ΛΑΡΙΣΑ

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ/Παράρτημα Λάρισας για την Επέτειο της Ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ – Παράρτημα Λάρισας για την Επέτειο της Ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου:

“Η 25η Νοεμβρίου 1942, μέρα της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου από την Εθνική μας Αντίσταση, με βασικό συντελεστή το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ήταν η πρώτη μεγάλης εμβέλειας αντιστασιακή πράξη σε όλη την κατεχόμενη από τη χιτλερική Γερμανία Ευρώπη και έστειλε το μήνυμα πως οι ναζί κατακτητές δεν είναι ανίκητοι.

Η φλόγα του Γοργοποτάμου φώτισε το δρόμο στους σκλαβωμένους ανθρώπους του μόχθου για να πυκνώσουν τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και να γράψουν μια από τις λαμπρότερες σελίδες της λαϊκής επαναστατικής πάλης στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Να γράψουν τη μεγάλη εποποιία της Αντίστασης και της λαϊκής Απελευθέρωσης.

Ο Γοργοπόταμος έδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης, την ίδια στιγμή που οι αστοί και οι σύμμαχοί τους καλούσαν το λαό μας σε αδράνεια απέναντι στον κατακτητή. Κι αυτό δε μπορεί να παραχαραχθεί και να διαστρεβλωθεί με την καθοδηγούμενη και «χρυσοπληρωμένη» προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών, της ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κλπ, που τυφλωμένοι από το αντικομμουνιστικό μένος τους συκοφαντούν όλη την ιστορία του εργατικού, του λαϊκού κινήματος με πρωτοστάτη το ΚΚΕ και ιδιαίτερα τις κορυφαίες στιγμές του στη δεκαετία 1940-1950 γιατί αυτές αποτελούν παρακαταθήκη, πηγή δύναμης στη λαϊκή πάλη στις σύγχρονες συνθήκες για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Συκοφαντούν το σοσιαλισμό-κομμουνισμό, την προσφορά της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού της και των Αντιστασιακών κινημάτων όπου πρωταγωνιστές ήταν τα Κομμουνιστικά Κόμματα στον αγώνα για το τσάκισμα του φασιστο-ναζιστικού τέρατος και προσπαθούν, σήμερα, να ξαναγράψουν την ιστορία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου όπως τους συμφέρει. Για να μην μαθαίνουν την αλήθεια οι νέες γενιές και να διδάσκονται απ’ αυτήν.

Όπως, επίσης, δε μπορεί να αποκρύβεται το γεγονός ότι το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, σήκωσε το λάβαρο και σάλπισε τη φωνή της Αντίστασης και μπήκε το ίδιο μπροστά για να οργανωθεί η πάλη για την απελευθέρωση της χώρας.

Αντίθετα, η στάση της αστικής τάξης και των κομμάτων της ήταν στάση αναμονής και αδράνειας απέναντι στον κατακτητή, συμβιβασμού και συνεργασίας με τον κατακτητή για ένα τμήμα της, με ένα άλλο τμήμα της να εγκαταλείπει τον λαό φεύγοντας για την Αίγυπτο, με την καθοδήγηση και την προστασία του Βρετανικού ιμπεριαλισμού και στόχο το χτύπημα του Αντιστασιακού κινήματος και του ΚΚΕ ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους την επόμενη μέρα.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, περίτρανα ότι κανένας λαός δε μπορεί να εμπιστευθεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του στα αστικά κόμματα και την αστική τάξη. Και σήμερα, στη χώρα μας, η αστική τάξη και τα κόμματά της (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κλπ), με τις κυβερνήσεις της εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ και ο λαός βρίσκεται απέναντι.

Ο αστικός πολιτικός κόσμος, ωστόσο, καπηλεύεται την επέτειο ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου που πραγματοποιήθηκε από τον ΕΛΑΣ υπό την ηγεσία του πρωτοκαπετάνιου του Άρη Βελουχιώτη.  Δευτερεύουσα, εντελώς, ήταν η συμβολή του καθοδηγούμενου από τους Άγγλους «συμμάχους», ΕΔΕΣ, πασχίζοντας να την εντάξουν στους δικούς τους σκοπούς και επιδιώξεις περί, δήθεν, «εθνικής ενότητας» και «εθνικής ομοψυχίας» που δε μπορεί να υπάρξει στην πραγματικότητα.

Υπάρχει, άλλωστε, η αρνητική πείρα από την κυβέρνηση της «εθνικής ενότητας» του 1944, την κυβέρνηση Παπανδρέου, όπου συμμετείχε και το ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Αλλά αυτή η αστική κυβέρνηση, στο όνομα, τάχα, του λαού, προσπάθησε με τους Άγγλους συμμάχους της να ποδηγετήσει το ρωμαλέο λαϊκό-αντιστασιακό κίνημα για να επιβάλλουν την παλινόρθωση της απαξιωμένης από το λαό μας αστικής εξουσίας τους… Επειδή δεν τα κατάφεραν, χτύπησαν το λαϊκό κίνημα με τα όπλα τον ηρωϊκό Δεκέμβρη και, στη συνέχεια, οδηγώντας στον Εμφύλιο. Αποδείχτηκε ότι η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια αστική κυβέρνηση δε μπορεί να επιβάλει τη θέληση του λαού, αλλά ζημιώνει τα συμφέροντά του.

Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου , σήμερα, για το λαό μας συμβολίζει, επίσης, την αντίσταση και αντεπίθεση που προβάλλει ως αναγκαιότητα για την ανατροπή της βάρβαρης αντεργατικής -αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και για την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές Ενώσεις -ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ- που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς και τελικά για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος της εκμετάλλευσης.

Η κυβέρνηση, με τη στήριξη ουσιαστικά και των άλλων αστικών κομμάτων, όπως άλλωστε και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τη σφοδρή αντεργατική, αντιλαϊκή επίθεση γιατί θέλει να αντιμετωπίσει τη βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση σε όφελος του κεφαλαίου. Όλα τα αντεργατικά μέτρα που πήρε στην πρώτη πανδημία με τις ΠΝΠ αλλά συνεχίζει και τώρα, είναι μέτρα μόνιμα και αποτελούν το περιεχόμενο της πολιτικής έντασης της εκμετάλλευσης, ενίσχυσης των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και των κερδών τους. Με πρόσχημα την πανδημία τσακίζουν με τα αντεργατικά μέτρα τους εργαζόμενους για να σώσουν τους επιχειρηματίες από την κρίση. Και τους δίνουν επίσης δισεκατομμύρια με επιδοτήσεις.

Η διέξοδος για το λαό από καπιταλιστική οικονομική κρίση δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές εξωραϊσμού του σάπιου συστήματος, αλλά μόνο με την ανατροπή του. Ο καπιταλισμός μοιάζει ανίκητος αλλά δεν είναι. Μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να καταργήσει οριστικά τις αιτίες που γεννούν ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Και εδώ η πείρα του αγώνα με όλες τις μορφές στη δεκαετία 1940-1950 είναι πολύτιμη.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) τιμάμε την Επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου ως κορυφαία Αντιστασιακή πράξη-σύμβολο της Αντίστασης. Εκφράζουμε το σεβασμό μας για τις θυσίες και την χωρίς τέλος ανιδιοτελή προσφορά των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, των μαχητών και μαχητριών του θρυλικού ΕΛΑΣ και των άλλων ΕΑΜικών Οργανώσεων (ΕΠΟΝ, ΕΛΑΝ,  ΟΠΛΑ, της Εθνικής Αλληλεγγύης) καθώς και των μαχητών/τριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που συνέχισαν τον αγώνα για κοινωνικά και λαϊκά-δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας.

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, σήμερα συνεχίζουμε τους αγώνες με νέα πείρα και τα διδάγματα εκείνου του Επικού ηρωικού αγώνα που έγραψε ο λαός μας με το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και τις άλλες ΕΑΜικες οργανώσεις. Παλεύουμε με το ταξικό εργατικό-λαϊκό κίνημα, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, το αντιφασιστικό-αντιμπεριαλιστικό κίνημα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό μας”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες