη θέση της προέδρου προωθεί την συμμετοχή σε κοινές δράσεις προβολής τόσο με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λαρισαίων, όσο και με άλλους επαγγελματικούς και πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλίας.

Καραβάνα Ιωάννα

Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας

Η Ιωάννα Καραβάνα είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως δικηγόρος από το 1993 έως σήμερα.

Είναι δραστήριο μέλος στον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας και έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Λογαριασμού Ενισχύσεως και Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων Πρωτοδικείου Λάρισας (Λ.Ε.Α.Δ.Π.Λ) για το χρονικό διάστημα 2014-2017.

Η Ιωάννα Καράβανα νόσησε από καρκίνο το 2014 και μετά την εμπειρία της είναι ενεργή και εκπαιδευμένη από το Gestalt Foundation εθελόντρια του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας και εκπρόσωπος του ΣΚΛ στον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό Ασθενών με Καρκίνο (ECPC).

Τον Μάιο του 2016, εκλέχτηκε για πρώτη φορά Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας, ο οποίος είναι ένας από τους δυναμικότερους συλλόγους της χώρας. Διανύει ήδη  τη δεύτερη θητεία της, η οποία ολοκληρώνεται το 2022.

Το 2017 εκλέχτηκε μέλος του πρώτου Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Μαρούδα – Χατζούλη Αθηνά

Επιστημονική υπεύθυνη ΙΨΑ Λάρισας

Η Αθηνά Μαρούδα – Χατζούλη είναι ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Κοινωνική Ψυχολογία στο London School of Economics του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, είναι ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεύτρια και αναλύτρια ομάδας και διδάσκον μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας.

Το 2001 ίδρυσε το Ινστιτούτο Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης (Ι.Ψ.Α.) στη Λάρισα, στο οποίο  είναι η Επιστημονική Υπεύθυνη. Στόχος του Ινστιτούτου είναι η προώθηση της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του ατόμου, μέσα από ένα ευρύ φάσμα διαγνωστικών, θεραπευτικών, συμβουλευτικών, και υποστηρικτικών υπηρεσιών για ενήλικες, οικογένειες, παιδιά και εφήβους σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Τα ερευνητικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις.

Παπαχατζοπούλου Εύη

Πρόεδρος του Συλλόγου «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας»

Η Εύη Παπαχατζοπούλου είναι Πρόεδρος του Συλλόγου «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας» στο οποίο προσφέρει εθελοντική διοικητική εργασία σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα μέλη και ανιδιοτελή υποστήριξη σε κάθε δράση του μουσείου.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1974 αρχικά ως «Σύλλογος Λαογραφικής Εταιρείας Λαρίσης»  από τους αείμνηστους Γιώργο Γουργιώτη, χημικό και συλλέκτη, και της συζύγου του Λένας Γουργιώτη, αρχαιολόγου-ιστορικού-λαογράφου, οι οποίοι σταδιακά διεύρυναν τον κύκλο συμμετοχής των εταίρων μελών με στόχο τη δημιουργία και λειτουργία ενός μόνιμου ιδρύματος, του «Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου».

Η Εύη Παπαχατζοπούλου ασκεί τα καθήκοντά της ως Πρόεδρος του Συλλόγου με μεγάλο πάθος και σεβασμό στο όραμα των ιδρυτών του και συμμετέχει ενεργά και καθημερινά στις δράσεις και τα προγράμματα του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.

Πανταζή Χάιδω

Υπεύθυνη Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνης

Η Χάιδω Πανταζή έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Σχολής Κοινωνικών Σπουδών του ΕΑΠ στη Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων.

Εργάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης τα τελευταία 18 χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2013 που ιδρύθηκε στη σοφίτα του κοινοτικού καταστήματος Ραψάνης ,που βρίσκεται στην πλατεία της Ραψάνης, μετά από πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου και Προέδρου Ραψάνης.

Η Χάιδω Πανταζή είναι η  «ψυχή» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνης που περιλαμβάνει πάνω από 19.000 βιβλία στη συλλογή της και έχει πάνω από χίλιους ενεργούς χρήστες.

Είναι μέλος του Δικτύου Futurelibrary από το 2012. Παράλληλα, έχει λάβει το Βραβείο του ελληνικού τμήματος της IBby, Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2016 ως καλύτερου βιβλιοθηκονόμου για την προώθηση της φιλαναγνωσίας.

Πρόκειται για τη γυναίκα που κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται μία μικρή περιοχή τον πολιτισμό.

Καραλαριώτου Ρένα

Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Λαρισαίων

Η Ρένα Καραλαριώτου είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Master Business Administration of Illinois.

Εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός από το 1996 στο τεχνικό γραφείο της, ενώ παράλληλα υπήρξε πρόεδρος και ιδιοκτήτρια ομόρρυθμης τεχνικής εταιρίας με αντικείμενο την ανέγερση οικοδομών και κατασκευή μεγάλων τεχνικών έργων.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ από το 1999 έως το 2002 και Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του Νομού Λάρισας (ΝΟΚΕ), καθώς και Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας(Α.Ε.ΝΑ.ΛΑ.Ε.)

Εκλέχτηκε μεταξύ των πρώτων σε σταυρούς νομαρχιακή σύμβουλος Λάρισας από το 2003 έως το 2010 και διετέλεσε Αντινομάρχης Προγραμματισμού Έργων – Οικονομικών – Πολεοδομίας, Ανάπτυξης (Εμπόριο, Τουρισμός, Βιομηχανία) και Ευρωπαϊκών Θεμάτων από 2005 έως το2010.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κατά τη θητεία της από το 2010 έως το 2014.

Ηγήθηκε της δημοτικής παράταξης «Λάρισα Μπροστά» στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 και του 2019 και είναι η Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Λαρισαίων.

Δόκου Τάνια

Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας

Η Τάνια Δόκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Είναι απόφοιτη της  Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. ενώ από το 2004 έως και σήμερα ασκεί μαχόμενη δικηγορία και είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας.

Από το 2014 έως το 2017 εξελέγη και συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και από το 2007 εκλέγεται συνεχόμενα στη ΝΟΔΕ Λάρισας όπου κατείχε τη θέση του Τομεάρχη Δικαιοσύνης και σήμερα είναι Αντιπρόεδρος.

Η Τάνια Δόκου είναι η «αρχαιότερη» γυναίκα εκλεγμένη στη ΝΟΔΕ παρά το νεαρό της ηλικίας της.

Εξελέγη  περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» του περιφερειάρχη Θεσσαλίας  Κώστα Αγοραστού στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019

Απρίλη Ρίτα

Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Γιάννουλης – Κοιλάδας και Αγροτικής Ανάπτυξης

Η Ρίτα Απρίλη σπούδασε Ποιμαντική και Κοινωνική Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, αποκτώντας μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (Master) στην Ορθόδοξη Θεολογία και ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ακολούθησαν διπλώματα εκμάθησης Γραφής Τυφλών “Braille” καθώς και της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Είναι κάτοχος σεμιναριακών τίτλων σχετικών με τον τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας και Ατόμων με Αναπηρία.

Εργάστηκε ως γραμματέας του Δήμου Γιάννουλης το 2007 και ως επιστημονική συνεργάτης βουλευτή Νομού Λάρισας από το 2010 ως το 2015.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» με επικεφαλής τον Απόστολο Καλογιάννη και ανέλαβε καθήκοντα  Αντιδημάρχου Δημοτικών Ενοτήτων Γιάννουλης – Κοιλάδας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τον Απρίλιο του 2019 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του Περιφερειακού Τμήματος Λάρισας.

Πετεινάκη Ευθυμία

Διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Η Ευθυμία (Έφη) Πετεινάκη είναι Καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας και Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας από το 2009 και πλέον μετά από πιστοποίηση του ΕΟΔΥ, Υπεύθυνη του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου που λειτουργεί ως Κέντρο Αναφοράς για τον κορονοϊό στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια που εδρεύει στο ΠΓΝΛ και διερευνά τα ύποπτα κρούσματα κορονοϊού.

Τον τελευταίο χρόνο η κα Πετεινάκη ηγείται της προσπάθειας διερεύνησης πιθανών κρουσμάτων σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα και αποτελεί ουσιαστικά τον άνθρωπο κλειδί στον οποίο απευθύνονται γιατροί και διοικητές των Νοσοκομείων της περιοχής, για να ενημερωθούν για την πορεία της μετάδοση της νόσου στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια.

Κατάγεται από το Βόλο, είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

Λεονταρή Ρουμπίνη

Ιατροδικαστής

Η Ρουμπίνη Λεονταρή γεννήθηκε στη Λάρισα, είναι ιατρός,  πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του τίτλου ειδικότητας της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας.

Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2002 εκλέχθηκε μέλος ΔΕΠ στη θέση του Λέκτορος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο μάθημα της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας.

Δίδαξε στην Σχολή Αστυφυλάκων Καρδίτσας και στο ΤΕΙ Λάρισας στα τμήματα της Νοσηλευτικής και Ιατρικών Εργαστηρίων. Το σύγγραμμά της με τίτλο «Ιατροδικαστική» διδάσκεται στην ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση των σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από το 2000, είναι Προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αρμοδιότητα την περιοχή της Θεσσαλίας.

Υπήρξε υποψήφια βουλευτής Λαρίσης με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό το 2009.

Νταϊλιάνα Ζωή

Καθηγήτρια Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η Ζωή Νταϊλιάνα είναι η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια Ορθοπαιδικής στην Ελλάδα, τακτική καθηγήτρια στην έδρα της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εξειδικευμένη στην χειρουργική χεριού-άνω άκρου με Δίπλωμα Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου από το Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie του Παρισιού, τη μικροχειρουργική και την παιδοορθοπαιδική. Επιπροσθέτως, είναι εξειδικευμένη στην χειρουργική χεριού και άνω άκρου από το “Institut de la Main” του Παρισιού και στη μικροχειρουργική και χειρουργική χεριού και άνω άκρου από το Πανεπιστήμιο Duke της Βόρεια Καρολίνας των HΠA.

Η Ζωή Νταϊλιάνα, η οποία έχει πλήρως ενταχθεί στην κοινωνική ζωή της Λάρισας, συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια παραμονής και εργασίας της στη πόλη, καθώς ήταν  καλοκαίρι του 2001 όταν ανέλαβε καθήκοντα στο ΠΓΝΛ, από το οποίο παραιτήθηκε λίγα χρόνια ιδιωτεύσει.

Τέλος, κατέχει πολλά βραβεία και διακρίσεις, καθώς και πολυάριθμες ελληνικές και διεθνής δημοσιεύσεις και είναι μέλος 13 διεθνών και 5 ελληνικών επιστημονικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων είναι η Ελληνική Εταιρεία Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής, η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Χεριού και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Χειρουργικής Χεριού.

Γόμπου Αθηνά

Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του “Ιασώ Θεσσαλίας”

Η Αθηνά Γόμπου είναι γιατρός νεφρολόγος και κάτοχος του ανώτατου πανευρωπαϊκού διπλώματος συντονιστή μεταμοσχεύσεων (ETCO) και του ανώτατου διεθνούς διπλώματος στον συντονισμό μεταμοσχεύσεων και στη διαχείριση μεταμοσχευτικής διαδικασίας (TPM) από το 2007.

Έκανε την ειδικότητά της στη νεφρολογία στην Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μεταμοσχευτικά κέντρα της χώρας.

Από το 2007 έως το 2011 υπήρξε Διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Λάρισα ως Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του “Ιασώ Θεσσαλίας”.

Τσιρώνη Ευαγγελή

Διευθύντρια της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας 

Η Ευαγγελή Τσιρώνη, η οποία γεννήθηκε στο ορεινό χωριό των Τζουμέρκων Κυψέλη (Χώσεψη) της Άρτας, είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδικότητα στην Οφθαλμολογία, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ξεκίνησε την καριέρα της ως Επιμελήτρια Β’ στην Οφθαλμολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου «Γ.  Χατζηκώστα»  Ιωαννίνων και εν συνεχεία στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ιωαννίνων μέχρι το 1999 οπότε και ήρθε στη Λάρισα ως Επιμελήτρια Α’ στην Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και συνέχισε ως επίκουρος Καθηγήτρια Καθηγήτρια  Οφθαλμολογίας  Νευροοφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Από τον Οκτώβριο του 2008  μέχρι σήμερα είναι η Διευθύντρια της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με τη λογοτεχνική συγγραφή και έχει εκδώσει το κοινωνικό-ηθογραφικό μυθιστόρημα «Η παρέα», το οποίο έτυχε μεγάλης αποδοχής από το λαρισαϊκό κοινό.

Είναι σύζυγος του Καθηγητή Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Μαλίζου και μητέρα δύο παιδιών.

Ζησοπούλου Μαρία

Εικαστικός

Η Μαρία Ζησοπούλου σπούδασε Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ όπου αποφοίτησε με άριστα από το 2ο εργαστήριο με καθηγητές τον Κυριάκο Μορταράκο, και τον Δημήτρη Ζουρούδη.

Έχει αποκλειστική συνεργασία με τη δισκογραφική Traumraum που εδρεύει στο Βερολίνο για την επιμέλεια εξώφυλλων από το 2017. Από το 2018 διδάσκει ζωγραφική στο Ελεύθερο Εργαστήρι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει παρουσιάσει τη δουλεία της σε δύο ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Πιο πρόσφατα παρουσίασε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας μαζί με την Δήμητρα Οικονόμου την εικαστική έκθεση ΔΙΕΠΑΦΗ (20 – 30 Μαΐου 2019).

Το 2019 ανέλαβε επίσης την καλλιτεχνική επιμέλεια δύο καλλιτεχνικών projects στη Λάρισα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 πήρε μέρος στην ετήσια έκθεση σύγχρονης Τέχνης Performance Rooms 2020 της Αίθουσας Τέχνης Καππάτος στην Αθήνα, όπου μαζί με την Δήμητρα Οικονόμου παρουσίασαν την performance #INTERFACE.

Έργα της ανήκουν στη συλλογή της Πινακοθήκης Γ. Βογιατζόγλου και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές.

Πατσιά Μαρία

Food Blocker – Miss Tasty

Η Μαρία Πατσιά είναι πολιτικός μηχανικός, αλλά επαγγελματικά την κέρδισε η μαγειρική στην οποία είναι αυτοδίδακτη. Άρχισε από πολύ νωρίς τη συλλογή συνταγών με πρώτη την καταγραφή των οικογενειακών. Όταν γεννήθηκε ο γιος της άρχισε να ανακαλύπτει τη χαρά του food stylish και να αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με τα πιάτα της.

Πρόκειται για τη Λαρισαία η οποία κάνει πάταγο στο youtube όπου διατηρεί δικό της κανάλι, μαγειρεύοντας και κατάφερε μέσα σε μόλις λίγους μήνες να έχει 175.000 ακόλουθους που είναι φανατικοί με την μαγειρική της.

Παράλληλα, διατηρεί το δικό της site και νονά της είναι η Λαρισαία συγγραφέας παιδικών βιβλίων Λίνα Μουσιώνη όταν ένα πρωινό παραμονές Χριστουγέννων τη φώναξε από μακριά στο δρόμο Miss Tasty. Η σελίδα της Μαρίας Πατσιά σε παραπέμπει σε μία άλλη εποχή που θυμίζει έντονα μαμά.

Πριν φτιάξει το δικό της site έδινε για κάποια χρόνια τις συνταγές της στο site πολιτικού ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Ελένης Καλογεροπούλου και Έλλης Τριανταφύλλου.

Ταυτόχρονα ασχολείται με την προβολή προϊόντων Ελλήνων παραγωγών αλλά και επιχειρήσεων εστίασης και γενικότερα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ματράκη Ελένη

Δικηγόρος  – Διαπιστευμένη Life, Wellness & Business Coach

Η Ελένη Ματράκη είναι πτυχιούχος Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Διδακτική των Γλωσσών του ΑΠΘ και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Γλώσσες και τον Πολιτισμό των χωρών της ΝΑ Ευρώπης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα, μιλάει πέντε ξένες γλώσσες.

Ασκεί τη δικηγορία από το 2004 και από το 2014 ασχολείται επαγγελματικά με το coaching, καθώς είναι διαπιστευμένη Life, Wellness & Business Coach με την Ευρωπαϊκή Ατομική Διαπίστευση (EIA) του European Mentoring & Coaching Council, υποστηρίζοντας ανθρώπους, επιχειρήσεις και οργανισμούς να αναπτυχθούν και να επιτυγχάνουν υψηλές αποδόσεις.

Η Ελένη Ματράκη αποτελεί ενεργό μέλος του International Coach Federation (ICF) και είναι συνιδρύτρια του «Ινστιτούτου Πρόληψης και Ανάπτυξης» (IPD), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μέσα από τις δράσεις του προωθεί την κουλτούρα πρόληψης, προσωπικής ανάπτυξης και ευημερίας στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή και ταυτόχρονα, μέντορας και εκπαιδεύτρια στα μαθήματα οικονομίας για γυναίκες των Women on Top, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στοχεύει στην επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στη δημόσια ζωή.

Ρουπακιά Ειρήνη

Σχεδιάστρια Μόδας – FALF Minimal Chic

Η Ειρήνη Ρουπακιά είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά με τις σπουδές, καθώς την κέρδισε ο χώρος της μόδας.

Είναι σχεδιάστρια γυναικείων ρούχων από το 2016 που βγήκε η πρώτη της συλλογή και η επωνυμία της φίρμας της είναι FALF Minimal Chic.

Η έμπνευσή της προέρχεται από διάφορες τέχνες, από τη μουσική, τον χορό και τις τεχνικές της διάσημης χορογράφου Μάρθα Γκράχαμ αλλά και τη ζωγραφική του Ρόθκο με αποτέλεσμα τη δημιουργία ρούχων που διαθέτουν θεατρικότητα, κίνηση και αποπνέουν θηλυκότητα όχι όμως με προφανή τρόπο.

Οι δημιουργίες της Ειρήνης Ρουπακιά απευθύνονται σε γυναίκες όλων των ηλικιών και αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη γυναίκα που έχει έμφυτη θηλυκότητα και θέλει να φοράει ιδιαίτερα και εντυπωσιακά ρούχα, που να είναι ταυτόχρονα άνετα και διαχρονικά, τα οποία εκτείνονται περισσότερο από τις τρέχουσες τάσεις και φτάνουν στη διαχρονική ομορφιά του minimal chic.

 

Αλεξούλη Λίλη

Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άλμα εις μήκος σε ανοιχτό και κλειστό στίβο

Η Λίλη Αλεξούλη, κόρη του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ Γιάννη Αλεξούλη, διαγράφει τη δική της πορεία στον αθλητισμό και έχει καταφέρει να βάλει τη Λάρισα στο χάρτη του ελληνικού στίβου.

Για πέμπτη φορά στην καριέρα της, η Λαρισαία αθλήτρια του Πελασγού αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας στον κλειστό στίβο στο αγώνισμα άλμα εις μήκος και πέτυχε να  ισοφαρίσει το ρεκόρ των πέντε κατακτήσεων που είχε η Νίκη Ξάνθου.

Τον Ιούλιο του 2019 δε, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο αγώνισμα του μήκους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ανδρών-γυναικών που διεξήχθη στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο Πάτρας.

Εύη Ευαγγέλου

Εκπαιδεύτρια Κυκλοφοριακής Αγωγής – Προπονήτρια Ποδηλασίας

Η Εύη Ευαγγέλου είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Παράλληλα, κατέχει δίπλωμα προπονητών Ποδηλασίας Β’ κατηγορίας από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, πτυχίο ομοσπονδιακού κριτή ποδηλασίας β’ κατηγορίας από την Ελληνική ομοσπονδία ποδηλασίας.

Εργάζεται στο αθλητικό τμήμα του Δήμου Λαρισαίων ως προπονήτρια στην ακαδημία ποδηλασίας σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών ενώ παράλληλα ως υπήρξε προπονήτρια στο ποδηλατικό αθλητικό σύλλογο Πηνειό στις μικρές κατηγοριες. Ως συνεργάτιδα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δρασεων υλοποιεί προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές της Δ’ τάξης των δημοτικών σχολείων της Λάρισας καθώς και των Δημοτικών παιδικών σταθμών. Αντίστοιχα προγράμματα έχει υλοποιήσει και στον Δήμο Ελασσόνας.

Η Εύη Ευαγγέλου προσφέρει επίσης εθελοντικές υπηρεσίες σε αθλητικές διοργανώσεις είτε με τον σύλλογο Πηνειό είτε με τον Δήμο Λαρισαίων, ενώ υπήρξε εισηγητρια σε ομιλίες και ημεριδες που αφορούν την εκπαίδευση στην κυκλοφοριακή αγωγή, την ποδηλασία τον αθλητισμό με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας.

Σαράφη Ακριβή

Διασώστης στο ΕΚΑΒ Λάρισας

Η Ακριβή (Βιβή) Σαράφη υπήρξε η πρώτη γυναίκα διασώστης στο ΕΚΑΒ Λάρισας και η πρώτη γυναίκα που κατέχει τον τίτλο της γενικής Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Λάρισας.

Φέτος συμπληρώνει 27 χρόνια στην υπηρεσία, είναι μητέρα δύο παιδιών και σύζυγός ενός επίσης διασώστη του ΕΚΑΒ Λάρισας.

Υπήρξε επίσης, η πρώτη γυναίκα εκπαιδεύτρια στη “Σχολή Διασωστών και Πληρώματος Ασθενοφόρου Λάρισας”, επί σειρά ετών μέχρι την κατάργηση της σχολής, η οποία φημίζεται για τις σταθερές πολύ υψηλές αποδόσεις και συγκεκριμένα η Σχολή του ΙΕΚ Λάρισας υπήρξε διαχρονικά η 2η Πανελλαδικά σε αριστούχους εκπαιδευόμενους.

Ρεπορτάζ: Εύη Μποτσαροπούλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες