ΛΑΡΙΣΑ

Συνάντηση Χρ. Κέλλα με ΥΠΑΑΤ Λιβανό: Ατζέντα με αποζημιώσεις και κτηνοτροφία

Για τα εκκρεμή ζητήματα του αγροκτηνοτροφικού κόσμου του νομού Λάρισας ενημέρωσε τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, στην πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών στο Υπουργείο, σε μία αναλυτική συζήτηση, που διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα.

Σε πρώτο πλάνο, το χρονοδιάγραμμα πληρωμών των ενισχύσεων των κλάδων που επλήγησαν από τον covid-19, οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε ο “Ιανός”, η πληρωμή των ΠΣΕΑ του 2017, που εκκρεμούν για δήμους του ν. Λάρισας, καθώς και οι αποζημιώσεις από τον παγετό του περασμένου Μαρτίου.

ΠΣΕΑ 2017 – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ COVID

Ο Χρήστος Κέλλας υπενθύμισε στον Υπουργό την ανάγκη άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων – μέσω των ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) του 2017- στους παραγωγούς αμυγδάλου και ελιάς της Ελασσόνας, της Λάρισας, της Αγιάς και του Κιλελέρ αλλά και στους ελαιοπαραγωγούς του δήμου Τεμπών για την ανασύσταση των δέντρων τους (κυρίως περιοχή Γόννων), με τον  κ. Λιβανό να ενημερώνει τον Λαρισαίο πολιτικό ότι ολοκληρώνονται τα πορίσματα και θα κοινοποιηθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αναφορικά με τους κλάδους που επλήγησαν από τον covid 19, ο κ. Κέλλας έκανε ειδική αναφορά στους χοιροτρόφους, τονίζοντας πως η Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος έχει καταθέσει μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στον χοιροτροφικό κλάδο, ζητώντας τη λήψη ενισχυτικών μέτρων.

ΠΑΓΕΤΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ – DE MINIMIS ΣΤΑ ΑΧΛΑΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Για τον παγετό του Μαρτίου του 2020, ο Υπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή ότι σύντομα θα ανακοινωθούν τα πορίσματα και θα προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων, ενώ συζητήθηκε σχετικά και το αίτημα των αχλαδοπαραγωγών της επαρχίας Τυρνάβου για αποζημίωση μέσω του προγράμματος de minimis, λόγω του παγετού που έπληξε την περιοχή στις 17 Μαρτίου του 2020.

ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης, με επιπλέον χρηματοδότηση που θα προκύψει από την ενδιάμεση περίοδο 2021-2023 ή μέσω των ενισχύσεων για τον covid, με τον κ. Λιβανό να απαντά πως η εξέλιξη του ζητήματος είναι και συνάρτηση των κοινοτικών οδηγιών.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΟΣΚΗΣΗΣ

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος (εισαγωγές από την Ρουμανία) αλλά και για την επιβάρυνση των κτηνοτρόφων από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών. Σχετικά με την πορεία των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, η ολοκλήρωση των οποίων έχει παραταθεί για δύο χρόνια και υλοποιείται από τις περιφέρειες, ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι “το Υπουργείο παρακολουθεί συνεχώς και με τη δέουσα προσοχή την όλη διαδικασία και όπου χρειαστεί οι Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ θα συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια”.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης Λιβανού- Κέλλα υπήρξε επικοινωνία του Υπουργού -μέσω τηλεφώνου- με τοπικούς εκπροσώπους παραγωγικών φορέων για την παροχή επιπλέον στοιχείων επί των αιτημάτων τους.

Ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε τον Χρήστο Κέλλα για την λεπτομερή ενημέρωση που του παρείχε επί όλων των αγροτικών ζητημάτων και δεσμεύτηκε να απαντήσει σύντομα αναλυτικά.

Από την πλευρά του, ο Λαρισαίος πολιτικός τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Θεσσαλία, για να ενημερωθεί κι απευθείας από τους παραγωγούς για τα προβλήματά τους, πρόσκληση την οποία ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αποδέχτηκε με χαρά, μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες