ΛΑΡΙΣΑ

Κων. Γουργουλιάνης για βρετανικές μεταλλάξεις: Δεν χρειάζεται πανικός

Στον χάρτη των περιοχών, όπου ανιχνεύτηκαν μεταλλάξεις του κορονοϊού, εντάχθηκε από χθες η Μαγνησία, μετά την καταγραφή των δύο πρώτων μολύνσεων βρετανικής μετάλλαξης, καθώς από τα εννέα νέα κρούσματα COVID -19, που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στον νομό, τα δύο αφορούν σε μεταλλαγμένα στελέχη, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Στις υγειονομικές αρχές στη Μαγνησία σήμανε συναγερμός, καθώς η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού παρουσιάζει αυξημένη διασπορά στη χώρα μας και σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την εφαρμογή αυστηρών μέτρων, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει εστίες υπερμετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους.

«Δεν χρειάζεται πανικός. Από τη στιγμή που σε όλη την Ελλάδα άρχισαν να καταγράφονται κρούσματα από τη βρετανική μετάλλαξη, ήταν θέμα χρόνου να εκδηλωθούν και στον Βόλο. Οι πολίτες δεν έχουν παρά να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα, να προσέχουν τις συναναστροφές τους, ώστε να μη βρίσκει έδαφος ο ιός να χτυπά», υπογράμμισε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής.

Τα περισσότερα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα και αυτό μαρτυρά την υψηλή διασπορά του στελέχους στην κοινότητα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό σε μεγάλο βαθμό, διότι παράγονται πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στον περιορισμό των μεταλλάξεων, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας.

Όσο πιο γρήγορα χτιστεί η ανοσία τόσο πιο μεγαλύτερο θα είναι το «τείχος» που βρίσκει απέναντί του ο κορονοϊός, επισημαίνει ο ίδιος.

«Είμαστε ήδη στο τρίτο κύμα»

Υπό τις παρούσες συνθήκες ο κ. Γουργουλιάνης εκτιμά πως είμαστε ήδη στο τρίτο κύμα. Τονίζει ότι θα είναι πιο ήπιο από το δεύτερο. Στην εκτίμηση αυτή ο καθηγητής καταλήγει για δύο λόγους: πρώτον ότι στο δεύτερο κύμα δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη ανοσία σ’ όσους νόσησαν και δεύτερον διότι τον περασμένο Νοέμβριο δεν είχαν αρχίσει ακόμη οι εμβολιασμοί.

«Αν λάβουμε υπόψη ότι ο Βόλος και η Λάρισα δοκιμάστηκαν πολύ στο δεύτερο κύμα, καταγράφοντας υψηλό δείκτη νοσηλειών και θετικότητας, συμπεραίνουμε ότι τώρα έχει δημιουργηθεί μία σχετική ανοσία σε εκείνους που νόσησαν που μπορεί να φτάνει μέχρι 15%. Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν και όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί και οι οποίοι επίσης έχουν «χτίσει» ανοσία. Αυτά τα δεδομένα μας δίνουν το δικαίωμα να εκτιμούμε βάσιμα ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα στο τρίτο κύμα», εξήγησε.

Τέλος ο κ. Γουργουλιάνης εκφράζει ανησυχία αναφορικά με την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού, που οφείλεται κυρίως στην κινητικότητα των παιδιών που όταν επιστρέφουν στο σπίτι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κολλήσουν τους παππούδες και τους γονείς.

Ιδιαίτερα για τους παππούδες σημείωσε ότι θα πρέπει για λίγο καιρό να απομακρυνθούν πάλι από τα εγγόνια, διότι παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μία χαλάρωση, ενώ για τους νεολαίους τόνισε ότι θα πρέπει να ενδιαφέρονται για την τήρηση των μέτρων.

Πιο διαδομένη μετάλλαξη η βρετανική

H βρετανική αποδεικνύεται η πιο διαδεδομένη μεταξύ των μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί στον ελληνικό χώρο.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία γονιδιωματικής ανάλυσης του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης σε 944 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 22 Ιανουαρίου έως 1 Μαρτίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μυτιλήνης και Σύρου.

Από τον έλεγχο των 944 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 702 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Από τα 702 στελέχη, τα 677 βρέθηκαν με τη βρετανική μετάλλαξη και 21 στελέχη βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικανική.

Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις έως και σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί 1.667 θετικά δείγματα για την παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης και 48 θετικά για την παρουσία της νοτιοαφρικανικής.

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες