ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

“Βράζει” η Λάρισα: Ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιάννης Γούλας στο onlarissa.gr: 9 στις 10 διακομιδές πλέον είναι περιστατικά Covid 19

«Το 90% των περιστατικών πλέον στη Λάρισα που απασχολούν το ΕΚΑΒ είναι περιστατικά covid, είτε είναι επιβεβαιωμένα ως θετικά είτε είναι ύποπτα καθώς παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού, όπως δύσπνοια, βήχα, μυαλγίες ή είναι εμπύρετα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο onlarissa.gr ο Πρόεδρος Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ. Γιάννης Γούλας.  

Ρεπορτάζ: Εύη Μποτσαροπούλου

Σύμφωνα με τον κ. Γούλα, στην Π.Ε Λάρισας υπάρχουν 7 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που εξυπηρετούν την πόλη της Λάρισας, πλέον των ασθενοφόρων που υπάγονται στα Κέντρα Υγείας, όπως της Ελασσόνας, των Φαρσάλων και της Αγιάς. Τα 4 ασθενοφόρα από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ Λάρισας έχουν πλέον χαρακτηριστεί ως covid και παραλαμβάνουν μόνο περιστατικά του νέου ιού.

Από το Σαββατοκύριακο και μετά οι ασθενείς covid  έχουν αυξηθεί κατά πολύ, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του ΕΚΑΒ, η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό της οφείλεται «στις μεταφορές ασθενών από τις ιδιωτικές κλινικές της πόλης, καθώς σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων ασθενοφόρων πλην του ΕΚΑΒ για περιστατικά covid λόγω της ειδικής μας εκπαίδευσης» εξηγεί ο κ. Γούλας. Το αποτέλεσμα είναι να έχει αυξηθεί δραματικά ο όγκος που αντιστοιχεί στο ΕΚΑΒ.

Για τα περιστατικά covid οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, νοσηλευτές και οδηγοί φορούν ειδικές στολές και μετά από κάθε διακομιδή, πρέπει να υπάρξει απολύμανση των ανθρώπων αλλά και του ασθενοφόρου με ειδικά απολυμαντικά. «Ο χρόνος προετοιμασίας, όπως καταλαβαίνετε, γίνεται πλέον πολλαπλάσιος» λέει ο κ. Γούλας «ένα περιστατικό που σε φυσιολογικές συνθήκες θα χρειαζόταν 30 λεπτά, πλέον αγγίζει τη μιάμιση και πολλές φορές τις δύο ώρες».

«Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και τα νέα δεδομένα. Κάνουμε έκκληση σε πολίτες και σε νοσοκομειακούς, γιατρούς και διευθυντές κλινικών, η διακομιδή να αφορά μόνο σε άκρως επείγουσες περιπτώσεις» εξηγώντας ότι από δω και πέρα τα περιστατικά δευτερευούσης σημασίας, όπως τα μετεγχειρητικά ή αυτά που χρήζουν επανεξέτασης, θα πρέπει να μην γίνονται δεκτά και να μετατοπιστούν σε μελλοντικό χρόνο.

Το ηλικιακό φάσμα των περιστατικών πλέον είναι πολύ ευρύ. Αυτά που προέρχονται από τις ιδιωτικές κλινικές είναι ασθενείς μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι, όπως μας εξηγεί ο κ. Γούλας, αφού εξεταστούν στο νοσοκομείο αναφοράς και τους χορηγηθούν ενδοφλέβιες αντιβιώσεις, επιστρέφουν συνήθως στις κλινικές. Οι ιδιώτες στην πλειοψηφία τους είναι άνω των 50 ετών, αλλά τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται και πολλά περιστατικά εικοσάχρονων.

«Η πίεση πλέον εστιάζεται στους περιπατητικούς ασθενείς. Υπάρχει σοβαρή αλλαγή το τελευταίο διάστημα. Ο ιός έχει μεταλλαχθεί. Μέχρι και αρχές Σεπτεμβρίου η πλειοψηφία των περιστατικών covid ήταν ασυμπτωματική. Πλέον όμως, δεν υπάρχουν ασθενείς χωρίς συμπτώματα».

Στη συνέχεια, ο κ. Γούλας αναφέρεται στα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στο προσωπικό του ΕΚΑΒ. Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. Συνολικά 10 άτομα βρέθηκαν θετικά εκ των οποίων οι 6 ήταν διασώστες και οι λοιποί 4 τεχνικοί και διοικητικοί και «παρέμειναν δέκα» τονίζει ο κ. Γούλας διευκρινίζοντας ότι «μετά την ιχνηλάτηση έγιναν τεστ και σε άλλα μέλη του προσωπικού· οι μισοί ήδη είναι αρνητικοί και το ίδιο αναμένουμε και για τους υπόλοιπους. προλάβαμε τη διασπορά γιατί αντιδράσαμε εγκαίρως με απολυμάνσεις και κατ΄οίκον περιορισμούς».

Καθοριστική υπήρξε η αντίδραση του Προέδρου ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ. Νικόλου Παπαευσταθίου, ο οποίος εκδίδοντας σχετική απόφαση, έκανε δεκτό το αίτημα να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες ώστε να μην υπάρξει έλλειψη προσωπικού. «Μάλιστα, μετά από τρεις μέρες με έγγραφο του Υπουργού, ανακλήθηκαν όλες οι άδειες προσωπικού που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας».

«Πως εκτιμάτε την κατάσταση κ. Γούλα»; Στο ερώτημα που “καίει” ο Πρόεδρος των Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που εφαρμοστούν τα μέτρα της Πολιτικής Προστασίας, στο τέλος του μήνα ή μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου φαίνεται πως θα υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης. «Ανησυχώ γιατί διαπιστώνω μεγάλη διαφορά από το πρώτο lockdown· οι άνθρωποι κυκλοφορούν πολύ παρόλη την καραντίνα».

Ως προς το θέμα του εξοπλισμού, ο κ. Γούλας εξηγεί στο onlarissa.gr ότι η Κεντρική Διοίκηση έχει προβλέψει σε αποθέματα, αλλά «αν υπάρξει εκθετική έκρηξη των κρουσμάτων, εκτιμώ ότι σε τρεις με τέσσερις μέρες θα εξαντληθούν. Για αυτό είναι πολύ σημαντικές οι δωρεές από ιδιώτες επιχειρηματίες για να καλυφθούν ανάγκες σε στολές, γάντια, μάσκες και απολυμαντικά».

Κλείνοντας τη συζήτησή μας ο κ. Γούλας δήλωσε «Κάνουμε διπλή έκκληση στη διοίκηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και στους πολίτες να περιοριστούμε μόνο στα πολύ επείγοντα περιστατικά, στις περιπτώσεις δηλαδή που ο ασθενής δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση κατ΄ οίκον. Επίσης κάνουμε έκκληση στους επιχειρηματίες της πόλης να προχωρήσουν σε δωρεές αναλώσιμων στο ΕΚΑΒ».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες