ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες του Ισραήλ για την έκρηξη σε πλοίο του

To Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι η Τεχεράνη ευθύνεται για την έκρηξη σε πλοίο ισραηλινών συμφερόντων, στον Κόλπο του Ομάν, την περασμένη εβδομάδα.

«Απορρίπτουμε σθεναρά την κατηγορία (…) Η ασφάλεια του Κόλπου είναι εξαιρετικά σημαντική για το Ιράν», τόνισε ο Σαΐντ Χατιμπζάντεχ, εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι πίσω από την έκρηξη στο οχηματαγωγό MV Helios Ray είναι η Τεχεράνη.

Ο εκπρόσωπος της ιρανικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε επίσης ανυπόσταστη τη δήλωση Νετανιάχου ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο και προοριζόμενες για εσωτερική κατανάλωση τις διακηρύξεις του Ισρααλινού πρωθυπουργού πως δεν επιτρέψει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων.

Επανέλαβε, δε, τη θέση της Τεχεράνης ότι οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων, προκειμένου να γίνουν συνομιλίες για να περισωθεί η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατία.

«Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πρέπει να μεταβάλλει την πολιτική μέγιστης πίεσης στην Τεχεράνη (…) Αν θέλει συνομιλίες με το Ιράν, πρέπει να άρει πρώτα τις κυρώσεις», τόνισε. Διαβεβαίωσε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), παρότι σταδιακά καταπατά δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, εν είδει αντιποίνων για τις αμεριακανικές κυρώσεις.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις