ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Πέντε ποδηλατικές διαδρομές με αφετηρία τη Λάρισα για να ξεφύγουμε από το άγχος της πανδημίας (φωτο – χάρτες)

Τους τελευταίους μήνες της πανδημίας και ειδικά την περίοδο των δύο lockdown, οι Λαρισαίοι επέλεξαν τις βόλτες με τα ποδήλατα, ως μια μέθοδο άσκησης αλλά και διαφυγής από τη δύσκολη πραγματικότητα. Πολλές μελέτες που εκπονήθηκαν αυτή την περίοδο αποδεικνύουν την συμβολή της άσκησης και της επαφής με τη φύση στη μείωση του στρες του εγκλεισμού και του φόβου για τον κορωνοϊό.

Ρεπορτάζ: Εύη Μποτσαροπούλου

Ωστόσο, οι Λαρισαίοι χρησιμοποιούν ποδήλατα πολύ πριν την πανδημία. Οι περισσότεροι ποδηλατούν για να μετακινηθούν εντός της πόλης και για μικρές βόλτες συνήθως στην κοίτη του Πηνειού στο Αλκαζάρ.

Παράλληλα όμως, η πόλη αριθμεί τρεις ποδηλατικούς συλλόγους με μέλη πάνω από διακόσια άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται αθλητές ποδηλάτες και μικτοί ποδηλάτες, όπως ονομάζονται όσοι ποδηλατούν συστηματικά και προπονούνται χωρίς να είναι αθλητές για να κάνουν τις εξορμήσεις τους στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Συχνά θα συναντήσει κανείς παρέες των 3-4 έως 8-10 ατόμων. Κατά περιόδους, οργανώνονται ειδικές προπονήσεις αθλητών και μη ποδηλατών που φτάνουν τα 20 άτομα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο onlarissa.gr Λαρισαίοι που ασχολούνται συστηματικά με την ποδηλασία, μπορεί ένας ερασιτέχνης, μετά από προπόνηση ενός μηνός περίπου να δύναται να κάνει μια διαδρομή 30 χλμ. στις πεδινές περιοχές γύρω από τη Λάρισα, ενώ για φτάσει τις αποστάσεις 50χλμ. χρειάζεται τρίμηνη προπόνηση.

Στις πεδινές διαδρομές γύρω από την πόλη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ποδήλατα πόλης με τον κατάλληλο βέβαια εξοπλισμό, όπως κράνος, ειδική ενδυμασία και φωτάκια. Για τις πιο απαιτητικές διαδρομές απαιτείται ποδήλατο δρόμου και ειδικός εξοπλισμός.

Οι κλασικές διαδρομές με τις οποίες μπορεί να ξεκινήσει όποιος ενδιαφέρεται να επενδύσει στην ποδηλασία, είναι το Λάρισα-Νίκαια και το Λάρισα-Αμπελώνας που κυμαίνονται περίπου στα 20χλμ.

Η αίσθηση της ελευθερίας και η επαφή με τη φύση συμβάλει στην ψυχολογική αποσυμπίεση, υποστηρίζουν οι λάτρεις της ποδηλασίας και τονίζουν τη σημασία της προσωπικής πρόκλησης για σταδιακούς στόχους.

Το onlarissa.gr σας προτείνει πέντε διαδρομές εντός της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, οι οποίες ξεκινούν από 35 χλμ. περίπου με διάρκεια γύρω στη μιάμιση ώρα και φτάνουν σε απαιτητικές διαδρομές 120 χλμ. που αγγίζουν τις πέντε ώρες ποδηλασίας:

1η Διαδρομή: Νίκαια – Άγιοι Ανάργυροι – Μεσοράχη

Η συνολική διαδρομή είναι 36,1 χλμ., με μέση προβλεπόμενη διάρκεια τις 1 ώρα και 28 λεπτά και μέγιστο υψόμετρο τα 208 μέτρα.

Είναι μια από τις πρώτες διαδρομές που μπορεί να διανύσει ένας Λαρισαίος ποδηλάτης, η οποία έχει ως αφετηρία τη Λάρισα· από την Νίκαια κατευθύνεσαι στους Αγίους Αναργύρους και από εκεί στη Μεσοράχη και εν συνεχεία επιστρέφεις στη Λάρισα μέσω της οδός Καρδίτσης.

 

2η Διαδρομή: Φαλάνη-Βρυότοπος-Αμπελώνας-Λάρισα

Η συνολική διαδρομή είναι 39,5 χλμ., με μέση προβλεπόμενη διάρκεια τις 1 ώρα και 21 λεπτά και μέγιστο υψόμετρο τα 149 μέτρα.

Με αφετηρία τη Λάρισα κατευθύνεσαι προς Φαλάνη και από εκεί ακολουθείς το δρόμο που τη συνδέει με το Βρυότοπο και μέσω Αμπελώνα επιστρέφεις στη Λάρισα.

3η Διαδρομή: Δοξαράς – Νίκαια

Η συνολική διαδρομή είναι 59,5 χλμ., με μέση προβλεπόμενη διάρκεια τις 2 ώρες και 6 λεπτά και μέγιστο υψόμετρο τα 339 μέτρα.

Με αφετηρία τη Λάρισα κατευθύνεσαι προς Νίκαια και από εκεί φτάνεις Αγίους Αναργύρους και εν συνεχεία Δοξαρά μέσω Κρανώνα, επιστροφή σε Αγίους Αναργύρους και μέσω Μεσοράχης βγαίνεις στον οδό Καρδίτσης επιστρέφεις στη Λάρισα.

4η Διαδρομή: Μεγαλόβρυσο – Ανατολή

Η συνολική διαδρομή είναι 100,4 χλμ., με μέση προβλεπόμενη διάρκεια τις 3 ώρες και 56 λεπτά και μέγιστο υψόμετρο τα 1.159 μέτρα.

Είναι μια διαδρομή για προχωρημένους ποδηλάτες, η οποία έχει ως αφετηρία τη Λάρισα· από την Αγιά ανεβαίνεις στο Μεγαλόβρυσο και από εκεί ακολουθείς τον καινούργιο δρόμο για την Ανατολή και εν συνεχεία επιστρέφεις στη Λάρισα.

Διαδρομή: Μεγαλόβρυσο – Ανατολή

5η Διαδρομή: Καλαμάκι-Σκλήθρο-Αγιόκαμπος

Η συνολική διαδρομή είναι 120 χλμ., με μέση προβλεπόμενη διάρκεια τις 4 ώρες και 56 λεπτά και μέγιστο υψόμετρο τα 1.354 μέτρα.

Πρόκειται επίσης για μια διαδρομή για προχωρημένους ποδηλάτες, η οποία με αφετηρία τη Λάρισα περιλαμβάνει ανάβαση στην Έλαφο και στη συνέχεια Σκλήθρο και εν συνεχεία κατάβαση από Πολυδένδρι σε Αγιόκαμπο και επιστροφή στη Λάρισα

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες