ΛΑΡΙΣΑ

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς για την άμεση αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος

Σε ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου Αγιάς, επισημαίνονται τα εξής:

Οι αγρότες του Δήμου Αγιάς βιώνουν μια σκληρή οικονομική αφαίμαξη που έχει μειώσει κατακόρυφα το εισόδημα τους, την ικανότητα τους να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις καλλιεργητικές δραστηριότητες και να καλύψουν τα βιοποριστικά έξοδα των οικογενειών τους.

Εδώ και 8 χρόνια το Εμπάργκο της Ε.Ε στην Ρωσία μείωσε δραματικά την τιμή του Μήλου που είναι το βασικό προϊόν της Επαρχίας.

Η πανδημία, η καραντίνα και ότι αυτό συνεπάγεται έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στους παραγωγούς με μεγαλύτερη μείωση της τιμής στο Μήλο, μείωση των εξαγωγών, μείωση της εγχώριας κατανάλωσης αφού οι λαϊκές αγορές υπολειτουργούν και η αγοραστική ικανότητα των πολιτών έχει μειωθεί. Υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν και αδιάθετες ποσότητες μήλου στα χέρια των παραγωγών.

Σκληρά όμως δοκιμάστηκε η Επαρχία και από τα καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές πέρυσι και φέτος. Πέρυσι υπήρχε συντριπτικό πλήγμα στην παραγωγή κερασιού που όμως δεν αποζημιώθηκε από τον ΕΛΓΑ αδικαιολόγητα και με βάση τον αναχρονιστικό κανονισμό που έχει, με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος αφού οι αγρότες έμειναν χωρίς παραγωγή και χωρίς αποζημίωση.

Το ίδιο συνέβη με τους κτηνοτρόφους που είδαν την ποσότητα γάλατος να μειώνεται για κάποιο διάστημα στην πρόσφατη κακοκαιρία «Μήδεια» με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τον παγετό που επικράτησε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Δήμου Αγιάς, απευθύνουμε το αίτημα στην Κυβέρνηση ζητώντας να υπάρξει άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων και έκτακτη οικονομική βοήθεια ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα των οικογενειών τους και να συνεχίσουν την επαγγελματική δραστηριότητα τους.

Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές που προκάλεσε ο φετινός παγετός.

Να υπάρξει αποζημίωση από το Εμπάργκο στην Ρωσία.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες