ΛΑΡΙΣΑ

Ε. Λιακούλη: Αβοήθητοι χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και αδύναμοι πολίτες

Σε ερώτηση , λεπτομερή καταγραφή και συνολική παρέμβαση προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με συναδέλφους της, σε σχέση με την ανάγκη άμεσης παρέμβασης από πλευράς της Πολιτείας, για τους χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους και αδύναμους οικονομικά πολίτες, οι οποίοι χωρίς καμία κρατική στήριξη καλούνται να αντιμετωπίσουν τις εξοντωτικές συνθήκες των απανωτών lockdowns.

Η ερώτηση κατατέθηκε προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, κ.Χατζηδάκη και Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα και στο κείμενο της ερώτησης, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει τα εξής:

«Η πανδημία του κορωνοϊού – COVID-19 εδώ και 11 μήνες έχει πλήξει όλους τους τομείς της οικονομίας, τους κλάδους της αγοράς εργασίας και το εργατικό δυναμικό που δραστηριοποιείται σε αυτούς. Ενόψει του τρίτου κύματος της πανδημίας και με την επιβολή νέου lockdown, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, πλην όμως, φαίνεται πως έκρινε, ότι κάποιες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες μπορούν να αποκλειστούν από τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, που έχουν ληφθεί έως τώρα.

Συγκεκριμένα, σήμερα καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί για :

1. Τους μακροχρόνιους ανέργους από 24 μήνες και πάνω.

2. Τους εργαζόμενους που απασχολούνται με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ για το διάστημα που βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας η υπηρεσία στην οποία απασχολούνται

3. Τους εποχιακά εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τα 50 ένσημα, αλλά οι επιχειρήσεις που εργάστηκαν «έχασαν» τυπικά τον εποχιακό χαρακτήρα σύμφωνα με το νόμο, Τουριστικές Επιχειρήσεις, Αφορολόγητα κλπ λόγω κορωνοϊού και ανατροπής των δεδομένων.

4. Τους εργαζόμενους που έκαναν μονομερή αίτηση για αναστολή σύμβασης και ακόμα στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ δεν φαίνονται να έχουν ένσημα με αποτέλεσμα, ενώ δικαιούνται επιδομάτων, να μην μπορούν να τα πάρουν.

5. Τους εποχιακά εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό που εργάστηκαν για πρώτη φορά το 2020 ή που δεν είχαν εργαστεί το 2019 π.χ. λόγω εγκυμοσύνης και που προκειμένου να επιδοτούνται για πρώτη φορά επιδότηση ανεργίας, φαίνεται ότι πέραν των απαιτούμενων 50 ενσήμων για το τρέχον έτος, καλούνται παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα πριν από την έναρξη της επιδότησης έτη ως νέοι επιδοτούμενοι κάτι που κατέστη στις περισσότερες περιπτώσεις ανέφικτο

6. Τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μετά την 4η Νοεμβρίου 2020 και τίθενται σε αναστολή εργασίας

7. Τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, που λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, αποκλείονται από την χορήγηση των 400 ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011

8. Τους εργαζόμενους στον τουρισμό κλπ που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν για το 2020 τα 50 ημερομίσθια εργασίας όπως προβλέπεται από το νόμο, ενώ είχαν υπερκαλύψει το 2019

9. Τους εργαζόμενους με τίτλο κτήσης ή εργόσημο

10. Τους εργαζόμενους σε μακροχρόνια επίσχεση εργασίας

11. τους εργαζόμενους από τα νυκτερινά μαγαζιά (κέντρα διασκέδασης)

12. Τους εργαζόμενους με συμβάσεις μίας μέρας (ΕΞΤΡΑΤΖΗΔΕΣ)

13. Τους εποχικά εργαζόμενους σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς.

14. Τους εργαζόμενους μιας σειράς επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στους πληττόμενους, άλλα έχει μηδενιστεί το έργο τους όπως μεταλλεργάτες, ναυπηγοξυλουργοί κλπ.

15. Τις αγρότισσες και επαγγελματίες μητέρες ανήλικων παιδιών και παιδιών με αναπηρία που δεν εντάσσονται στα μέτρα ειδικού σκοπού.

16. Τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους τους που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές και οι ΚΑΔ τους δεν έχουν ενταχθεί στους πληττόμενους.

17. Τους αγρότες των πληττόμενων κλάδων.

18. Όσους εκκρεμεί η έκδοση απόφασης συνταξιοδότησης (ακόμη και αυτούς που αναμένουν τη σύνταξή τους και δεν έχουν λάβει ούτε προσωρινή).

Δεδομένου ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι καταστροφικές για τους εργαζόμενους που έχουν εξαιρεθεί από την παροχή οικονομική ενίσχυσης από το Κράτος και οι οικονομικές και ψυχικές τους αντοχές εξαντλούνται, ρωτώ τους συναρμόδιους κ.κ. Υπουργούς για το προτίθενται να λάβουν συμπληρωματικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων, ανέργων, επαγγελματιών και συνταξιούχων συμπολιτών μας αλλά και να εντάξουν σε αυτά όλους όσοι μέχρι σήμερα εξαιρούνται»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες