ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αθηνά Γόμπου: Ομιχλώδες το τοπίο στη Λάρισα σχετικά με τα κρούσματα covid σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

«Ομιχλώδες το τοπίο στη Λάρισα σχετικά με τα κρούσματα covid σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς και ως προς το πως ξεκίνησε η διασπορά του ιού στην κοινότητα των νεφροπαθών» δήλωσε στο onlarissa.gr η Επιστημονικά Υπεύθυνη της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του “Ιασώ Θεσσαλίας” κα. Αθηνά Γόμπου, τονίζοντας ότι «στο χώρο της ΜΤΝ του “Ιασώ Θεσσαλίας” δεν υπήρξε διασπορά του ιού».

Της Εύης Μποτσαροπούλου

Η κα Γόμπου διευκρίνισε ότι στη συνθήκη αυτή, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των covid – free αιμοκαθαιρόμενων ασθενών και ότι η μονάδα τεχνητού νεφρού του “Ιασώ Θεσσαλίας” είναι έτοιμη να συνδράμει για όσο καιρό χρειαστεί ώστε να ομαλοποιηθεί κατάσταση.

Tη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 11 ασθενείς, οι οποίοι διαθέτουν αρνητικό test covid PCR, από τη μονάδα τεχνητού νεφρού από το ΠΓΝΛ μεταφέρθηκαν στο “Ιασώ Θεσσαλίας”, και από σήμερα θα ενταχθούν κανονικά στο πρόγραμμα αιμοκάθαρση της ιδιωτικής κλινικής.

Η κα Γόμπου διευκρίνισε ότι το “Ιασώ Θεσσαλίας” διαθέτει 3 θαλάμους αρνητικής πίεσης στο παθολογικό τμήμα της κλινικής, η μονάδα του τεχνητού νεφρού δε, διαθέτει δωμάτιο μόνωσης και οι έλεγχοι test covid διενεργούνται εντός του θεραπευτηρίου καθ όλο το 24ωρο καθημερινά και ότι τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται διαμορφώνονται απευθείας από τον λοιμωξιολόγο του Ομίλου Ιασώ κ. Μάριο Λαζανά.

Συγκεκριμένα, το πρωτόκολλο υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας στη μονάδα τεχνητού νεφρού περιλαμβάνει περιορισμό των ατόμων που ασχολούνται με τους νεφροπαθείς και μπαίνουν για τη φροντίδα τους στο χώρο της μονάδας – η οποία διαθέτει ξεχωριστή είσοδο – απαγόρευση της εισόδου σε συνοδούς, καθώς και απαγόρευση των γευμάτων εντός της μονάδας. Παράλληλα, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, οι καθαριστές και τραπεζοκόμοι, είναι μόνιμο προσωπικό της μονάδας, το οποίο απαγορεύεται να έρθει σε επαφή με άλλο τμήμα του ιδιωτικού θεραπευτηρίου. Η μονάδα τεχνητού νεφρού δε, που τις Κυριακές παραμένει κλειστή, απολυμαίνεται και με υπεριώδεις ακτίνες και εξειδικευμένες συσκευές απολύμανσης που έχει εξασφαλίσει ο Όμιλος το τελευταίο δίμηνο.

Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής της μονάδας έρθει σε επαφή με ύποπτο περιστατικό covid, ακόμη και αν ο ίδιος έχει αρνητικό PCR test και είναι φυσικά ασυπτωματικός, αντιμετωπίζεται ως ύποπτο κρούσμα και για 7 μέρες προσέρχεται σε βραδινή βάρδια, χωρίς να έρχεται σε επαφή με τους λοιπούς αιμοκαθαιρόμενους και μετά από 2 αρνητικά PCR tests μπορεί να επανενταχθεί στο κανονικό πρόγραμμα της μονάδας.

Η κα Γόμπου δήλωσε ότι τα δύο δημόσια νοσοκομεία στη Λάρισα κατάφεραν να διαχειριστούν καλά την κρίσιμη κατάσταση των τελευταίων εβδομάδων και το σύστημα λειτούργησε, άποψη την οποία ενστερνίζεται και η διοίκηση του ιδιωτικού θεραπευτηρίου, με αποτέλεσμα το “Ιασώ Θεσσαλίας” να χρειαστεί μέχρι σήμερα να συνδράμει στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μόνο σε 12 καρδιολογικά περιστατικά και σε 6 περιστατικά ΜΕΘ, τα οποία, – όλα πλην ενός – έχουν πάρει εξιτήριο.

«Ανεξάρτητα με το πως και από που παρουσιάστηκε η διασπορά του ιού στην κοινότητα των νεφροπαθών στη Λάρισα, η ομάδα του Τεχνητού Νεφρού και εν γένει το θεραπευτήριο Ιασώ, αισθανόμαστε την την υποχρέωση να συνδράμουμε με όλους μας τους πόρους στην 5η ΥΠΕ ώστε να διασφαλίσουμε τους ασθενείς να μην νοσήσουν και ευχόμαστε καλή δύναμη στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας τεχνητού νεφρού του ΠΓΝΛ στην μάχη τους με τους covid ασθενείς» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Γόμπου, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι νεφροπαθείς ανήκουν σε ομάδα υψηλότατου κινδύνου και θα έπρεπε ο ΕΟΔΥ να κάνει αυστηρότερους ελέγχους σε ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες τεχνητού νεφρού».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες