ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Πεδίο «μάχης» η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαρισαίων για το Δημοτικό Ραδιόφωνο – Οξείες αντιπαραθέσεις

Το θέμα του Δημοτικού Ραδιοφώνου και τα όσα ειπώθηκαν από ραδιοφωνικό παραγωγό του σε εκπομπή, κατά της ΕΛ.ΑΣ, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από την θέση του με απόφαση του δημάρχου, συζητήθηκε στην διαδικτυακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας το βράδυ της Τρίτης, με τους τόνους να ανεβαίνουν ιδιαίτερα ανάμεσα στον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και τον επικεφαλής της παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν» κ. Κώστα Βαϊούλη.

«Το Δημοτικό Ραδιόφωνο της Λάρισας» τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων: «είναι ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό και προοδευτικό ραδιόφωνο, αλλά  στοχοποιείται από τους ακροδεξιούς κύκλους». Η έκφραση του ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τον κ. Βαϊούλη ο οποίος θεώρησε ότι ο χαρακτηρισμό αφορά αυτόν.

Μάλιστα ο κ. Βαϊούλης προκάλεσε ευθέως τον δήμαρχο να δείξει την άδεια λειτουργίας του ραδιοφώνου διαφωνώντας ξεκάθαρα μαζί του ότι το ραδιόφωνο διαθέτει την απαιτούμενη άδεια. Η απάντηση του δημάρχου ήταν: «Να πάτε στον εισαγγελέα να την βρείτε».

Ωστόσο, ο κ. Καλογιάννης ανέλαβε την ευθύνη της απομάκρυνσης του συγκεκριμένου ραδιοφωνικού παραγωγού από το Δημοτικό Ραδιόφωνο, μετά το ζήτημα που προέκυψε.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από έντονη αντιπαράθεση των κ.κ. Καλογιάννη και Βαϊούλη, ο οποίος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι: «Το Δημοτικό Ραδιόφωνο αποτελεί προίκα για τον λαρισινό λαό. Υπάρχουν προβλήματα στην οργάνωση και την στελέχωσή του. Νομικά το Δημοτικό Ραδιόφωνο είναι στον …αέρα, θα πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα».  Ζήτησε δε: «να γίνει αξιοποίηση όλου του προσωπικού. Ο εκάστοτε δήμαρχος δεν θα πρέπει να το βλέπει σαν δικό του λάφυρο».

Απαντώντας ο κ. Απόστολος Καλογιάννης, επισήμανε ότι: «Το Δημοτικό Ραδιόφωνο δεν λειτουργεί στην παρανομία. Τηρεί όλους τους νόμιμους κανόνες, έχει άδεια λειτουργίας, σήματος και τηρεί τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Υπάρχει η ανάγκη να αναβαθμιστεί και πρέπει να βρεθεί σε αυτή την κατεύθυνση ένας νομικός τρόπος. Μέσα στο 2021 θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μετατραπούν τα Δημοτικά Ραδιόφωνα σε επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και έτσι να αναβαθμιστούν».

«Στο αν καταδικάζω αυτά που ακούστηκαν στην εκπομπή της 17ης Δεκεμβρίου», τόνισε ο κ. Καλογιάννης: Θέλω να πω ξεκάθαρα, ότι η ενέργεια μου δεν είχε σχέση με την Ένωση Αστυνομικών ή με τις διαπιστώσεις του κ. Βαϊούλη. Ήταν συγκεκριμένη γιατί το Δ.Ρ. καταξιώθηκε ως δημοκρατικό, προοδευτικό, ελεύθερο ραδιόφωνο, αλλά τηρώντας πάντα τα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να προβάλλει αντιλήψεις που προωθούν ρατσισμό, φασισμό και μισαλλοδοξία».

«Το Δ.Ρ. συνέχισε ο κ. Καλογιάννης, είναι ανεξάρτητο μέσο και όχι κομματικό. Είναι πλουραλιστικό και προοδευτικό. Η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας υπογράμμισε ο κ. δήμαρχος εξέδωσε πριν λίγο ανακοίνωση με ύμνους για το Δημοτικό ραδιόφωνο τονίζοντας ότι  πάντα αυτό λειτουργούσε με βάσει την δημοσιογραφική δεοντολογία.

«Αν το Δ.Ρ. δημιουργήθηκε επί Λαμπρούλη και αν επιβίωσε στη θητεία Τζανακούλη, στην δική μου θητεία έχει την απόλυτη καταξίωση σαν ανεξάρτητο μέσο χωρίς τις παρεμβάσεις του δήμου».

«Έτσι απαντάω σε όσους μιλάνε για ένα …δημαρχιακό ραδιόφωνο», κατέληξε ο κ. Καλογιάννης και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι οι επικεφαλής των παρατάξεων τοποθετούνται όλοι όπως τοποθετούμαι εγώ τώρα».

Εκφράζονται λοιπόν απόψεις στο ραδιόφωνο. Δεν έχει δημιουργηθεί άλλο θέμα με δημοσιογράφους, όπως και με τον Λαρισαίο δημοσιογράφο που εξέφρασε απόψεις στο προσωπικό του προφίλ στο facebook και όχι μέσα από το μικρόφωνο του ραδιοφώνου. Με ενδιαφέρει τι λέει κάποιος μόνο στον αέρα του ραδιοφώνου. Υπάρχουν ελεύθερες απόψεις. Δεν γίνεται αυτό με επιβολή.ωΥπήρξε σύμβαση άμισθη με τον εθελοντή αυτόν παραγωγό, θεωρώ ότι υπερέβη τα εσκαμμένα, και αναλαμβάνω την ευθύνη για την απόφαση αυτή.

Το Δημοτικό Ραδιόφωνο στοχοποιείται καθαρά από τους ακροδεξιούς κύκλους που εκφράζονται δια του κ. Βαϊούλη στο δημοτικό συμβούλιο. Δίνουμε μάχη οι φορείς και εγώ να στηρίξουμε την ενότητα της πόλης στην κοινή μάχη που έχουμε μπροστά μας λόγω του κορωνοϊού κάποιοι θέλουν να την διαταράξουν, δεν έχω εγώ καμία τέτοια διάθεση. Δεν έδωσα σε κανέναν το δικαίωμα να μιλάει με αυτόν τον τρόπο.

Όσοι έχουν σκοπό να διασπάσουν την κοινωνία με μηνύματα δήθεν εθνικοπατριωτισμού θα με βρουν απέναντι.

Τιμούμε τους εργαζόμενους της ΕΛ.ΑΣ. διαφωνούμε με την πολιτεία που τους χρησιμοποιεί σε ένα πεδίο καταστολής, που δεν θα έπρεπε.

Γαϊτανάκι καταστολής που στήθηκε από την κυβέρνηση και εκεί χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι της ΕΛΑΣ. Ο δήμος έδειξε έμπρακτα την στήριξη στην ΕΛ.ΑΣ. Υπάρχουν μειοψηφικά τμήματα θέλω να πιστεύω που ξεπέρασαν τον εαυτό τους, όπως έκανε ο γνωστός αστυνομικός με την ανθοδέσμη που είδαμε όλοι μας. Αυτό δεν αφορά όμως όλους τους αστυνομικούς.

Το Δ.Ρ. θα πορευτεί με τα ίδια χαρακτηριστικά με προοδευτικότητα και ανεξαρτησία. Δεν παρεμβαίνω ποτέ, όποτε θεωρώ ανάξιο λόγου να γίνει διαπαραταξιακή επιτροπή, όπως ζητήθηκε από δημοτικούς συμβούλους.

Καλώ τους πάντες να χαμηλώσουν τους τόνους. Δεν χρειάζεται ένα ραδιόφωνο με τέτοιο κύρος να απαξιώνεται με τέτοιο τρόπο. Αν συμβαίνουν στραβά θα διορθώνονται. Καλώ το Δ.Σ. να σεβαστεί αυτές τις απόψεις μου».

Ο κ. Βαϊούλης εν συνεχεία σε έντονο τόνο υπογράμμισε απευθυνόμενος στον δήμαρχο: «Με χαρακτηρίσατε με ανήκουστες εκφράσεις, έναν δημόσιο διάλογο ζήτησα, από πού και ως που αυτό το παραλήρημα. Δεν έχει άδεια λειτουργίας το ραδιόφωνο, μόνο προσωρινή. Άρα ψεύδεται ο δήμαρχος, τον προκαλώ να δείξει τώρα την άδεια».

Απαντώντας στον ίδιο έντονο τόνο ο κ. Καλογιάννης τόνισε: «Να πάτε στον εισαγγελέα να βρείτε την άδεια λειτουργίας του ραδιοφώνου…. Οι ακροδεξιές δυνάμεις δεν θα βάλουν πόδι στο ραδιόφωνο, να προσέχει ο κ. Βαϊούλης πως ομιλεί, του επιστρέφω τον χαρακτηρισμό «ψεύτης».

Στην συνέχεια η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου, επιμένοντας στην έκδοση ψηφίσματος, σημείωσε:  «Το Δ.Ρ. ανήκει στην πόλη και ανήκει στην πόλη και δίνει δημόσιο βήμα στους εργαζομένους του. Δεν είχαμε ως τώρα φαινόμενα εργαζομένων ή εξωτερικών συνεργατών που να χρησιμοποιούν το ραδιόφωνο για να εκφράσουν προσωπικές απόψεις, όπως στην περίπτωση του ραδιοφωνικού παραγωγού που εκφράστηκε με αυτόν τον τρόπο ως προς τους αστυνομικούς.  Γιατί συνέβη αυτό; Και μάλιστα από εξωτερικό συνεργάτη;. Ποιος τους επιλέγει τους εξωτερικούς συνεργάτες; Κάποιο πρόβλημα υπάρχει στα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται. Είναι καταδικαστέα η επίθεση που έγινε προς τους αστυνομικούς και όσα ειπώθηκαν. Πρέπει να δούμε ποιοι άλλοι εξωτερικοί συνεργάτες υπάρχουν. Επίσης, υπάρχει συνεργάτης σας, όπως πληροφορηθήκαμε που πληρώνεται και από το Δημοτικό Ραδιόφωνο και από την ΔΕΥΑΛ. Ισχύει αυτό;»

«Ο συνεργάτης είναι άμισθος στο ραδιόφωνο», έσπευσε να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα ο κ. Καλογιάννης.

Η κα Καραλαριώτου στη συνέχεια της ομιλίας της πρόσθεσε ότι: «αν δεν το είχε δημοσιεύσει όλο αυτό το onlarissa.gr δεν θα ξέραμε ίσως τίποτα από όλα αυτά σήμερα. Είστε αρνητικός στο να βγει ψήφισμα που να ικανοποιεί τους αστυνομικούς. Δεν στοχοποιούμε κλάδους, απλά όλη η κοινωνία πρέπει να δείξει ότι είναι ενωμένη και το Δ.Σ.  ότι τιμά το έργο των αστυνομικών.

Καλούμε λοιπόν το Δ.Σ. να στηρίξει το ψήφισμά μας για την στήριξη των αστυνομικών ώστε έτσι να δώσουμε μήνυμα ενότητας προς την κοινωνία. Είμαστε υπέρ της συγκρότησης διαπαραταξιακής επιτροπή, όχι για να ελέγξουμε τον δήμαρχο, αλλά για να γίνουν από αυτή κάποια βήματα για την αναβάθμιση του ραδιοφώνου».

Η κ. Καραλαριώτου κατέληξε απευθυνόμενη προσωπικά στον δήμαρχο για όσα είπε στην ομιλία του: «Γίνατε και δικαστής σήμερα. Δεν ξέρω αν πρέπει να λέει ένας δήμαρχος ποιος είναι αθώος και ποιος είναι ένοχος».

Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο επικεφαλής της  κ. Πέτρος Κρίκης, σημείωσε: «Ειπώθηκε απλά μια πολιτική άποψη του ραδιοφωνικού παραγωγού. Αυτό δεν σημαίνει ότι τσουβαλιάζεται όλη η αστυνομία. Μια πολιτική άποψη, δεν συνιστά αντιδημοκρατικό ατόπημα ώστε να μην έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο. Είναι άδικη η απομάκρυνση του ραδιοφωνικού παραγωγού και ζητούμε να ανακληθεί η απόφαση».

Εκ μέρους της παράταξης «Πρωτοβουλία Αξιών» ο κ. Άκης Νασιώκας δήλωσε, ότι  η παράταξή του συμφωνεί με την θέση της κας Καραλαριώτου, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Ορμή Ανανέωσης» κ. Νίκος Γαμβρούλας, εξέφρασε την διαφωνία του με τις απόψεις του ραδιοφωνικού παραγωγού κατά των αστυνομικών.

Σε ότι αφορά το ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη ‘”ΛΑΡΙΣΑ ΜΠΡΟΣΤΑ” της Ρένα Καραλαριώτου στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας τη στήριξη των αστυνομικών υπαλλήλων που έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στον κορωνοϊό με αφορμή όλα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στο δημοτικό ραδιόφωνο Λάρισας, εγκρίθηκε με 22 ψήφους.

Τέλος, έγινε ομόφωνα αποδεκτή η διαδικασία της διαπαραταξιακής συνάντησης με τους επικεφαλής για το Δημοτικό Ραδιόφωνο.

Αύριο στις 8 μ.μ. θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες