ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Γιατί ξέφυγε ο κορωνοϊός στον Βόλο – Τι λένε οι επιστήμονες

Μάχη σε πολλά μέτωπα με τον κορωνοϊό και τη λοίμωξη COVID-19 δίνουν πλέον οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας μας, η οποία διεξάγεται σε όλο και πιο δύσκολες συνθήκες και με αβέβαιη έκβαση.

Η Μαγνησία «βράζει» από τα κρούσματα κορωνοϊού, αφού αποτελεί την περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και την πιο “κόκκινη” περιοχή της χώρας με την αναλογικότητα του πληθυσμού.

Μόνο την Δευτέρα, παρουσιάστηκαν 124 νέα κρούσματα COVID 19 όταν η Αθήνα με πληθυσμό 4,5 εκατομμύρια κατοίκων είχε μόλις 252.

«Ο κορωνοϊός βρίσκεται παντού»

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρήκε απροετοίμαστες και πολλές υγειονομικές δομές της περιοχής, οι οποίες μετρούν κρούσματα. Τρεις ιδιωτικές κλινικές παρουσιάζουν θετικά κρούσματα σε προσωπικό και ασθενείς, ενώ ο φονικός ιός “χτύπησε” και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου.

Θετικά κρούσματα έχουν παρουσιαστεί στο Δημαρχείο Βόλου, στη Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, τη ΔΕΥΑΜΒ, την 111 Πτέρυγα Μάχης, το Στρατόπεδο στο Στεφανοβίκειο, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Δικαστικό Μέγαρο, την ΔΟΥ, σε τράπεζες ενώ και πολλά σχολεία μετρούσαν κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πριν βάλουν λουκέτο.

Γιατί ξέφυγε η κατάσταση;

Η γειτονική Λάρισα φαινόταν ότι είχε τα ηνία στην διασπορά του ιού, όμως τις τελευταίες πέντε ημέρες ο Βόλος δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ το Νοσοκομείο δίνει καθημερινή μάχη για να νοσηλεύσει όλα τα περιστατικά COVID19, τα οποία πλέον παίρνουν εξιτήριο ως θετικά κρούσματα, για να συνεχίσουν τη θεραπεία στο σπίτι, αφού οι κλίνες δεν επαρκούν.

Προβληματισμός επικρατεί όμως για τους λόγους που οδήγησαν στο να φουντώσει ο κορωνοϊός στον Βόλο, αφού δεν υπάρχει πυκνό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, ούτε εκεί παρουσιάζεται συνωστισμός. Επίσης δεν παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, όπως στην Αθήνα (άστεγοι, χρήστες ουσιών, μετανάστες κ.α)

Τα rapid tests που πραγματοποίησε ο Δήμος Βόλου στο δημαρχείο έδειξαν οτι υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αφού παρουσιάστηκαν θετικά κρούσματα στο 8,1% των δειγματοληψιών, ενώ προχθές στο drive through τεστ της Περιφέρειας, το ποσοστό είχε ανέβει στο 12,5% , που σημαίνει μεγάλη διασπορά μεταξύ των κατοίκων του Βόλου.

Οι τέσσερις λόγοι που εκτιμούν οι επιστήμονες

Τέσσερις είναι οι λόγοι που οι επιστήμονες πιστεύουν οτι οφείλεται η δραματική αύξηση των θετικών κρουσμάτων. Ο πρώτος λόγος είναι οτι στον Βόλο πλέον γίνονται περισσότερα τεστ, είτε μοριακά είτε rapid και έτσι εντοπίζονται πιο εύκολα όσοι νοσούν.

Δεύτερον, κάποιοι Βολιώτες δεν τηρούν ευλαβικά τα μέτρα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε σπίτια, να ανταλλάσουν επισκέψεις και να μη φορούν την προστατευτική τους μάσκα.

Τρίτος λόγος και πολύ σημαντικός, είναι οτι αργούν να επισκεφθούν το Νοσοκομείο ή τον γιατρό τους έχοντας για μέρες τα συμπτώματα του ιού. Όσοι φτάνουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του “Αχιλλοπουλείου” έχουν περάσει ήδη στη βαριά φάση της ασθένειας και κρίνονται ως σοβαρά περιστατικά. Όλο αυτό το διάστημα όμως που νοσούν, μεταδίδουν τον ιό εντός της οικογένειας, πολλαπλασιάζοντας τα κρούσματα.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων στη Μαγνησία, έπαιξε η σύνδεση με τη Λάρισα που βρέθηκε προ ημερών στο ανώτατο στάδιο. Οι συνδέσεις μεταξύ των νομών δεν απαγορεύθηκε άμεσα, ενώ το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου πολλοί Λαρισαίοι έκαναν… “απόβαση” στον Βόλο, με αποτέλεσμα ο ιός να μεταδοθεί.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Πηγή: thenewspaper.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες