ΛΑΡΙΣΑ

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας: «Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού από την Covid-19»

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων προχώρησε, με κατά πλειοψηφία απόφαση, στην έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος για τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας του λαού από την Covid-19»

«Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού από την Covid-19»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων βλέπει με μεγάλη ανησυχία την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, αθλητισμού κ.α. στη Λάρισα αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία, σε συνδυασμό με το φρακάρισμα στα κρεβάτια του θαλάμου αρνητικής πίεσης και της ΜΕΘ του Π.Π.Ν.Λ, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για την Covid-19. Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες, γιατί δεν φρόντισε ως τα σήμερα να πάρει μια σειρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού και την αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία του λαού.

Με βάση τα νέα δεδομένα, είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν άμεσα τα παρακάτω μέτρα από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Θεσσαλίας:

  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τον Δήμο Λαρισαίων, σε όλους τους εργαζόμενους και όχι δειγματοληπτικά σε ελάχιστες επιχειρήσεις όπως μέχρι τώρα, στην δημόσια και ιδιωτική Υγεία και Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα Εργοστάσια, στα Εργοτάξια, στα Σούπερ-Μάρκετ και μεγάλα Εμπορικά, στην εστίαση, στον τουρισμό, στις δομές της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης (μαθητές, εκπαιδευτικοί), στις δημοτικές υπηρεσίες κ.α.
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε όλους τους τόπους δουλειάς, με όλα τα απαραίτητα μέσα και μέτρα υγείας και ασφάλειας. Να χορηγηθεί έκτακτο κονδύλι στο Δ. Λαρισαίων για να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν.
  • Ειδικά μέτρα και τακτικούς ελέγχους στις ιδιωτικές κλινικές, στους οίκους ευγηρίας και στα προνοιακά ιδρύματα. Άμεσο άνοιγμα κλειστών πτερύγων ή ιδρυμάτων που έχουν κλείσει, για να αποσυμφορηθούν αυτοί οι χώροι.
  • Μείωση των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα μεγάλα κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά).
  • Διεκδικούμε άμεσα από την κυβέρνηση, την δημιουργία πολλών νέων κλινών νοσηλείας σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, πολλών νέων κλινών ΜΕΘ με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό σε όλα τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας και γενικότερα. Την ανάπτυξη της ΠΦΥ, ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης.
  • Την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών εργαζομένων σε όλες τις δομές δημόσιας υγείας και την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης στην δημόσια υγεία και πρόνοια.
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών της Ιδιωτικής Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή ΑΜΕΣΑ.
  • Σχέδιο επίταξης ξενοδοχείων αν χρειασθεί, για να μπορεί να μεταφερθεί ένα μέρος των περιθαλπόμενων σε οίκους ευγηρίας και προνοιακά ιδρύματα, για να μην υπάρχει επικίνδυνος συγχρωτισμός και ταυτόχρονα να μπορέσουν να φιλοξενηθούν βαριά ανάπηροι και ηλικιωμένοι που αυτήν τη στιγμή είναι μόνοι τους στα σπίτια τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν. Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας των δομών του ιδιωτικού τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και να είναι πλήρως ενταγμένος στον κρατικό σχεδιασμό και έλεγχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες