ΛΑΡΙΣΑ

Λαμπρούλης για σεισμόπληκτους: Άμεσα μέτρα στέγασης, στήριξης και ανακούφισης, αποζημιώσεις 100%

Στο πλευρό των εργατικών – λαϊκών οικογενειών της Ελασσόνας, βρέθηκαν χθες  ξανά οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στα χωριά που χτυπήθηκαν από τον σεισμό, με επικεφαλή τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ και τον Παναγιώτη Σπήλιο, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας και γραμματέα της ΤΕ Υπαίθρου και μέλη της Τ.Ε. Υπαιθρου.

Το κλιμάκιο διαπίστωσε τα ζητήματα των ανεπαρκών μέτρων αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν. Εκατοντάδες οικογένειες έχουν ξεσπιτωθεί  σε Μεσοχώρι, Πραιτώρι, Μαγούλα Αμούρι κ.ά. αν υπολογιστούν αυτά στο  Δαμάσι, και τα χωριά του πρώην δήμου Κοιλάδας, κυρίως  Κουτσόχερο, Μάνδρα, Ραχούλα και Αμυγδαλέα), περισσότερα από 590 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα», ενώ ακατάλληλα κρίθηκαν δεκάδες επαγγελματικά κτίρια και αποθήκες. Ζημιές προκλήθηκαν σε τουλάχιστον 17 δημόσια κτίρια και μνημεία. Η αγωνία των ανθρώπων μεγαλώνει εξαιτίας της έντονης και δύσκολης μετασεισμικής ακολουθίας και την αναμενόμενη επιδείνωση του καιρού.

Στο Μεσοχώρι, χθες είχαν  τοποθετηθεί  οκτώ σκηνές που δεν επαρκούν και η διεύθυνση δημόσιας υγιεινής της περιφέρειας Θεσσαλίας κρίνει το χώρο ακατάλληλο λόγω και των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο και καλεί σε μετεγκατάσταση σε νέο χώρο, κατά προτίμηση το γήπεδο του Μεσοχωρίου. Οι δε χημικές τουαλέτες που τοποθετήθηκαν μόλις δύο και δεν επαρκούν για τις ανάγκες των κατοίκων. Επειδή αναμένεται η μια μακρά περίοδος εξέλιξης του φαινόμενου οι κάτοικοι που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα ήδη έχουν ξεκινήσει να απαιτούν  άμεσα κοντέινερ και πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών .

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, κατά την περιοδεία έκανε την εξής δήλωση:

“Είμαστε εδώ κλιμάκιο του ΚΚΕ, για να συμπαρασταθούμε στο λαό της περιοχής. Σ’ αυτήν τη φάση είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να φροντίσει για να αποκατασταθούν άμεσα ό,τι ζημιές υπάρχουν στα σπίτια των κατοίκων, να ελεγχθούν τα κτίρια, τα σχολεία, να στεγαστεί ο κόσμος, με όλα τα απαραίτητα (θέρμανση, φαγητό, τουαλέτες).

Ζητάμε να αποζημιωθούν στο 100% των καταστροφών χωρίς όρους και προϋποθέσεις καθώς και μέτρα οικονομικής στήριξης.

Ταυτόχρονα, το πιο σημαντικό ζήτημα που χρειάζεται να αναδειχτεί και να μπει επί τάπητος , είναι οι μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, για τις οποίες ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Το κλιμάκιο μοίρασε στους κατοίκους των χωριών την ανακοίνωση της Τ.Ε. που αναφέρει:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ε. ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΟΛΗΚΤΟΥΣ

Καμία ουσιαστική δέσμευση για έργα αντισεισμικής θωράκισης από την κυβέρνηση

Στην πεπατημένη όσων εξαγγέλλονται κάθε φορά μετά από αντίστοιχες καταστροφές ήταν τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν χτες από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι δεν ανακοινώθηκε τίποτα συγκεκριμένο απέναντι στα αιτήματα του λαού της περιοχής για μέτρα και έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των σεισμόπληκτων οικογενειών, δε μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες τους, που έχουν να κάνουν πρωτίστως με την πλήρη αποζημίωση των ζημιών και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο και να επανέλθουν σε μια φυσιολογική ζωή, όσο αυτό είναι δυνατό.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές και το κόστος ανοικοδόμησης των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων που έχουν πληγεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς να αποκλειστεί κανείς απ’ τους πληγέντες, λόγω γραφειοκρατικών και νομικών ερμηνειών. Να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες με δάνεια, και να δοθεί η δυνατότητα άτοκων δανείων επιπλέον σε όσους χρειαστούν.
  • Άμεσα να γίνει προγραμματισμός για τη διάθεση προσωρινών κατοικιών. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι στην πλειοψηφία τους αγροτοκτηνοτρόφοι, που πρέπει να έχουν κατοικία στο χωριό τους. Ούτε να βρουν σπίτια να νοικιάσουν μπορούν, ούτε να μετακομίσουν μακριά. Γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται άμεσα να διατεθούν προσωρινά ξενοδοχεία μέσα στο νομό της Λάρισας και όχι στα Τρίκαλα που διαμένουν αυτή τη στιγμή.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι όλων των κτιρίων, με διάθεση του απαραίτητου προσωπικού. Να ελεχθούν όλα τα σχολεία της περιοχής και άλλες δημόσιες δομές.
  • Να ανασταλούν όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και οφειλές για τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες, να διαγραφούν χρέη και χαράτσια που δημιουργούνται αυτή την περίοδο.
  • Να διασφαλιστεί ότι κανένας εργαζόμενος δε θα χάσει τη δουλειά του, να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.
  • Να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης των πληγέντων στις σκηνές, με διάθεση μέσων θέρμανσης και διασφάλιση συνθηκών υγιεινής (δεν έχουν ούτε χημικές τουαλέτες), τη διάθεση σίτισης.

Όσο για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε ως «πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» να κατασκευάσει η εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το νέο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι, αξίζει να θυμίσουμε ότι μόνο στην πόλη της Λάρισας τα περισσότερα σχολεία συμπληρώνουν πλέον 30ετία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές τους, ενώ 57 απ’ αυτά στεγάζονται σε κτίρια που χαρακτηρίζονται «γερασμένα», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των μαζικών φορέων, των κατοίκων και των πληγέντων της περιοχής στις δίκαιες διεκδικήσεις τους για την πλήρη αποκατάσταση τους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις