ΛΑΡΙΣΑ

Βερσαλίες: Μνήμες της κοσμικής ζωής της Λάρισας (φωτο)

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, εμφανίζεται στην πόλη το κοσμικό κέντρο Βερσαλίες, που άφησε εποχή στη Λάρισα, έγινε γνωστό πανελληνίως και παρέμεινε στην επικαιρότητα μέχρι πριν δεκαπέντε χρόνια περίπου. Ο ιδιοκτήτης του, ο  Μάκης Γουγουρέλας, είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να φέρει στη Λάρισα, για ολόκληρες σεζόν, μεγάλα ονόματα της αθηναϊκής μουσικής σκηνής με τις τουαλέτες και τα κουστούμια τους, ενώ ο Ντίνος Τσουκανέρης ήταν αυτός που άνοιξε τις Βερσαλίες το 1978.

Βίκυ Μοσχολιού, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Λίτσα Διαμάντη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Άγγελος Διονυσίου, Σόφη Ζανίνου, Στελίνα Κονιτοπούλου, Κατερίνα Κούκα και πολλοί ακόμη καλλιτέχνες πέρασαν από τις Βερσαλίες μεταξύ των οποίων και σπουδαίοι ντόπιοι τραγουδιστές και μουσικοί.

Της Εύης Μποτσαροπούλου

Για τρεις δεκαετίες περίπου, οι Βερσαλίες γίνονται συνώνυμο της λαρισαϊκής κοσμικής ζωής, προσφέροντας ένα περιβάλλον πολυτελές με φροντισμένο και ευγενικό προσωπικό.

Φιλοξενούν τη συντριπτική πλειοψηφία των χοροεσπερίδων συλλόγων της πόλης και καθιερώνουν στη Λάρισα την έννοια του ρεβεγιόν, όπου κάθε χρόνο από αρχές Δεκεμβρίου ένας χώρος 550 ατόμων ήταν sold out, του double dot (Table d’ hôte) των κοσμικών χορών και των μπαλνταφάν.

 Η Λάρισα διανύει της εποχή της αστικής, κοσμικής, διασκέδασης και οι Βερσαλίες από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, γίνονται το πιο γνωστό κέντρο διασκέδασης της επαρχίας. Είναι η εποχή που πολιτικοί αρχηγοί και προσωπικότητες της κεντρικής πολιτικής σκηνής αρχίζουν να συνδέουν την παρουσία τους στη Λάρισα με αυτές… Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κωστής Στεφανόπουλος, υπουργοί και βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων περνούν την πόρτα των Βερσαλιών κατά τις επισκέψεις τους στην πόλη, με χαρακτηριστικές τις μεγάλες πολιτικές χοροεσπερίδες κατά τον εορτασμό του Κιλελέρ.

Ο  Μάκης Γουγουρέλας, με καταγωγή από τη Ραψάνη, το 1982 εγκαθίσταται στη Λάρισα και αναλαμβάνει το κέντρο διασκέδασης Βερσαλίες, «το κόσμημα της Λάρισας», όπως το αποκαλεί ο ίδιος, έχοντας στο οπλοστάσιό του σημαντικές γνωριμίες από το χώρο της μουσικής διασκέδασης της πρώτης γραμμής της εποχής εκείνης.

Εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Λάρισας. Διακρίνονται ο τότε Δήμαρχος Λαρισαίων Αριστείδης Λαμπρούλης, ο Αμερικανός Πρέσβης Μάικλ Σωτήρχος, ο τότε Νομάρχης Λάρισας Ανδρέας Εξαδάκτυλος και ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Δημοσθένης Αποστολόπουλος

Από το 1994, αρχίζουν οι ρετρό βραδιές με την Νάντια Κωνσταντοπούλου, την Ελένη Ροδά, τον Μαράκη και τον Τζίμη Μακούλη και τις επόμενες χρονιές ακολουθεί το σχήμα της αυθεντικής λαϊκής τραγουδίστριας Χαρούλας Λαμπράκη με τον Κωστή Χρήστου, που είχε πάρει το Α΄ βραβείο στο φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού Θεσσαλονίκης και έχει γράψει ιστορία όταν ερμήνευσε το κλασικό πλέον λαϊκό τραγούδι “Αλίμονο”.

Η τραγουδίστρια Χαρούλα Λαμπράκη με τον πρώην υπουργός Οικονομίας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσοβόλα

Από το 2000 και μετά, οι Βερσαλίες αλλάζουν σελίδα στην ιστορία τους και φιλοξενούν τα μεγάλα ονόματα που για μια ολόκληρη χειμερινή σεζόν εμφανίζονται στη Λάρισα κάθε Πέμπτη έως Σάββατο και κάθε φορά που το κέντρο φιλοξενεί ιδιωτικές εκδηλώσεις.

Ζητάω από τον κ. Μάκη να μου πει ιστορίες για τους μεγάλους αυτούς καλλιτέχνες…

Βίκυ Μοσχολιού…

Το «Βικάκι», όπως την αποκαλεί ο κ. Μάκης και φωτίζεται το πρόσωπό του, ήταν ένας εργάτης της μουσικής, καθόλου δήθεν και αγαπούσε πολύ τον κόσμο. «Δεν είχαμε πάντα σταθερό ωράριο γιατί υπήρχαν και πολλές ιδιωτικές εκδηλώσεις, και κάθε βράδυ στο κλείσιμο με ρωτούσαν οι καλλιτέχνες τι ώρα να έρθουν την επόμενη μέρα. Αν τους έλεγα ότι ξεκινάμε το πρόγραμμα στις 10 το βράδυ, το Βικάκι θα ερχόταν από τις 8 και μπορεί ο πιο άσημος τραγουδιστής να εμφανιζόταν στις 10:05…

Ο πρώην Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης βραβεύει τη Βίκυ Μοσχολιού για την προσφορά της στην πόλη

Αυτό που την ενδιέφερε ήταν το πως θα διασκεδάσει ο κόσμος, κυκλοφορούσε μέσα στο μαγαζί, περνούσε από τραπέζι σε τραπέζι για να μιλήσει με τον κόσμο. Πολλές φορές, γύρω στις δύο το βράδυ, ερχόταν κάποιες παρέες και μόλις τους έβλεπε η Βίκυ, ενώ ήταν στο τέλος του προγράμματός της, τους καλωσόριζε και έλεγε «δώστε μου δέκα λεπτά να πάρω μια ανάσα» και ξανά ανέβαινε στην πίστα.

Θυμάμαι μια φορά είχε γίνει ένα μεγάλος καυγάς για τη… μαρκίζα. Μου είχε στείλει υλικό για να ετοιμάσουμε την κεντρική γιγαντοαφίσα και όταν έρχεται στη Λάρισα, τη βλέπει και αρχίζει να φωνάζει αγριεμένη… φώναζε γιατί ήταν μόνο αυτή στην αφίσα και μας έβαλε να την ξανακάνουμε για να είναι όλο το σχήμα!

Είχε ψυχή, ήταν πολύ συναισθηματική, έκλεινε πάντα με το Πέτρα τη Πέτρα του Ξαρχάκου από την ταινία Λόλα· «του ήλιου σβήστηκε το φως, εχάθει το φεγγάρι και πάει το παλικάρι» τραγουδούσε και κάθε βράδυ κατέβαινε από τη σκηνή με κλάματα. Ήταν το τραγούδι με το οποίο άνοιξε ο δρόμος για τη μεγάλη της καριέρα…

Κάθε Πέμπτη πληρωνόταν όλοι για ολόκληρη την εβδομάδα και μόλις έπαιρνε τα χρήματα η Μοσχολιού πήγαινε στο καμαρίνι της, έπαιρνε φακέλους που είχε ήδη έτοιμους και τα μοίραζε… τόσα για τον αδερφό της το Νίκο, τόσα για την αδερφή της, τόσα για τη μάνα της που ήταν μοναχή σε ένα Μοναστήρι στα Μέγαρα που το είχε φτιάξει η Βίκυ, τόσα για τις κόρες της που ήταν στην Πάρο και τέλος ένας φάκελος ήταν πάντα για την Αρετή. Η Αρετή ήταν μια αμερικανίδα δημοσιογράφος που κάποτε της πήρε μια συνέντευξη και δέθηκαν πολύ και έκτοτε την είχε σαν οικονόμο, ζούσαν μαζί. Όταν αποφάσισε να πουλήσει το σπίτι της στους Θρακομακεδόνες, μια πολύ μεγάλη βίλα, την ενδιέφερε να πάρει δύο διαμερίσματα, ένα για εκείνη και ένα για την Αρετή…

Ήταν ένα ιδιαίτερο κράμα η Μοσχολιού· βαθιά θρησκευόμενη αλλά και αθυρόστομη, είχε μια μαγκιά… Δεν έπινε και δεν κάπνιζε ποτέ. Και μετά αρρώστησε, είχε καρκίνο στο πάγκρεας όπως η Βουγιουκλάκη… Μου τηλεφώνησε κάποια στιγμή ο Μπιθικώτσης να με ρωτήσει πως είναι, αλλά δεν είχα ιδέα. Παίρνω αμέσως τηλέφωνο στην Αθήνα, το σηκώνει η Αρετή και μου λέει κ. Μάκη δεν είναι εδώ, λείπει. Ακούγεται τότε η φωνή της Μοσχολιού από το ντούμπλεξ της δεύτερης γραμμής… «Αρετή άσε τις μαλακίες, ο Μάκης είναι!». Ήταν αισιόδοξη, κάναμε σχέδια να έρθει την επόμενη σεζόν πάλι στη Λάρισα, αλλά δεν πρόλαβε…

Λίτσα Διαμάντη…

Την επόμενη χρονιά από τη Μοσχολιού, ο κ. Γουγουρέλας σκεφτόταν για τη σεζόν 2002-2003 ένα σχήμα με την Λίτσα Διαμάντη ή την Πίτσα Παπαδοπούλου. «Την Διαμάντη δεν την γνώριζα και έψαχνα κάποιο κονέ για την προσεγγίσω. Ήταν η χρονιά που εμφανιζόταν στο Να η ευκαιρία, την διαγωνιστική εκπομπή μουσικών ταλέντων στο Mega που έκανε θραύση τότε» λέει ο κ. Μάκης… « Επικοινώνησα τον Γεράσιμο Λαβράνο, τον γνωστό μαέστρο ο οποίος με απογοήτευσε, «ρε Μαέστρο» του είπε η Διαμάντη, όταν της μίλησε σχετικά «ε, όχι και στη Λάρισα. Ξεφτίλα!». Πήρε όμως την Μοσχολιού για να πάρει πληροφορίες, το τηλέφωνο το σήκωσε η Αρετή που της λέει να τρέξει και με τα πόδια να έρθει στη Λάρισα. Μετά από αυτό εμφανίζεται η Λίτσα ένα απόγευμα στο μαγαζί και πετυχαίνει ένα χορό από τις «Φίλες της Αγάπης». Έπαθε πλάκα με όλες τις κυρίες της πόλης με τις τουαλέτες τους και το χώρο του μαγαζιού. Ζήτησε αρχικά ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό, αλλά τα βρήκαμε τελικά οικονομικά και έτσι ξεκίνησε η σεζόν με τη Διαμάντη στη Λάρισα.

Ήταν μεγάλη αρτίστα. Μοσχομύριζε και φορούσε πάντα πολύ εντυπωσιακές τουαλέτες. Ήταν πραγματική bon viveur. Και την τίμησε τη συνεργασία της στη Λάρισα· έκανε πολλές γνωριμίες και φιλίες με επιφανείς Λαρισαίους. Είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση… «πόσες εκδηλώσεις έκανες με τη Βίκυ, 90; Μαζί θα κάνουμε 120 φέτος».

Γινόταν το αδιαχώρητο εκείνη τη χρονιά με τη Λίτσα και μετά από δύο χρόνια ξανά ήρθε για άλλη μια σεζόν με τον Άγγελο Διονυσίου.

Πίτσα Παπαδοπούλου…

«Η Πίτσα ήταν εντελώς διαφορετική» σχολιάζει ο κ. Μάκης  Γουγουρέλας για την Πίτσα Παπαδοπούλου… «Ήταν ένα λαϊκό κορίτσι, πολύ συνεσταλμένο, που έβλεπε δημοσιογράφο και έτρεμε. Δεν ήταν τόσο επικοινωνιακή όσο η Μοσχολιού. Όταν μπήκε στις Βερσαλίες αιφνιδιάστηκε από τα κεντημένα τραπεζομάντιλα και τα κρυστάλλινα ποτήρια…

Το σκεπτικό μου όταν αποφάσισα να φέρω τη Πίτσα ήταν να προσελκύσω και διαφορετικό κόσμο στο μαγαζί, αυτούς που θεωρούσαν τις Βερσαλίες πολύ κυριλέ και ακριβό κέντρο, το ακριβό κουστούμι όπως το λέγαν τότε και εννοούσαν τις δυο τρεις εξόδους το χρόνο που θα κάνει κάποιος φορώντας το ακριβό του κουστούμι….

Γρηγόρης Μπιθικώτσης…

«Όποιος δεν γνώρισε τον Μπιθικώτση έχει χάσει από τη σοφία του ανθρώπου» λέει με ένα σεβασμό στη φωνή του ο κ. Γουγουρέλας… «Ήταν πολύ μεγάλος καλλιτέχνης και είναι τεράστια η παρακαταθήκη που έχει αφήσει στην Ελλάδα.

Από τις Βερσαλίες ξεκίνησε ο γιος του επίσης Γρηγόρης, μου το είχε ζητήσει ο ίδιος ο Μπιθικώτσης και δεν μπορούσα να του το αρνηθώ.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης πατέρας και Γρηγόρης Μπιθικώτσης γιος στην κοπή της πίτας το 2004 μαζί με τον Μάκη Γκουγκουρέλα

Τον ρώτησα κάποια στιγμή γιατί τον έβγαλε και αυτόν Γρηγόρη και μου απάντησε «τον έκανα μεγάλος και ήθελα να υπάρχει πάντα ένας Γρηγόρης Μπιθικώτσης στο σπίτι».

Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και λοιποί βουλευτές…

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν περάσει από τις Βερσαλίες, μέχρι και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Όταν γινόταν οι μεγάλες εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Κιλελέρ, μαζευόταν στη Λάρισα σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Βουλής. Στις Βερσαλίες τα κόμματα διοργάνωναν τις μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις και τις χοροεσπερίδες του. Πέρασαν όλοι… Ο Ανδρέας Παπανδρέου δε, ήρθε αρκετές φορές κάνοντας στάση στη Λάρισα στο ταξίδι του από Θεσσαλονίκη για Αθήνα.

Συνεστίαση του ΠΑΣΟΚ και της ΓΕΣΑΣΕ ΠΑΣΕΓΕΣ το 1986. Στη φωτογραφία απεικονίζονται ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Γιώργος Γεννηματάς, ο τότε υπουργός Γεωργίας Γιάννης Ποττάκης, ο τότε υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Άκης Τσοχατζόπουλος, ο τότε πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Στέλιος Μπαζιάνας και ο τότε πρόεδρος της ΠΑΣΕΣΕΣ Βαγγέλης Σκουλάς
Συνεστίαση του ΠΑΣΟΚ και της ΓΕΣΑΣΕ ΠΑΣΕΓΕΣ το 1986. Στη φωτογραφία απεικονίζονται με τη σειρά ο τότε υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Άκης Τσοχατζόπουλος, ο τότε πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Στέλιος Μπαζιάνας, ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, ο τότε πρόεδρος της ΠΑΣΕΣΕΣ Βαγγέλης Σκουλάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης
Στη φωτογραφία απεικονίζονται ο ευρωβουλευτής Παρασκευάς Αυγερινός και οι διατελέσαντες υπουργοί της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 1986: ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Γιώργος Μωραΐτης ,ο υφυπουργός Υγείας Γιάννης Φλώρος και ο τότε Νομάρχης Λάρισας Απόστολος Βλασιάδης. Σε δεύτερο πλάνο διακρίνονται το μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ Τώνης Πέτσας, ο πρώην ευρωβουλευτής της ΕΔΑ Σπύρος Κολοκοτρώνης, ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Οικονόμου και ο υφυπουργός Γεωργίας και πρώην Δήμαρχος Βόλου Δημήτρης Πιτσιώρης
Ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
Σε συνεστίαση της ΝΔ της δεκαετίας του ΄80 διακρίνεται μεταξύ άλλων ο υπουργός Κυβέρνησης της ΝΔ Σωτήρης Κούβελας
Σε συνεστίαση της ΝΔ της δεκαετίας του ΄80 διακρίνεται μεταξύ άλλων ο Άρης Σπηλιωτόπουλος σε νεαρή ηλικία και ο νυν βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος

Ακούγοντας τον κ. Μάκη Γουγουρέλα να θυμάται, να διηγείται και να αναπολεί και ανατρέχοντας στο φωτογραφικό του αρχείο, συνειδητοποίησα πως δεν μου μιλούσε μόνο για τις Βερσαλίες, αλλά για μια ολόκληρη εποχή της Λάρισας και της Ελλάδας γενικότερα. Τον ευχαριστώ πολύ.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες