ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού

Σε ειδική σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Εργαστηρίου Οικονομικής Πολιτικής & Στρατηγικού Σχεδιασμού με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, προχώρησαν σήμερα με πρωτοβουλία της προέδρου του ΕΟΤ, κας Αντζελα Γκερέκου και του κ. Θεόδωρου Μεταξά, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΤΟΕ, μέλος του εργαστηρίου και Δ/ντή του Διατμηματικού Προγράμματος Σπουδών ‘Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού’

Η συνεργασία αυτή των δύο φορέων συντελεί στην άντληση δεδομένων μέσω διεξαγωγής σύγχρονων και αναλυτικών ερευνών και τη διαμόρφωση κατάλληλων δράσεων προώθησης του ελληνικού τουρισμού, αναμένεται να είναι αμοιβαία ωφέλιμη, συμβάλλοντας στην προβολή της χώρας και στον εμπλουτισμό της εμπειρίας που αποκομίζει ο επισκέπτης.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ως ο καθ΄ ύλην αρμόδιος φορέας για την προβολή και προώθηση του ελληνικού τουρισμού εγχώρια και διεθνώς, υλοποιεί την τουριστική πολιτική του Υπουργείου Τουρισμού κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων του, αναπτύσσοντας δράσεις για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας διεθνώς.

Η πρόεδρος στην επίσημη ανακοίνωση τόνισε :

Η ανάπτυξη συνεργειών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που δύνανται να συμβάλλουν δημιουργικά στην ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, αποτελεί βασική παράμετρο της στρατηγικής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Ειδικότερα, για την προβολή της χώρας ως διεθνούς πολιτιστικού προορισμού με ιδιαίτερο χαρακτήρα και ισχυρή δυναμική προκρίνεται η συνεργασία με φορείς που με την δράση τους συμβάλλουν στην ανάδειξη της οικονομικής συνεισφοράς του τουρισμού και στην αλληλεπίδραση με την τοπική οικονομία.

Οι δράσεις μα αυτές επισήμανε, αποτελούν μέρος και συνέχεια της δράσης μας για την ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΟΤ, σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής ,καθώς η δημιουργία ενός ακόμα πιο data driven Οργανισμού” είναι βασικός στόχος .

 Και σημείωσε πως “στόχος μας είναι να έχουμε τα καλυτέρα δυνατόν αποτελέσματα, ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε τις ανάγκες τόσο του εισερχόμενου όσο και του εγχώριου τουρισμού, δημιουργώντας σύγχρονες καμπάνιες, μητρώο επαγγελματιών, τουριστικό ψηφιακό χάρτη, αλλά και προϊόντα και ενημερώσεις για τον επισκέπτη του σήμερα”.

“Ήδη συνειδητά και μεθοδευμένα, συλλέγουμε δεδομένα, μέσα από επιστημονικές βάσεις σε συνεργασία με οργανισμούς και αλλά  ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τόσο την αξιοπιστία όσο και το ηθικό μέρος της προστασίας δεδομένων με όσο γίνεται πιο ουδέτερο και αντικειμενικό τρόπο.

Ο κ. Μεταξάς τόνισε ότι η υπογραφή του εν λόγω μνημονίου κυρίως έρχεται να ικανοποιήσει τρεις διαστάσεις. Πρώτον, την ανάγκη για μια ουσιαστική και στρατηγικά σχεδιασμένη προσέγγιση στην τουριστική ανάπτυξη σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μέσα από την έρευνα και τον σχεδιασμό συγκεκριμένων αναπτυξιακών πολιτικών. Δεύτερον από την ενίσχυση της διαδικασίας εξωστρέφειας και της σύναψης εθνικών και διεθνών συνεργασιών, τόσο του ΠΘ όσο και του ΤΟΕ αλλά και του εργαστηρίου Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού. Τρίτον, για την υποστήριξη του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού’, το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του και βρίσκεται στον 7ο χρόνο μιας πολύ επιτυχημένης πορείας

Στην συνέχεια ο κ. Κόλλιας, Κοσμήτορας της ΣΟΔΕ, εξήρε την σημαντικότητα αυτής της συνεργασίας και τόνισε ότι το ΤΟΕ και το ΠΘ επενδύει προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας και ότι η συγκεκριμένη συνεργασία θέτει το πλαίσιο για μια γόνιμη σχέση προς όφελος και των δυο πλευρών και γενικότερα της τουριστικής ανάπτυξης. Παράλληλα πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας πρέπει να είναι απτά και μετρήσιμα και προς όφελος της διαμόρφωσης πολιτικών

Ο κ. Κεβόρκ, Πρόεδρος του ΤΟΕ, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της εφαρμοσμένης έρευνας, ευχαριστώντας την κα Γκερέκου για την συνεργασία αυτή και την επιλογή του ΤΟΕ, εξήρε με την σειρά του το έργο που λαμβάνει χώρα στο ΤΟΕ και στο ΠΘ, ενώ τόνισε ότι η συνεργασία αυτή θέτει το πλαίσιο μιας ουσιαστικότερης προσέγγισης της τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα αλλά αναδεικνύει και στοχεύει επίσης στην σύνδεση μεταξύ των πανεπιστημίων με την τουριστική αγορά και τους δημόσιους οργανισμούς.

Τέλος ο κ. Αρβανιτίδης, Δ/ντής του ΕΡΓΟΠΟΛΙΣ, δήλωσε την πλήρη υποστήριξη του εργαστηρίου στην συνεργασία αυτή, εξήρε την τεχνογνωσία και την εμπειρία του δυναμικού του εργαστηρίου σε ερευνητικά προγράμματα ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και αυτός στην προσπάθεια της εξωστρέφειας τόσο του ΤΟΕ όσο και του εργαστηρίου προκειμένου τέτοιου είδους δράσεις ενισχύουν την ανάπτυξη ουσιαστικών και αποτελεσματικών σχέσεων με στόχο την παραγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων χρήσιμα για τον σχεδιασμό και άσκηση πολιτικών

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Μεταξάς κάνοντας λόγο ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει σαφής προγραμματισμός δράσεων για το έτος 2021 που θα παρουσιαστεί προς συζήτηση στον ΕΟΤ προκειμένου να αρχίσουν να αναπτύσσονται από τις αρχές του επόμενου έτους.

Σας παραθέτουμε το σύνδεσμο για τη λήψη της βιντεοσκοπημένης συνέντευξης τύπου:

http://streamer.uth.gr/vidstore/TempVideos/2020-12-01_UTH_PressConference_TOE-EOT.mp4

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες