ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Γιαννακόπουλος: Θα φοράμε μάσκα και μετά το καλοκαίρι – Κάποιοι θα κινδυνεύουν και μετά τον εμβολιασμό

Εν των μέσω του βομβαρδισμού πληροφοριών από πλειάδα επιστημόνων με συγκεχυμένες απόψεις, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικός με την αισιοδοξία που εκφράζεται από μερίδα του επιστημονικού κόσμου, ως προς το χρόνο οριστικής εξόδου από την παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας.

«Μάσκα θα φοράμε και μετά το καλοκαίρι είτε εμβολιαστούμε είτε όχι, εξηγεί, γιατί ο εμβολιασμένος συνεχίζει να μεταδίδει τον ιό. Αν δεν εκλείψει ο κορωνοϊός παντελώς, δεν πρόκειται να φύγει η μάσκα γιατί παράλληλα με τον εμβολιασμό, συνεχίζουμε να έχουμε και τις πολλές μεταλλάξεις».

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΝΟΣΙΑ

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας σημειώνει επίσης πως το εμβόλιο δεν αποτελεί πανάκεια για όλους, για τον απλούστατο λόγο πως «δεν έχουν όλοι οι εμβολιασμένοι την ίδια ανοσία». Αυτό κατά τον ίδιο εξαρτάται «από πολλούς παράγοντες, όπως η κατάσταση που βρίσκεται το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου κι αν πάσχει από υποκείμενα νοσήματα. Αυτοί δεν έχουν ικανοποιητικό αριθμό αντισωμάτων. Ακόμη και εμβολιασμένοι κινδυνεύουν, γιατί δημιουργούν λιγότερα αντισώματα. Άρα δεν είναι πλήρως προστατευμένοι. Υπάρχουν «τρύπες» και στον εμβολιασμό, στην ανοσία».

Τότε ποιος είναι ο στόχος του μαζικού εμβολιασμού; Ο κ. Γιαννακόπουλος εξηγεί πως «ο μαζικός εμβολιασμός διώχνει και εκριζώνει την πανδημία. Δεν είναι στόχος η ατομική προστασία. Αυτή είναι σε δεύτερη μοίρα. Εμβολιαζόμενος συμμετέχει κάποιος στο χτίσιμο ανοσίας του πληθυσμού. Μόνο έτσι δίνεται η χαριστική βολή για να εκριζωθεί η πανδημία».

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Την ίδια ώρα ο Λαρισαίος γιατρός εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την τρέχουσα πορεία της πανδημίας στη Λάρισα, σημειώνοντας πως «τα κρούσματα έχουν κάποια αυξητική τάση αλλά δεν είναι και σε ιδιαίτερα υψηλό αριθμό. Αυτό βέβαια μπορεί να ανέβει απότομα αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων από μόνος του δε λέει τίποτε. Πρέπει να δούμε και άλλους δείκτες όπως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι, ο δείκτης θετικότητας κι σ’ αυτά τα σημεία τα πράγματα είναι καλύτερα στη Λάρισα.

Όλα όμως είναι ρευστά και ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε δύο δήμους «κόκκινους» στην περιοχή.

Α.Ρ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις