ΛΑΡΙΣΑ

Τον Άγιο Τρύφωνα τίμησε την Κυριακή η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης

Τιμήθηκε και φέτος ο Άγιος Τρύφωνας χθες Κυριακή 31 Ιανουαριου 2021, στο ομώνυμο εξωκλήσι, στην περιοχή Παλαιοχώρι (Νομές), από τους ανατολικορωμυλιώτες της Φιλιππούπολης, που εδώ και μερικά χρόνια εορτάζεται σε δικό του χώρο, αφού το παρεκκλήσι του Αγίου χτίστηκε από δωρεές των κατοίκων της Φιλιππούπολης.

Έτσι παραμονή της εορτής του Αγίου τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου μητροπολίτη κκ Ιερώνυμου την συμμετοχή ιερέων της Μητρόπολης, επισήμων όπως ο κ. Κέλλας Χρήστος και αρκετών πιστών.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου, την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος.

Ο Άγιος Τρύφων έζησε στα μέσα του τρίτου αιώνα, στη Λάμψακο της Φρυγίας. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια και για να ζήσει έβοσκε χήνες. Ήταν ευσεβής, ενάρετος και ταπεινός, όπως σημειώνει ο Συναξαριστής και μελετούσε την Αγία Γραφή. Ο Θεός του έδωσε το χάρισμα να θεραπεύει ασθένειες και να διώχνει δαιμόνια. Αναφέρεται ένα θαυμαστό περιστατικό θεραπείας της κόρης του αυτοκράτειρα, η οποία βασανιζόταν από δαιμόνιο. Όταν ανέβηκε στο θρόνο ο Δέκιος, κήρυξε διωγμό εναντίον των Χριστιανών. Καταγγέλθηκε ως χριστιανός και οδηγήθηκε στον έπαρχο Ακυλίνο, στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Φρικτά βασανιστήρια ακολούθησαν την άρνηση του Αγίου να θυσιάσει στους θεούς. Ο Άγιος Τρύφων προσευχόταν στο Θεό, ζητώντας τη συγχώρηση δημίων του. Βλέποντας οι δήμιοι του, ότι δεν μπορούν να τον αναγκάσουν να αρνηθεί το Χριστό, διέταξαν τον αποκεφαλισμό του. Όμως ο Άγιος παρέδωσε την ψυχή του στο Θεό πριν τον αποκεφαλίσουν. Ο Άγιος Τρύφωνας συνδέεται με το κρασί επειδή κατάγονταν από μια περιοχή που ήταν από τους μεγαλύτερους αμπελότοπους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Οι ανατολικορωμυλιώτες τιμούνε τον Άγιο ως προστάτη των αμπελουργών και λάχανοπαραγωγών. Σε πολλά μέρη όπου έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες από την Αν. Ρωμυλίας διοργανώνονται θρησκευτικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν τον Άγιο. Οι Φιλιππουπολίτες, τιμούν ιδιαίτερα τον Άγιο Τρύφωνα, καθώς οι παραδόσεις και τα έθιμα που μετέφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, παραμένουν ζωντανές. Σχεδόν σε όλα τα σπίτια αυτών που ασχολούνται με τη γεωργία υπάρχει εικόνισμα του Αγίου.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαχανοπαραγωγών Φιλιππούπολης, όπως κάθε χρόνο, οργάνωσε μαζί με την εκκλησιαστική επιτροπή του ναού και την παρουσία της Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης, εκδηλώσεις για να τιμήσει Την μνήμη του.

Φέτος λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού εξάπλωσής της, οι εκδηλώσεις περιορίστηκαν αποκλειστικά στο θρησκευτικό τυπικό.

Η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης συμμετείχε με μέλη του Δ.Σ., τακτικά μέλη και μέλη των χορευτικών τμημάτων της, τιμώντας τον Άγιο. Για το λόγο αυτό ευχαριστεί τα μέλη των χορευτικών ομάδων που για ακόμη μια χρονιά παραβρέθηκαν, κάνοντας ιδιαίτερη τη γιορτή ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου θα μας δοθεί η δυνατότητα να τιμήσουμε τον Άγιο με περισσότερες εκδηλώσεις.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες