ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο για διαγωνισμούς Δημοτικού από Λαρισαίους συγγραφείς

‘ Ένα καλό μαθηματικό πρόβλημα, ένα παράδοξο ή ένα μαγικό κόλπο μπορεί να τονώσει

τη φαντασία του παιδιού πολύ πιο γρήγορα από μια πρακτική εφαρμογή. . .

και αν το παιχνίδι έχει επιλεγεί προσεκτικά, μπορεί να οδηγήσει σχεδόν χωρίς κόπο

σε σημαντικές μαθηματικές ιδέες’.

Martin Gardner-Αμερικανός Μαθηματικός

Το παραπάνω απόφθεγμα του κ. Gardner αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν οι δύο γνωστοί Λαρισαίοι μαθηματικοί συγγραφείς Νίκος Ζέρβας και Άγγελος Παπαϊωάννου να προχωρήσουν στη συγγραφή και στην έκδοση αυτού του βιβλίου. Το καινοτόμο αυτό βιβλίο έχει διπλό σκοπό. Κατά πρώτον να παρέχει διασκέδαση μέσα από τις προκλήσεις και κατά δεύτερον να προσφέρει επιλογές για να σκέφτονται οι μαθητές διαφορετικά, κι έτσι να ανακαλύψουν ευκαιρίες για να γίνουν καλύτεροι στοχαστές.

Το βιβλίο αυτό είναι μια ευκαιρία για κάποιους να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και έχει σχεδιαστεί με τους εξής στόχους:

–Να παρέχει προκλήσεις, αλλά επίσης να προσφέρει μεγάλη διασκέδαση στους μαθητές του δημοτικού σχολείου.

–Να προσφέρει μια πανοραμική προσέγγιση στις δεξιότητες σκέψης που χρειάζονται τα παιδιά ώστε να υπερέχουν στα μαθηματικά ενσωματώνοντας ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ειδών μαθηματικών προβλημάτων.

–Να ακολουθήσει τις παγκόσμιες τάσεις πάνω στην οποία δομούνται οι μέθοδοι εκπαίδευσης στα μαθηματικά.

Τα προβλήματα που περιέχονται σε αυτό το βιβλίο έχουν σχεδιαστεί για να οξύνουν τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, καθώς και δεξιότητες μαθηματικού περιεχομένου στους μαθητές όλων των βαθμίδων του δημοτικού. Πολλά από αυτά έχουν επιλεγεί από φημισμένους διαγωνισμούς του εξωτερικού (The IVY league education center, Math league press New Jersey, Kangaroo of Canada, κλπ) και άλλα αποτελούν πρωτογενές υλικό, πάντα όμως βασισμένα στη φιλοσοφία, να προκαλέσουν τη λογική, να εξάψουν τη φαντασία, να διευρύνουν τη σκέψη, να μας δώσουν ευχαρίστηση και τελικά να μας οδηγήσουν στην κορυφή της γνώσης.

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται στη χώρα μας στις τάξεις του δημοτικού και του Γυμνασίου διαγωνισμοί που προσανατολίζονται σ’ αυτό το είδος των μαθηματικών, όπως οι διαγωνισμοί Πυθαγόρας και Μικρός Ευκλείδης της Ε.Μ.Ε και ο διαγωνισμός Καγκουρό.

Για τη φετινή χρονιά 2020-2021 ο διαγωνισμός Πυθαγόρας θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 3 Απριλίου, ενώ ο διαγωνισμός Καγκουρό θα διεξαχθεί δια ζώσης ή διαδικτυακά στις 22 Μαΐου.

Ο βασικότερος ίσως στόχος του βιβλίου αυτού είναι να προετοιμάσει τους μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού ώστε να είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς αυτούς και γενικότερα να αντιληφθούν τη λογική των ουσιαστικών μαθηματικών. Επίσης είναι κατάλληλο για να προετοιμαστεί ο μαθητής του δημοτικού σχολείου για την ομαλή μετάβασή του στο γυμνάσιο.

Το βιβλίο περιέχει με κωδικοποιημένο τρόπο όλη την σημαντική θεωρία του δημοτικού. Επίσης περιέχει πολλά παραδείγματα, λυμένες και άλυτες ασκήσεις για όλες τις βαθμίδες των διαγωνισμών, ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία που είναι χρήσιμα για να κατανοήσουν τη φιλοσοφία των μαθηματικών και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις.

Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να γίνει ένας καλός και πολύ χρήσιμος φίλος για τους μαθητές αλλά και για τους γονείς τους σε όλη τη μαθητική ζωή του δημοτικού σχολείου.

Κυκλοφορεί και στα βιβλιοπωλεία της Λάρισας από τις εκδόσεις ΔΙΗΝΕΚΕΣ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες