ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αγοραστός για τον Αχελώο: Υπάρχει ευθύνη του Σύριζα – Αν είχαν ολοκληρωθεί τα έργα ίσως να μην είχαμε τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου

«Δεν μπορεί να σταματάει ένα έργο που πήρε άδεια νόμιμα επειδή στη συνέχεια άλλαξε η νομοθεσία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σχετικά με το θέμα του Αχελώου, ανακοινώνοντας την τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει με τον κ. Γεραπετρίτη και επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη της Κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ λέγοντας χαρακτηριστικά «Το 2016 σε σύσκεψη με τον κ. Σκουρλέτη για τον Αχελώο τους είχαμε προειδοποιήσει ότι θα έχουν την ευθύνη για όποιο καταστροφικό φαινόμενο παρουσιαστεί στην περιοχή. Αν είχε ολοκληρωθεί το έργο του Αχελώου με τα συνοδά έργα που προβλεπόταν στην περιοχή και δη τα φράγματα της Μεσσοχώρας, του Μουζακίου, της Πύλης και του Νεοχωρίτη ίσως οι καταταστροφικές πλημμύρες της Καρδίτσας να είχαν μετριαστεί ή αποφευχθεί”.

Ο κ. Αγοραστός ανακοίνωσε τη τηλεδιάσκεψη που θα διεξαχθεί την Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 με τον κ. Γεραπετρίπη, τον υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή, τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Στάση σχετικά με το θέμα της Μεσσοχώρας και το θέμα του έργου του Αχελώου, που ανέκυψε μετά την απορριπτική απόφαση Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ και αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΑΕΠΟ), δηλώνοντας ότι θα χρειαστεί επανασχεδιασμός για να ολοκληρωθεί το έργο το οποίο είναι ημιτελές, σε ποσοστό ολοκλήρωσης  90%.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Αγοραστού α απόφαση του ΣτΕ σχετίζεται με δύο θέματα για τα οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε αντιδράσει εντόνως:

  • Η ΑΕΠΟ που υπογράφτηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Φάμελο  στις 4/8/2017 είχε στηριχθεί στα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής των λεκανών του 2014 και στα χωροταξικά σχέδια της Θεσσαλίας του 2003. Έκτοτε η Κυβέρνηση του Σύριζα αναθεώρησε τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής και στα αναθεωρημένα σχέδια της 31/12/2017 δεν συμπεριέλαβε το έργο του Αχελώου, αποκλείοντας τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον Πηνειό η οποία επιτρεπόταν με το προηγούμενο σχέδιο
  • Στις 11/10/2018 υπογράφηκε ένα νέο χωροταξικό για τη Θεσσαλία όπου και πάλι δεν προβλεπόταν η μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον Πηνειό.

«Αυτός είναι ο λόγος που το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε την περιβαλλοντική μελέτη, στο σκεπτικό της οποίας αναφερόταν ότι θα έπρεπε ο τότε Υπουργός να προβλέψει να αναθεωρήσει την ΑΕΠΟ σύμφωνα με τα αναθεωρημένα σχέδια που η ίδια είχε κάνει. Για αυτό βρισκόμαστε σε αυτή τη δυσάρεστη θέση. Η καθυστέρηση των έργων είναι ένα βιολογικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό και τουριστικό έγκλημα το οποίο διαιωνίζεται και πρέπει να δοθεί ένα τέλος καθώς ήδη έχουν επενδυθεί 1,2 δις. ευρώ για ημιτελή έργα που πλέον εγκυμονούν κινδύνους» τόνισε ο κ. Αγοραστός διευκρινίζοντας ότι από τον  κ. Γεροπετρίτη θα ζητήσουμε «να βρεθούν οι νομικές διαδικασίες και η πολιτική βούληση, που πιστεύω ότι υπάρχει, για συνέχιση των έργων, ώστε το ΣτΕ να μην οδηγηθεί ξανά σε απορριπτική απόφαση, όπως η εν λόγω έκτη στη σειρά, η οποία στηρίζεται σε τυπικά νομικά στοιχεία και αιτιολογίες. Δεν μπορεί να σταματάει ένα έργο που πήρε άδεια νόμιμα επειδή στη συνέχεια άλλαξε η νομοθεσία και αυτό πλέον το ενδεχόμενο θα πρέπει να προβλεφθεί».

Υπενθυμίζουμε ότι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού απασχολεί εδώ και τουλάχιστον 22 χρόνια τόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας, που μέχρι στιγμής έχει εκδώσει 7 ακυρωτικές αποφάσεις (και από την Ολομέλειά του μάλιστα ορισμένες), όσο και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει εκδώσει μια απόφαση.

Εύη Μποτσαροπούλου

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες