ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το onlarissa.gr σας ταξιδεύει στην παραλιακή οδό Ρακοπόταμος – Κεραμίδι – Νέα μαγευτική διαδρομή περιμένει τους Λαρισαίους (φωτό – βίντεο)

Το onlarissa.gr διέσχισε τα πρώτα χιλιόμετρα της παραλιακής οδού Ρακοπόταμος – Κεραμίδι, τα οποία είναι ακόμη σε χωμάτινη μορφή, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του δρόμου συνολικού μήκους 12 χλμ. που ενώνει τον παραλιακό άξονα των νομών Λάρισας και Μαγνησίας

Πρόκειται για τα πρώτα 6,5 χιλιομέτρα από τα 12 συνολικά, τα οποία ακολουθούν την ακτογραμμή και προσφέρουν στον ταξιδιώτη τοπία απίστευτου αισθητικού κάλους, καθώς η θέα του παραλιακού δρόμου προς το Αιγαίο είναι μαγευτική.

Ρεπορτάζ: Εύη Μοτσαροπούλου – Αθανασία Παύλου

Η σύνδεση των δύο νομών, Λαρίσης και Μαγνησίας με τη δημιουργία παραλιακού δικτύου μόλις 12 χλμ. υπήρξε αίτημα και όραμα ετών για την θεσσαλική περιφέρεια προς μια προοπτική παράλληλης ανάπτυξης ιδιαίτερης αγροτικής παραγωγής και ήπιου τουρισμού. Ο δρόμος σύντομα θα συνδέσει το Ρακοπόταμο με το Κεραμίδι Πηλίου και θα αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου ορεινού δικτύου από νότο προς βορρά και δη Αργαλαστή, Ζαγορά, Αγιά, Πυργετός.

Το έργο, το οποίο θεωρείται το δυσκολότερο τεχνικά έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας,  χωροθετείται εντός των διοικητικών των Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας. Η οδός έχει συνολικό μήκος περίπου 12,10 χλμ., εκ των οποίων 5,5 χλμ. υπάγονται στην Π.Ε. Μαγνησίας και 6,6 χλμ. στην Π.Ε. Λάρισας. Η χάραξη έχει την αρχή της ανάμεσα στους οικισμούς «Κεραμίδι» και «Καμάρι» και προσεγγίζει τα όρια του Νομού Λάρισας, και καταλήγει στην περιοχή Ν.Α. Λάρισας «Διασταύρωση Σκλήθρου – όρια Νομού», δηλαδή στη διασταύρωση της οδού προς Σκλήθρο. Το έργο τοποθετείται εντός των ορίων των περιοχών Natura και συγκεκριμένα στη Ζώνη Β1 της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ ή SAC) με κωδικό GR1420004 της προστατευόμενης περιοχής Κάρλα – Μαυροβούνι – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Νεοχώρι η οποία είναι και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ ή SCI) και υπάγεται ταυτόχρονα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ ή SPA) με κωδικό GR1420006 Όρος Μαυροβούνι καθώς είναι επίσης και Καταφύγιο άγριας ζωής – όρος Μαυροβούνι με κωδικό Κ231 και υπόκειται σε αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου άγγιξε τα 15 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η διαδικασία έχει ξεκινήσει πριν από 14 χρόνια, περνώντας “μέσα από 40 κύματα”.

Ειδικότερα, για να καταστεί υλοποιήσιμο το έργο εκπονήθηκε μελέτη ποσού 1.280.570,22 ευρώ με διαγωνισμό ανοιχτής διαδικασίας το 2007 . Η σύμβαση ανάθεσης εκπόνησης της μελέτης υπογράφηκε την 6η Νοεμβρίου 2008, ενώ το φυσικό αντικείμενο της μελέτης ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2016. Οι περιβαλλοντικοί όροι, στο συγκεκριμένο έργο, ήταν καθοριστικοί για τη χάραξη και τα χαρακτηριστικά της οδού και άλλαξαν την πορεία εκπόνησης της μελέτης. Η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων καθυστέρησε σημαντικά την ολοκλήρωση της μελέτης ( για την έκδοση της ΠΠΕ από 3-4-2009 έως 9-11-2011) και η ΑΕΠΟ από 27-12-2012 έως 11-12- 2014).

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο που μας δίνουν μια γεύση της εκπληκτικής διαδρομής:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες