ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Σειρά παίρνει το λιμάνι του Βόλου για ιδιωτικοποίηση

Ποδαρικό με την προκήρυξη τριών διαγωνισμών για την αξιοποίηση των υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας λιμανιών του Βόλου και του Ηρακλείου και τη μακροχρόνια μίσθωση της πρώην αμερικάνικης βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου θα κάνει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στόχος του οποίου είναι η επίτευξη εσόδων 2 δισ. ευρώ για το 2021 από την εκμετάλλευση των ώριμων assets που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του.

Μπορεί η υγειονομική κρίση να «φρέναρε» για λίγο τις διαδικασίες αξιοποίησης των ακινήτων του Ταμείου, ωστόσο, το 2021 αναμένεται να προκηρυχθούν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, τρεις διαγωνισμοί και να συνεχιστούν επτά ακόμη που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Μέσα στον Ιανουάριο τοποθετείται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών για την αξιοποίηση των λιμανιών της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας, ενώ λήγει και η ημερομηνία κατάθεσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για τη Λάρκο. Μέχρι τα τέλη του πρώτου μήνα του 2021 αναμένεται να κατατεθούν και οι δεσμευτικές προσφορές που αφορούν τις ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, σύμφωνα με το σχέδιο αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου στη Νότια Καβάλα.

Οι νέοι διαγωνισμοί

Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021 αναμένεται να προκηρυχθούν, με βάση το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των λιμανιών του Βόλου και του Ηρακλείου Κρήτης. Τα δύο περιφερειακά λιμάνια θεωρούνται ώριμα προς αξιοποίηση, με τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, να έχουν ήδη εκφράσει τις προθέσεις τους σχετικά με την εκμετάλλευσή τους. Οι διαγωνισμοί θα προβλέπουν την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών (67%) των δύο Οργανισμών Λιμένος, κατά τα πρότυπα των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας.

Το λιμάνι του Βόλου

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει βρεθεί και το λιμάνι του Βόλου, με ελληνικές και ξένες εταιρείες να εξετάζουν θετικά την τοποθέτησή τους στο λιμάνι της ηπειρωτικής χώρας, δεδομένων των σημαντικών προοπτικών που διαθέτει χάρη στην κομβικής σημασίας θέση του. Διαχρονικά το λιμάνι του Βόλου διατηρεί μια θέση μεταξύ των πέντε ελληνικών λιμένων με τη μεγαλύτερη διακίνηση εμπορευμάτων, ενισχύοντας τα τελευταία χρόνια σταδιακά τη θέση του και στον χώρο της κρουαζιέρας.

Στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης του εν λόγω λιμανιού βρίσκεται o όμιλος Goldair, ο οποίος ενδέχεται να συμπράξει να ξένα κεφάλαια για τη δημιουργία ενός ισχυρού σχήματος. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και πλέον αξιόπιστους παίκτες στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών στην Ελλάδα. Ο πολυσχιδής όμιλος δραστηριοποιείται στις σιδηροδρομικές μεταφορές, στην παροχή υπηρεσιών μεταφορών και logistics προς τρίτους, ενώ έχει ισχυρή παρουσία στα αεροδρόμια, παρέχοντας υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών.

Πηγή: thenewspaper.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες