ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Η Άννα Βαγενά στο onlarissa.gr για τα 3 καυτά θέματα της επικαιρότητας: Αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια – Νόμος περί συναθροίσεων – #metoo και Θέατρο

Η Άννα Βαγενά, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας και ηθοποιός μιλά για τα τρία καυτά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Συνέντευξη στην Εύη Μποτσαροπούλου

Η Λαρισαία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Άννα Βαγενά τοποθετείται σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και την ανάγκη ή μη αστυνόμευσης στα Πανεπιστήμια, για το αν υπάρχει και ποιος δέχεται τελικά το ρίσκο των συναθροίσεων εν μέσω πανδημίας και τέλος για τη σκοτεινή πλευρά του ελληνικού θεάτρου. Η κα Βαγενά απάντησε γραπτώς σε ερωτήσεις που της εστάλησαν, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω διαλόγου και αντιλόγου.

Κυρία Βαγενά, ποια είναι η θέση σας για το επίμαχο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνόμευσης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας; Ποια είναι η αντιπρότασή σας για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων πέραν της πανεπιστημιακής αστυνομίας;

Η θέση μου είναι ξεκάθαρη και την είπα και στην ομιλία μου στην Βουλή στη συζήτηση του εν λόγω Νομοσχεδίου. Είναι η ίδια με την θέση της πλειοψηφίας των Πρυτάνεων καθώς και των συλλόγων του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας :

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην προωθούμενη από την ελληνική κυβέρνηση δημιουργία ειδικών σωμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, με αρμοδιότητα την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων εντός των χωρών των Α.Ε.Ι.

Θεωρούμε ότι η φύλαξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα αστυνόμευσης και να παρέχεται από ειδικά σώματα υπαγόμενα στην Ελληνική Αστυνομία, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή σε οποιοδήποτε άλλο φορέα, αλλά πρέπει να οργανώνεται από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, στα πλαίσια της πλήρους αυτοδιοίκησής του.

Τονίζουμε ότι την ουσιαστική και ασφαλή φύλαξη των χώρων των πανεπιστημίων υποχρεούται να οργανώσει και να ενισχύσει η κάθε ακαδημαϊκή κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε Α.Ε.Ι. (χωροταξικές/πληθυσμιακές κ.α.). Η φύλαξη και η προστασία των πανεπιστημιακών χώρων θα επιτευχθεί με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού  που θα υπηρετεί στο κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα. Το προσωπικό αυτό θα πρέπει να λαμβάνει κατάλληλη και πιστοποιημένη κατάρτιση, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην ιδιαιτερότητα του Πανεπιστημιακού περιβάλλοντος, να εποπτεύεται και να λογοδοτεί άμεσα στο Πρυτανικό Συμβούλιο και γενικότερα στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέσω της Συγκλήτου. Σε καμία πάντως περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελεί «ειδικό σώμα ασφαλείας» με αστυνομικά καθήκοντα.»

Η ΝΔ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση έχει κατάσυκοφαντίσει το σύνολο των Πανεπιστημίων χαρακτηρίζοντάς τα ως κέντρα ανομίας και παραβατικότητας. Έχει κατατρομοκρατήσει την ελληνική οικογένεια, τα παιδιά και τους γονείς ότι αν φοιτήσουν σε κάποια από αυτά τα Πανεπιστήμια, το λιγότερο που θα τους συμβεί είναι να «βιαστούν» ή να «πέσουν στα ναρκωτικά».

Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι όλα αυτά συμβαίνουν στα Πανεπιστήμια, μπορεί γιατί η ίδια έχει καταργήσει το Πανεπιστημιακό άσυλο, να στείλει όσους αστυνομικούς χρειάζονται όσες φορές αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να απαλλάξουν τα Πανεπιστήμια από την ανομία. Γιατί δεν το κάνει δυο χρόνια τώρα που έχει καταργήσει το άσυλο; Θα σας πω εγώ γιατί. Επειδή εκείνο που πραγματικά την ενδιαφέρει είναι να ελέγχει τους χώρους των Πανεπιστημίων μέσω της αστυνομίας και των «ηλεκτρονικών χαφιέδων» που θα εγκαταστήσει μόνιμα σ΄αυτό, ελέγχοντας έτσι το φοιτητικό κίνημα. Πρέπει όμως να γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, ότι κατατρομοκρατημένοι πολίτες είναι συνήθως πολίτες καταστροφικοί για τον εαυτό τους και για τους άλλους. Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν με ελευθερία, αποδοχή και εμπιστοσύνη σπάνια γίνονται παραβατικοί.

Σε τι διαφέρει η αστυνόμευση στα πανεπιστήμια με την αστυνόμευση στο Κέντρο της Αθήνας και δη στο Μεταξουργείο, όταν το 2018, επί Κυβέρνησης Σύριζα, διαμαρτυρόμενη για την κατάσταση με τη διακίνηση ναρκωτικών έξω από το θέατρό σας, δηλώσατε «δυστυχώς στα χρόνια που είμαστε κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με την άσχημη κατάσταση του εμπορίου και της χρήσης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, κάτω από την Ομόνοια. Η υπομονή όλων όσων κατοικούμε κι εργαζόμαστε στην περιοχή έχει δικαιολογημένα νομίζω εξαντληθεί. Σας παρακαλώ μην μου απαντήσετε ότι θα γίνει σύσκεψη για αυτό το θέμα, γιατί από συσκέψεις έχουμε χορτάσει όλα αυτά τα χρόνια». Η υπομονή σας δεν έχει εξανλτηθεί με τις εικόνες βίας, τους βανδαλισμούς, τις επιθέσεις κατά πανεπιστημιακών και τη διακινήση ναρκωτικών εντός των πανεπιστημιακών χώρων;

Όπως λέτε και εσείς έχω διαμαρτυρηθεί έντονα εδώ και 20 χρόνια που κατοικώ και εργάζομαι στο Μεταξουργείο, για το θέμα της παραβατικότητας και της εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας, σε όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις και δημοτικές και αστυνομικές αρχές. Έχω καλέσει στην Βουλή όπως αναφέρετε και εσείς, όταν ήμασταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, και τον Υπουργό προστασίας του πολίτη κύριο Τόσκα, να απαντήσει σε ερώτησή μου για το θέμα. Προς τιμήν του ήρθε. Έχω καλέσει και τον κ. Χρυσοχοΐδη, απέφυγε να έρθει.  Έστειλε τον τότε υφυπουργό τον κύριο Κουμουτσάκο. Έχω λοιπόν κάθε δικαίωμα «δια να ομιλώ». Ξέρετε ποια είναι η διαφορά?

Ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο κ Χρυσοχοΐδης πρεσβεύουν το δόγμα «νόμος και τάξη» αλα καρτ, δηλαδή όπου τους συμφέρει, π.χ. στα Εξάρχεια, στις καταλήψεις, σε μαθητές και πολίτες στις διαδηλώσεις, τώρα στα Πανεπιστήμια, ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ. Γιατί δεν μπορούν ή δεν θέλουν; Και οι δύο εκδοχές είναι το ίδιο αποκρουστικές.

Είμαι απόφοιτητος της νομικής σχολής του ΑΠΘ. Σε ταξίδια σε άλλες ευρωπαικές χώρες έχω νιώσει συχνά μειονεκτικά αντικρύζοντας στους πανεπιστημιακούς χώρους με αποκορύφωμα τη σκέψη μου μπροστά στην Ecole Polytechnique Federale της Λωζάνης «γιατί εγώ στερήθηκα μια αντίστοιχη εμπειρία;». Δεν δικαιούνται και οι έλληνες φοιτητές να βιώνουν το κατάλληλο περιβάλλον που προάγει τη διαδασκαλία, την ελευθερία της σκέψης και τη διδασκαλία στα ελληνικά πανεπιστήμια;

Λέτε στην ερώτησή σας ότι έχετε ζηλέψει τα ξένα Πανεπιστήμια και έχετε νιώσει μειονεκτικά απέναντί τους. Για ποιο ακριβώς πράγμα νοιώθετε μειονεκτικά για την τάξη και την καθαριότητα που δεν έχουν τα δικά μας Πανεπιστήμια;  Δεν νοιώθετε μειονεκτικά για την ελλιπή χρηματοδότηση τους; Δεν αγανακτείτε που η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να προσλάβει διδακτικό και διοικητικό προσωπικό για τα Πανεπιστήμιά μας, προσλαμβάνει ειδικούς φρουρούς;

Έχει υπάρξει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Σύριζα σχετικά με το νόμο περί συναθροίσεων. Εσείς δέχεστε το ρίσκο μετάδοσης του κορονοϊού στις συναθροίσεις εν μέσω πανδημίας, ειδικά με την έξαρση που παρατηρείται αυτή την περίοδο; Αν κάποιοι νοσήσουν και πάνε στις ΜΕΘ δεν θα στερήσουν κρεβάτια από τον υπόλοιπο ελληνικό πληθυσμό;

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατά την προσφιλή της τακτική παραποίησε τα λόγια του κυρίου Τσίπρα σε συνέντευξή του, προσπαθώντας να φορτώσει στο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα. Είναι φανερό ότι τρόμαξε με τις μαζικές κινητοποιήσεις καθηγητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών. Ο κορονοϊός κατά την κυβέρνηση κολλάει στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά δεν κολλάει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που παστώνει τον κόσμο σαν σαρδέλες. Δεν κολλάει στα σχολεία που άνοιξαν και έκλεισαν τόσες φορές με τον ίδιο αριθμό μαθητών ανά τάξη και ανά θρανίο. Δεν κολλάει στους δρόμους των μεγάλων πόλεων όταν ανοίγει τα εμπορικά καταστήματα Κυριακές και γίνεται «πατείς με πατώσε». Δεν κολλάει τέλος στα κορονογεύματα του Πρωθυπουργού στην Ικαρία ούτε στις ανέμελες βόλτες του στην Πάρνηθα. Όσο για τις ΜΕΘ που θα λείψουν αν κάποιοι νοσήσουν στις διαδηλώσεις αφήστε το, μας έχει χορτάσει ΜΕΘ και ειδικευμένο προσωπικό η κυβέρνηση.

Η διαδρομή σας στο θέατρο υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική. Πως τοποθετείστε σχετικά με τις αποκαλύψεις για σεξουαλικές παρενοχλησείς στο χώρο του θεάτρου; Παύει να υπάρχει η καλλιτεχνική αξία και το έργο ενός ηθοποιού που υπήρξε θύτης σεξουαλικής παρενόχλησης; Έχει να χάσει, για παράδειγμα, το Εθνικό Θέατρο μετά την παραίτηση Λιγνάδη; Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδάυρου από μη συμμετοχή του Κιμούλη;

Δυστυχώς οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις στους χώρους εργασίας και όχι μόνο του Θεάτρου είναι υπαρκτό φαινόμενο. Μακάρι όλοι όσοι έχουν υποστεί τέτοιες παρενοχλήσεις να βρίσκουν το κουράγιο να τις καταγγέλλουν.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες