ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Χατζηχριστοδούλου: Γιατί δεν έχουμε την αναμενόμενη βελτίωση σε κάποιες περιοχές

Στη μη αναμενόμενη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης σε περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τόνισε ότι μια τέτοια περίπτωση είναι και εκείνη της Μαγνησίας, μια περιφερειακή ενότητα που «πέρασε» νωρίς στο κόκκινο επίπεδο, πριν το καθολικό lockdown απλά γιατί συνόρευε με τη Λάρισα και υπήρχαν πληροφορίες για μετακίνηση πολιτών.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως ενώ σε τρεις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας ο συντελεστής μεταδοτικότητας, -το λεγόμενο Rt, τις τελευταίες ημέρες είναι κοντά στο 1 στη Μαγνησία παραμένει λίγο πάνω από το 1.

«Το ότι δεν βελτιώνεται παρότι μπήκε πιο νωρίς σε μέτρα έκτακτα, αυτό πρέπει να το δούμε λιγάκι και ενδεχομένως να σχετίζεται και με άλλες περιοχές που δεν βελτιώνονται τόσο γρήγορα όσο περιμέναμε», τόνισε ο καθηγητής.

Όπως είπε το φαινόμενο ότι μερικές περιοχές δεν ανταποκρίνονται το ίδιο με άλλες, ενδεχομένως να οφείλεται σε μη τήρηση των μέτρων.

Τόνισε ότι ενδεχομένως τα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα να έχουν καθοδική πορεία, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων.

«Θεωρώ ότι αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να εφαρμόζουμε τα μέτρα, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια πτώση των κρουσμάτων και ενδεχομένως τέλος της επόμενης εβδομάδος, αρχές της άλλης, θα έχουμε και μια βελτίωση στο σύστημα υγείας».

Για τον χρόνο χαλάρωσης των περιορισμών, τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση στο Σύστημα Υγείας και μετά να ξεκινήσουμε να συζητάμε για άρση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι σταδιακή, ξεκινώντας από τα σχολεία.

Για το ενδεχόμενο τρίτου κύματος ή κυλιόμενων lockdown είπε ότι για να μην ξανακλείσουμε, θα πρέπει να εφαρμοστούν σωστά οι τρεις βασικοί κανόνες: σωστή χρήση μάσκας, διατήρηση αποστάσεων, υγιεινή χεριών.

Πηγή: skai.gr 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες