ΕΛΛΑΔΑ

Φθηνό χρήμα… εξπρές και στήριξη μέχρι τον Απρίλιο

Χρηματοδοτική γραμμή άμυνας απέναντι στην πανδημία με πρόσθετες παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης μέχρι τον Απρίλιο στήνει η κυβέρνηση καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού είναι απρόβλεπτες και τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία από τη μια ημέρα στην άλλη.

Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή θα προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα υψηλότερο του 3% του ΑΕΠ έναντι 1% που προβλέπει το προσχέδιο, καθώς θα περιλαμβάνει πολλαπλάσια μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (ΕΡΤ), ενώ το αποθεματικό του προϋπολογισμού θα αυξηθεί σημαντικά για να υπάρξει κάλυψη σε περίπτωση έκτακτων και απρόβλεπτων δαπανών.

Ετσι, εκτός από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και των πληρωμών του προγράμματος «Γέφυρα», το επόμενο έτος θα ανοίξουν νέοι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής και αναμένεται να παραταθούν και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης, όπως η καταβολή αποζημιώσεων ειδικού σκοπού και το υποχρεωτικό κούρεμα στα ενοίκια για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

 

Ανατροπές

Η έξαρση του κορωνοϊού και το δεύτερο lockdown έχουν ανατρέψει τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου στο δημοσιονομικό πεδίο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κάνει τους υπολογισμούς του με την παραδοχή ότι από τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα κάποια ή και όλα θα παραταθούν έως και τις 10 Δεκεμβρίου.

Το κοντέρ της ύφεσης θα γράψει φέτος πάνω από 10%, ενώ για το 2021 ο πήχης της ανάπτυξης προσγειώνεται στο επίπεδο του 4,5%-5% έναντι στόχου 7,5% που προέβλεπε το προσχέδιο.

Η εικόνα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο, την οποία παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, αποτυπώνει τις βαθιές πληγές που έχει ανοίξει στην ελληνική οικονομία η πανδημία. Το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης έφθασε στα 13,4 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο, το πρωτογενές έλλειμμα στα 9,056 δισ. ευρώ, οι δαπάνες ανέρχονται στα 51,8 δισ. ευρώ καταγράφοντας υπέρβαση 7,668 δισ. ευρώ και στα φορολογικά έσοδα έχει ανοίξει τρύπα 6,052 δισ. ευρώ, με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη να δηλώνει ότι «με δεδομένα τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα περιμένουμε σημαντική επιδείνωση των εσόδων στο επόμενο διάστημα».

 

Δώρο Χριστουγέννων

Οι πιέσεις που ασκούνται στα κρατικά ταμεία ακυρώνουν οποιονδήποτε σχεδιασμό για πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων με βάση τον ονομαστικό μισθό για τους εργαζομένους σε αναστολή, πράγμα που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα λάβουν ψαλιδισμένο τον 13ο μισθό.

Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό επιτελείο επιστρατεύει διαδικασίες fast track για την πληρωμή των χρημάτων της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 στους δικαιούχους, προκειμένου μέχρι το τέλος του μήνα να ενισχυθούν με 1,2 δισ. ευρώ χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία. Οι ενδιαφερόμενοι αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης θα λαμβάνουν το φθηνό κρατικό δάνειο. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει προς το τέλος της εβδομάδας, ενώ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχει κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με τον ίδιο τρόπο θα ενεργοποιηθεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 τον Δεκέμβριο. Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

 

Πληρωμές

Από τις 24 Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές σε συντάξεις και επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Ειδικότερα, η καταβολή των συντάξεων ξεκινάει στις 24 Νοεμβρίου και θα γίνει για μία ακόμη φορά με βάση τον ΑΜΚΑ. Σε αυτή την πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα πληρωθεί η 5η δόση του επιδόματος παιδιού Α21, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του 2019 και του 2020.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις