ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το θρυλικό Μονοπώλιο της Αθανασίου Διάκου που δημιούργησε επανάσταση στη νυχτερινή διασκέδαση των Λαρισαίων (φωτο)

1η Ιανουαρίου του 1986 τίθεται σε ισχύ το προεδρικό διάταγμα με το οποίο η τότε Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην κατάργηση του Ελληνικού Μονοπωλίου (κρατικά καταστήματα τα οποία πουλούσαν σπίρτα, αλάτι και παιγνιόχαρτα (τράπουλες) με σταθερές τιμές σε όλη την ελληνική επικράτεια και ελέγχονταν από την αγορανομία) προς εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τη Συνθήκη της Ε.Ο.Κ. Την επόμενη χρονιά, το 1987, ακολουθεί η απελευθέρωση της ελεύθερης ραδιοφωνίας, αφού νωρίτερα είχε εμφανιστεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός πειρατικών σταθμών, και επιτρέπεται πλέον η ίδρυση δημοτικών και ιδιωτικών σταθμών.

Σε αυτή την πολιτική και ιστορική συγκυρία, αρχές του 1987, ανοίγει το bar Μονοπώλιο επί της οδού Αθανασίου Διάκου 9 στη Λάρισα που υπήρξε, κατά ομολογία των θαμώνων της εποχής, μια επανάσταση στη διασκέδαση στη Λάρισα, η οποία συνδυάστηκε με νέα ακούσματα της επικαιρότητας της ξένης μουσικής σκηνής που εισήγαγε τους Λαρισαίους στην ηλεκτρονική και new wave μουσική των ΄90s.

Τον Αύγουστο του 1986, ο Δημήτρης (Τάκης) Ντελής, ο πιο γνωστός και διαχρονικός ίσως επιχειρηματίας σε μαγαζιά της νύχτας στη Λάρισα, μαθαίνει για το κλείσιμο του Ελληνικού Μονοπωλίου και σπεύδει στην Αθήνα να συναντήσει τον ιδιοκτήτη του αντίστοιχου καταστήματος στη Λάρισα, τον κ. Δημήτρη Μπέη, Δήμαρχο τότε Αθηνών, για να νοικιάσει το χώρο, στον οποίο οραματίζεται τη δημιουργία ενός dancing bar, όπως λέει ο ίδιος που απορρίπτει το όρο club…

«Ο χώρος ήταν επενδυμένος με τούβλο και πέτρα και δυσκολεύτηκα πολύ να πάρω άδεια λειτουργίας υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ήταν το πρώτο μαγαζί με τέτοια χαρακτηριστικά και επενέβη ο τότε Νομάρχης Λάρισας κ. Απόστολος Βλασιάδης, ο οποίος ήταν πολιτικός μηχανικός και μπορούσε να κατανοήσει καλύτερα το θέμα» μου εξηγεί ο Τάκης Ντελής.

Της Εύης Μποτσαροπούλου

Τον συνάντησα στο υπό ανακαίνιση μαγαζί στη Φαρσάλων, το οποίο θα λειτουργήσει τον Ιούνιο ως “Τρία” και ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα να τον βυθίσω στο παρελθόν, καθώς όπως λέει και ο ίδιος «ήμουν βαθιά ερωτευμένος με το Μονοπώλιο στην Αθανασίου Διάκου, αλλά πάντα οι έρωτες μου ανήκουν στο παρόν και τώρα είμαι ερωτευμένος με το “Τρία”…».

Το Μονοπώλιο επί της Αθανασίου Διάκου, ήταν έτοιμο από τα μέσα Δεκεμβρίου του ΄86 για να ανοίξει, αλλά ο Τάκης Ντελής αποφάσισε να κάνει πρεμιέρα μετά τις γιορτές προκείμενου να αξιολογήσει σωστά τη δυναμική του νέου μαγαζιού – είχε τότε και τη ντισκοτέκ Stadium – και ανήμερα το Αι Γιαννιού το μαγαζί, που επρόκειτο να γράψει ιστορία στη νύχτα της Λάρισας, ανοίγει για το κοινό.

Οι Λαρισαίοι 50αρηδες πλέον τώρα, γενιές του ΄67 έως ΄71 περίπου, όταν αναφέρονται στο Μονοπώλιο μιλάνε για επανάσταση στον τρόπο διασκέδασης στην πόλη. Ο ίδιος ο Ντελής το χαρακτηρίζει ειδικό διασκεδαστήριο, το οποίο υπήρξε τότε μια νέα πρόταση που τη διαφοροποιούσε κυρίως η μουσική, η οποία ίσως και για κάποιους να μην ήταν ακόμη εύκολη μουσική…

Στο Μονοπώλιο, το οποίο έπαιζε μόνο ξένη μουσική και διερευνούσε την ηλεκτρονική σκηνή των ‘90s, τη new wave και rave αγγλική σκηνή, υπήρξε όντως μια μουσική καινοτομία στη Λάρισα καθώς άρχισε να απομακρύνεται μουσικά από την κυρίαρχη για την εποχή disco για να επενδύσει στη νέα χορευτική μουσική, όπως αυτή διαμορφωνόταν στην ξένη σκηνή και κυρίως στην αγγλική. Ήταν η εποχή που στη Λάρισα ανοίγει το ιστορικό δισκάδικο Division του Στέλιου Λαμπρόπουλου και εμφανίζεται ο Heat FM… Αυτή η τριπλέτα που δημιουργείται στην πόλη με το Μονοπώλιο, δίνει τη δυνατότητα στους Λαρισαίους να παρακολουθήσουν τις παγκόσμιες μουσικές εξελίξεις που άρχισαν να διαμορφώνουν τη μουσική των ΄90s. Το Μονοπώλιο, γίνεται ένα μουσικό μονοπώλιο στην πόλη που επηρέασε τη μουσική αισθητική, η οποία σιγά σιγά αρχίζει να υιοθετείται από Λαρισαίους ακροατές και ιδιοκτήτες άλλων μπαρ. «Πολύ συχνά πηγαίναμε με τον Βασίλη Βάιλα, τον Dj, στο Λονδίνο και φέρναμε δίσκους· κάποια κομμάτια μπορεί να ακούστηκαν πανελλαδικά για πρώτη φορά στο Μονοπώλιο» επισημαίνει ο Τάκης Ντελής για να συνεχίσει:

«Έπαιξαν πραγματικά πολύ καλοί Λαρισαίοι Djs, οι οποίοι ήταν όλοι τους εξαιρετικοί και πρέπει να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό που πρόσφεραν στο Μονοπώλιο. Βασίλης Βάιλας, Λάμπρος Μπλέκος και Τάσος Γέμπτος…» λέει ο Τάκης Ντελής.

Γινόταν ειδικά πάρτι στο Μονοπώλιο… μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την εποχή που υπήρχε ωράριο λειτουργίας, άλλοτε μέχρι τις 2 ή 3 τις καθημερινές και μέχρι λίγο αργότερα Παρασκευές και Σάββατα. «Έκλεινε η μουσική, ανέβαινα στη θέση του Dj και έλεγα “όποιος θέλει να φύγει να το κάνει μέσα στο επόμενο τέταρτο, αλλιώς η πόρτα κλειδώνει και θα φύγουμε όλοι όταν αποφασίσω να την ανοίξω”. Κλείδωνα, έκρυβα τα κλειδιά – πολλές φορές μετά τα ψάχναμε – ξανάρχιζε η μουσική και τότε άρχιζε το πραγματικό πάρτι. Θυμάμαι μια φορά ξεκλειδώνω την πόρτα στις 11 το πρωί, ήταν Μάρτιος, και έξω βλέπω μόνο άσπρο… είχε χιονίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας πολύ, κάνω μια βουτιά στο χιόνι, αρχίζει να βγαίνει και ο κόσμος από το μαγαζί και όλοι μαζί πάμε στη Κεντρική πλατεία για ένα τρελό χιονοπόλεμο…» διηγείται ο Τάκης Ντελής για να διευκρινίσει ότι τέτοια πάρτι γινόταν ξαφνικά, ανάλογα με την διάθεση του, μπορεί να γινόταν μία φορά το μήνα, μπορεί και δύο βράδια συνεχόμενα την ίδια εβδομάδα.

«Κάποιες φορές, όταν μου ερχόταν πάλι, πήγαινα στο μαγαζί λίγο πριν τις 10 το βράδυ που άνοιγε η πόρτα, συγκέντρωνα το προσωπικό και τους προπλήρωνα. Ήταν το σύνθημα. Όλοι ξέραν τι θα ακολουθήσει… Κλειδώναμε την πόρτα και ξεκινούσε ένα πάρτι μόνο για μας χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος σε πελάτες, οι οποίοι δημιουργούσαν ουρά, μπορεί και διακοσίων ατόμων, απ’ έξω. Οι υπεύθυνοι στην πόρτα, έλεγαν στον κόσμο ότι το μαγαζί είναι ασφυκτικά γεμάτο και δεν χωράνε να μπούνε… Την επόμενη μέρα, όλοι στην πόλη αναρωτιόταν τι έγινε και εμείς μιλούσαμε για ένα απίστευτο χαμό και όλοι ψάχναν να βρούνε ποιες παρέες ήταν μέσα… Υπήρχε ομερτά, αν κάποιος από το προσωπικό το αποκάλυπτε, ήξερε ότι θα απολυόταν…» εξηγεί ο Ντελής τί σήμαινε ειδικό πάρτι στο Μονοπώλιο

Άλλες φορές, λέει, απόγευμα τηλεφωνούσε ο Ντελής στα σπίτι του προσωπικού και τους ζητούσε να φέρουν τις μπουγάδες της μάνας τους από το σπίτι. Όλοι τις φέρναν γιατί ξέραν… Κρεμούσαν σκοινί χιαστί στο μαγαζί από άκρη σε άκρη και άπλωναν τις μπουγάδες τους. Αυτό ήταν το διάσημο Πάρτι Μπουγάδα που και πάλι ποτέ κανείς δεν ήξερε πότε θα ξαναγίνει. Έμπαινε ο κόσμος μέσα και έβλεπε τις απλωμένες μπουγάδες· ήταν αρκετό για να ξεκινήσει το πάρτι… «Ένα τέτοιο πάρτι πέτυχε ένα βράδυ ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, ο οποίος έπαθε σοκ. Με ρώτησε τι συμβαίνει και του είπα… τίποτα το ιδιαίτερο, μία στις τόσες φέρνουν τα παιδιά και απλώνουν τα ρούχα τους γιατί είναι μεγάλος ο χώρος και ζεστός!»

Μια άλλη καινοτομία του Μονοπωλίου, που καθιερώθηκε μετέπειτα στην Ελλάδα ολόκληρη, ήταν το ladies night. Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε με κάρτα στην είσοδο για δωρεάν ποτό στις γυναίκες που έρχονταν ανάμεσα στις 10:00 και 10:30 μ.μ., ήταν Γενάρης ή Φλεβάρης του 1988 γιατί ο Ντελής, αν και το μαγαζί του είχε πάντα 25-30%, δεν ήταν ευχαριστημένος και στόχευε σε μια ποσόστωση της τάξεως του 65-70%. «Στις 11 το βράδυ το μαγαζί ήταν ασφυκτικά γεμάτο και παρέμεινε. Αλλά το πρωί που είδαμε το ταμείο ήταν σαν μην είχαμε καθόλου κόσμο. Την επόμενη φορά ζήτησα να γίνεται ένα φιλτράρισμα στη πόρτα και έκτοτε καθιερώθηκε για τις Δευτέρες και τις Τρίτες» λέει χαρακτηριστικά.

Το Μονοπωλίο αποτέλεσε ένα brand name (μια μπράντα κατά τον Ντελή) που συνεχίστηκε μετά με τα επόμενα Μονοπώλιο στην Ολύμπου και αργότερα στην Αγία Μαρίνα. «Ωστόσο, το Μονοπώλιο έκανε μόνο ένα παιδί, ένα μοναχοπαίδι, το Μονοπώλιο Καφέ· τα άλλα ήταν τελείως διαφορετικά concepts» τονίζει ο Τάκης Ντελής, ο οποίος μου ζήτησε να μην παραλείψω να ευχαριστήσω μέσω του σημερινού δημοσιεύματος όλο το προσωπικό που έχει δουλέψει μαζί του και κυρίως τον κόσμο που για τόσο χρόνια δέχτηκαν και τα καλά και τα στραβά του Μονοπωλίου στην Αθανασίου Διάκου…

Δείτε φωτογραφίες: 

1992, Βασίλης Βάιλας, Κωνσταντίνος Παπακώστας πρ. Συλλόγου Ennio Moricone, Άγγελος (Τάκης) Καρακίτσος
1988, Απόκριες στο Μονοπώλιο
1988, Απόκριες στο Μονοπώλιο
1988, Απόκριες στο Μονοπώλιο
1988, Απόκριες στο Μονοπώλιο
1988, Τάκης Ντελής, Μάρθα και Λένα Αρταπιρίδου
Dj Booth, Τάσος Γέμπτος και Βασίλης Βάιλας
1988, Μάκης Μανίνης
1988, Βασίλης Βάιλας , Άγγελος (Τάκης) Καρακίτσος

 

Δημήτρης Ντελής, Λάκης Λαζόπουλος και Δημήτρης Τσουρής
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες