ΛΑΡΙΣΑ

Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών Λάρισας: Απαιτούμε – Διεκδικούμε – Προχωράμε σε νέα κινητοποίηση

Σε ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών Λάρισας, επισημαίνονται τα εξής:

Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας. Μείωσε τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%, έκανε 73 λιγότερες προσλήψεις καθηγητών από πέρυσι τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη παραπάνω εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι σπουδές μας είναι σε αναμονή, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο, η πρακτική άσκηση είναι στον πάγο για μεγάλο διάστημα.

Ταυτόχρονα εμείς που μένουμε στις φοιτητικές εστίες τις βλέπουμε καθημερινά να ρημάζουνε, η κατάσταση γίνεται συνεχώς χειρότερη:

· Υπάρχουν χρόνια προβλήματα σε όλα τα κτίρια και τα δωμάτια με υγρασία στους τοίχους, χαλασμένα υδραυλικά κτλ.

· Ο φωτισμός στον εξωτερικό χώρο των εστιών είναι πλέον ανύπαρκτος αφού δεν έχει γίνει καμία επισκευή του εξοπλισμού εδώ και 4 χρόνια με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί τίποτα.

· Έχουμε πολύ κακή πρόσβαση στο ιντερνετ των εστιών αφού και εκεί ο εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος. Με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη δυσκολία να παρακολουθήσουμε μαθήματα, πόσο μάλλον να «δώσουμε» εξεταστική.

· Μειώθηκαν οι ώρες λειτουργίας της λέσχης σίτισης με αποτέλεσμα πολλά παιδία να μην μπορούνε να πάρουνε φαγητό καθόλου μέσα στη μέρα. Ταυτόχρονα οι μερίδες του φαγητού γίνονται μικρότερες καθημερινά και με χειρότερη ποιότητα.

· Όλο το διάστημα της πανδημίας δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία μας από τον ιό μέσα στις εστίες.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η φοιτητική μέριμνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το τελευταίο διάστημα κάνει σοβαρή προσπάθεια, όχι βέβαια για να βρεθεί λύση στα παραπάνω(!), αλλά για το πώς θα διασφαλιστεί οι φοιτητικές εστίες να συνεχίσουν να λειτουργούν μέσα από το χαράτσι που μας επιβάλλουν με μοναδικό στόχο το να εξασφαλίζεται κέρδος από επινοικίαση των δωματείων. Αφού δεν έχει σταματήσει να πιέζει φοιτητές για το πότε θα πληρώσουν το χαράτσι που μας επιβάλλουν (150 και 400 ευρώ).

Αυτό το τονίζουμε γιατί η πλειοψηφία των φοιτητών έχουμε πολύ μικρό εισόδημα.

Δηλαδή σε περίοδο πανδημίας, που εμείς και οι οικογένειες μας έχουμε πληγεί οικονομικά όλο αυτό το διάστημα, με την κατάσταση στις σπουδές μας να χειροτερεύει, με τα προβλήματα στις εστίες να πολλαπλασιάζονται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μας ζητάει άμεσα να πληρώσουμε για το δωμάτιο που μένουμε, που το πήραμε με εισοδηματικά κριτήρια!!!

Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στις σπουδές μας και στις φοιτητικές εστίες!

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να δώσει λύσεις στα παραπάνω προσθέτει νέα εμπόδια στις σπουδές και τη ζωή μας. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη βουλή και θα πάει την επόμενη βδομάδα προς ψήφιση. Που συγκεκριμένα προβλέπει:

-Προχωρούν στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας μέσα στις σχολές μας. Στο να υπάρχουν κάμερες και κάρτες εισόδου. Αντιμετωπίζουν φοιτητές που διεκδικούν τα αυτονόητα για να σπουδάσουν, ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Που προβλέπουν από διαγραφή μέχρι και φυλάκιση του φοιτητή. Και όλα αυτά στο όνομα της ανομίας των πανεπιστημίων. Αξιοποιώντας την διακίνηση ναρκωτικών που υπάρχει στις σχολές μας, που πατάει πάνω στην υποβαθμισμένη ποιότητα της ζωής ενός φοιτητή, ειδικά στις εστίες.

-Βάζουν όριο σπουδών, ν+1/2ν, απειλώντας με διαγραφές χιλιάδες φοιτητές ενώ οι σπουδές μας με δική τους ευθύνη καθυστερούν.

-Προχωρούν σε αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο με σκοπό να πετάξουν εκτός σχολών χιλιάδες μαθητές ώστε να τους ωθήσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση.

-Εξασφαλίζουν πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια. Γι αυτό, παράλληλα με τον τρόπο εισαγωγής, προχωρούν στην αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με σκοπό, μέσα από την διαβάθμιση των τίτλων σπουδών όλων μας, να δικαιώματα να συμπιέζονται προς τα κάτω.

Αν η κυβέρνηση νοιάζεται για την υγεία και για τις σπουδές μας να αποσύρει ΤΩΡΑ το νομοσχέδιο, να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας μας και να ανοίξει τις σχολές μας.

Κάνουμε εξεταστικές χωρίς συγγράμματα, μαθήματα με τηλεκπαίδευση και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μας απειλούν και με διαγραφές με το νέο όριο φοίτησης!Εμείς τους λέμε με τα 30 εκατομμύρια να ανοίξουν οι σχολές μας, όχι για πανεπιστημιακή αστυνομία και για διαγραφές φοιτητών!

Απαιτούμε-Διεκδικούμε:

· Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση!

· Να πάψει κάθε συζήτηση για νέα μέτρα καταστολής, πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτες εισόδου, facecontrol και πειθαρχικά μέτρα. Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών. Όχι στην περαιτέρω αναγνώριση των τίτλων ιδιωτικών κολλεγίων.

· Να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια το εαρινό εξάμηνο, με όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα εργαστήρια και οι πρακτικές ασκήσεις δια ζώσεις, με μέτρα αποφυγής τους συνωστισμού.

· Να μην χαθεί καμία πρακτική άσκηση. Όχι άλλη καθυστέρηση των σπουδών μας.

· Να καταργηθεί το χαράτσι των 150 και 400 ευρώ που μας επιβάλλουν να πληρώνουμε.

· Να έχουμε σταθερή και γρήγορη πρόσβαση στο ιντερνετ των εστιών, να εκσυγχρονιστεί ο εξοπλισμός.

· Να έχουμε πρόσβαση σε ποιοτικό φαγητό, να επανέρθει το κανονικό ωράριο λειτουργίας της λέσχης σίτισης.

· Να καταργηθεί το μέτρο των διδακτικών μονάδων που πετάει φοιτητές εκτός εστιών.

· Να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές για οποιοδήποτε πρόβλημα. Ιδιαίτερα στα υδραυλικά των δωματίων και στον φωτισμό μέσα και έξω από τις εστίες.

Προχωράμε:

Σε κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων της Λάρισας ενάντια στο νομοσχέδιο για την παιδεία. Την Τετάρτη 10/2 στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας μαζί με άλλους φορείς της πόλης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες