ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Φάουτσι : Πρέπει να αναβαθμιστούν τα εμβόλια λόγω των μεταλλάξεων

Προβληματισμένος με την βρετανική μετάλλαξη που πλέον έχει επισκεφτεί και τις ΗΠΑ φάνηκε ο δρ. Άντονι Φάουτσι.

Ο Αμερικανός ειδικός σε δηλώσεις του στο CBS την Κυριακή προειδοποίησε ότι νέα δεδομένα δείχνουν ότι το βρετανικό στέλεχος του COVID-19 θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο.

«Πρέπει να υποθέσουμε τώρα ότι αυτό που κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αύξηση της μολυσματικότητας, που σημαίνει ότι η δύναμη του ιού προκαλεί περισσότερες ζημιές, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου», δήλωσε ο Φάουτσι.

Ο Φάουτσι ανέφερε ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν αρχικά ότι η νέα μετάλλαξη δεν ήταν πιο θανατηφόρα, ωστόσο αυτό αντιστράφηκε μετά από μια μελέτη που έδειξε ότι ήταν περίπου 30% πιο θανατηφόρα σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Ανησυχία για τη βρετανική μετάλλαξη

Το μέσο ποσοστό θανάτου μεταξύ 60χρονων στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν περίπου 10 ανά 10.000.

Αλλά με το νέο στέλεχος, υπήρξαν περίπου 13 ή 14 θάνατοι στον ίδιο πληθυσμό, ανέφερε η USA Today.

«Θέλουμε να δούμε τα δεδομένα μόνοι μας, αλλά έχουμε κάθε λόγο να τα πιστεύουμε. Είναι μια πολύ ικανή ομάδα », είπε ο Φάουτσι.

Το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον 22 πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο Φάουτσι είπε ότι τα διαθέσιμα εμβόλια COVID-19 φαίνεται ότι εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής, αν και παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρχει μία πολύ «πολύ μικρή μείωση» στην προστασία.

Μεταλλάξεις και εμβόλια

Πάντως ο ίδιος τόνισε πως είναι «λίγο πιο ανησυχητικό» όταν πρόκειται για ένα άλλο στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική – το οποίο φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικό στο εμβόλιο.

«Φαίνεται ότι μειώνει περισσότερο την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά είμαστε ακόμα σε αυτό το επίπεδο που τα εμβόλια έχουν μεγαλύτερο πλεονέκτημα από τις μεταλλάξεις», δήλωσε ο Φάουτσι.

«Αυτό που ίσως χρειαστεί να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να τροποποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε τα εμβόλια», πρόσθεσε.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις