ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Η νέα κουλτούρα του καφέ στη Λάρισα της καραντίνας: Ήρθε για να μείνει;

Την ώρα που ο κλάδος της εστίασης περνά πανελλαδικά πραγματικά δύσκολες ώρες, οι Λαρισαίοι άρχισαν να βρίσκουν εναλλακτικές στις καθημερινές συνήθειες τους, μετρώντας μέχρι σήμερα 152 μέρες με κλειστά τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ.

Ο συνδυασμός του μεγέθους της πόλης, του πεζοδρομημένου κέντρου και της μεγάλης παράδοσης της Λάρισας στην κατανάλωση καφέ συνομολόγησαν ώστε οι Λαρισαίοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να αναπτύξουν νέες συνήθειες στην κατανάλωση καφέ.

Ενώ, τα στατιστικά στοιχεία παγκοσμίως δείχνουν μια σταθερή αυξητική τάση στις online παραγγελίες καφέ και μηχανών καφέ ώστε οι άνθρωποι να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τον καφέ τους στο σπίτι τους, οι Λαρισαίοι προτίμησαν  κατά τη διάρκεια της καραντίνας να συνεχίσουν να πίνουν το καφέ τους εκτός σπιτιού, αλλά πλέον στα όρθια, έξω από τα πολλά καφέ που δουλεύουν με take away στο κέντρο αλλά και περιφερειακά.

Η συνήθεια του γρήγορου καφέ, στα όρθια, δεν φυσικά καινούργια ανακάλυψη. Οι Ιταλοί πίνουν τον καφέ τους, κυρίως espresso, al bango, δηλαδή όρθιοι στον πάγκο του μπαρ, σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Ο καλός espresso πίνεται μέσα στα πρώτα λεπτά από την στιγμή που θα φτιαχτεί. Θεωρούν, οι Ιταλοί, ότι ο μέσος όρος για να πιεις τον καφέ σου είναι το ένα λεπτό, αν και οι γνώστες του καφέ υποστηρίζουν, πως ο espresso είναι σαν σφηνάκι καφέ, το πίνεις σε 25 δευτερόλεπτα για να μη χαθεί το άρωμα και τη γεύση του με δύο γουλιές, μια μεγάλη και μικρή σαν τελεία.

Οι αλλαγές στις καταναλωτικές τάσεις όσον αφορά τον καφέ στη Λάρισα είναι τόσο χωροταξικές όσο και χρονικές. Η κατανάλωση καφέ είναι πλέον μειωμένης διάρκειας· πόση ώρα μπορεί να σταθεί κάποιος όρθιος και έξω στο κρύο, άλλωστε;

Παρόλες τις δύσκολες συνθήκες, οι Λαρισαίοι εξακολουθούν να συνδυάζουν τον καφέ τους με τη συναναστροφή και την κοινωνικοποίηση, όσο βέβαια είναι εφικτή αυτή την περίοδο με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα. Με μάσκες και αποστάσεις πίνουν το καφέ τους στον καθαρό αέρα, στους πεζοδρόμους, έξω από τα καφέ, βρίσκοντας την ευκαιρία να συναντήσουν κάποιο φίλο.

Στο lockdown Νο2 μάλιστα, δημιουργήθηκαν και κάποια νέα στέκια όπου αναπτύσσεται η νέα λαρισαϊκή ανθρωπογεωγραφία…

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες στο πεζόδρομο της Κουμουνδούρου, στην Τρίγωνη Πλατεία, στην Ταχυδρομείου επί της Ρούσβελτ, στη γωνία Κούμα με Παναγούλη και Κούμα με Ρούσβελτ, στην γωνία Παπακυριαζή και Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Αρχαίο Θέατρο, αλλά και σε πολλά άλλα περιφερειακά σημεία.

Αυτό που μένει να δούμε στην πορεία είναι αν οι εικόνες αυτές θα παραμείνουν… Κατά πόσο θα αλλάξει η κουλτούρα του καφέ στη Λάρισα μετά το τέλος της καραντίνας, άραγε;

Εύη Μποτσαροπούλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες