ΛΑΡΙΣΑ

Ε. Λιακούλη: Να επεκταθούν οι κρατικές ενισχύσεις στους αιγοτρόφους, λόγω πανδημίας

Ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε σχέση με την πρόβλεψη επιπλέον κριτηρίων, προκειμένου να ενταχθούν στις σχετικές κρατικές ενισχύσεις και οι αμιγώς αιγοτρόφοι της Θεσσαλίας, που δεν κατάφεραν να παραδώσουν το γάλα τους σε εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες, όπως προβλεπόταν από την πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαρισαία βουλευτής επισημαίνει πως: «Με την πανδημία να μετρά ήδη σχεδόν οκτώ μήνες στη χώρα μας, πολλοί κλάδοι του πρωτογενούς τομέα βρέθηκαν να λειτουργούν κάτω από πιεστικές συνθήκες, εξαιτίας της συρρίκνωσης της κατανάλωσης και, συνεπακόλουθα, της αγοράς για τα προϊόντα τους.

Πριν δύο περίπου δύο μήνες, ορθώς, τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ – ΦΕΚ 3836/9-9-2020 Β’) επέλεξαν να θεσπίσουν μέτρα ενίσχυσης της αιγοπροβατοτροφίας, με πολύ συγκεκριμένα ωστόσο κριτήρια.

Σε αυτό το πλαίσιο, δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης εμφανίζονται αιγοπροβατοτρόφοι, κάτοχοι ζωικού κεφαλαίου που αριθμεί τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά, των οποίων το γάλα έχει παραδοθεί σε συγκεκριμένες μεταποιητικές – τυροκομικές μονάδες, κατά το προηγούμενο έτος (2019)».

Όπως τονίζει, ωστόσο, η Ευαγγελία Λιακούλη, στο ν. Λάρισας, αλλά και ευρύτερα στη Θεσσαλία υπάρχουν κτηνοτρόφοι που κατέχουν κοπάδια αμιγώς αποτελούμενα από αίγες και λόγω της χαμηλής κατανάλωσης (πανδημία και περιορισμός της αγοράς), δεν ενδιαφέρθηκαν όλες οι μεταποιητικές μονάδες , να προμηθευτούν κατσικίσιο γάλα, με αποτέλεσμα το προϊόν των εν λόγω κτηνοτρόφων όχι μόνο να παραμένει αδιάθετο, αλλά παράλληλα να μην δικαιούνται και την ειδική κρατική ενίσχυση λόγω covid-19.

«Επειδή όμως αρκετά μεγάλος αριθμός αιγοτρόφων του ν. Λάρισας, αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα, δραστηριοποιείται σε δύσβατες, ορεινές και συνεπώς μειονεκτικές περιοχές, δεν διέθεσε το γάλα σύμφωνα με τα κριτήρια της ΚΥΑ και δεν δικαιούται να εισπράξει την εν λόγω ενίσχυση, παρότι βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής δυσχέρειας, ζητάμε από τους συναρμόδιους  κ.κ. Υπουργούς να προβούν στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι αμιγώς αιγοτρόφοι, που δεν κατάφεραν να παραδώσουν το προϊόν τους σε κάποια εγκεκριμένη μεταποιητική μονάδα, στις άκρως αναγκαίες για αυτούς κρατικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού, της ως άνω ΚΥΑ», καταλήγει η βουλευτής Λάρισας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες